19 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

CİĞERLERİMİZ

Solunum organlarımızdan olan akciğerlerimiz sağ ve sol göğüs boşluğunu doldurmak üzere iki adet olarak bulunmaktadır. Sağdaki akciğer üç soldaki akciğer iki parçadan oluşmaktadır. Bu parçalara lob adı verilir.

Akciğerler vücudumuzda birer körük gibi çalışarak solunum yapmamızı sağlarlar. Her dakikada nefes alıp vermekteyiz. Nefes aldığımızda akciğerlerimiz şişer. Nefes verdiğimizde ise eski haline döner. Nefesi aldığımızda kan oksijen yönünden zenginleşirken kan içerisindeki zehirli gaz dışarı atılır.

Soluk alma aktif bir olaydır. Kaburga kaslarımız ve diyafram bu soluk alma olayında görev alır. Soluk verme ise zorunlu olmadığı sürece pasif bir olaydır. Soluk aldığımız zaman kasılan kaburga ve diyafram gevşediklerinde insanın soluk vermesine sebep olurlar.

Evet, bir ömür boyu insan; Rabbimizin kurduğu bu düzenle nefes alıp vermektedir. Ve hayatını böylece devam ettirmektedir.

Sindirim sistemimizin bölümlerinden olan karaciğerlerimiz ise, üç ayrı lobdan oluşmaktadır. Safra kesesi bir kanatla karaciğere bağlanmıştır. Karaciğer kan yapar, kan depolar, yağ ve proteinleri depolar. Safra üretme, şeker düzeyini kontrol etme gibi önemli bir görevden sorumludur. Karaciğer ayrıca insan vücuduna giren zehirli maddelerin zararsız hale getirilmesine yardımcı olmaktadır.

Sindirim sistemimizin sağlığını korumak için şunlara dikkat edilmelidir:

Yemekleri aksatmadan düzenli yemeliyiz. Besinleri iyice çiğnemeden yememeliyiz. Yemek saatlerinde gereksiz sinir bozucu tartışmalar ve gerginliklerden uzak durmalıyız.

Yürümek veya hareket etmek sağlık açısından önemlidir. Yürümek özellikle kabızlıkta ene önemli tedavi yollarından birisidir. Yiyeceklerin içtiğimiz suyun temizliğine önem göstermeliyiz.

Evet, solunum organımız akciğer ve sindirim organımız karaciğerimiz vücudumuzun sağlığı açısından nice faydaları olduğu ortadadır. Bizleri nimetlerle yaşatan Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

MEHMET ERBAŞ

19.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  ‘Bİz Allah’InIz ve sonunda O’na döneceğİz’

  GERÇEK MÜSLÜMAN

  Hz. Âdem’in (as) kıssasından dersler

  RAMAZANDA ŞAHS-I MANEVİNİN DUASI

  CİĞERLERİMİZ

  El-Mübdi

  Yâ Rakîb!

  KUR’ÂN’DAN DUÂLAR

  İSLÂMİYET ÂLEMİNİN GÜNEŞİ

  Mutluluk bazen küçük şeylerde gizlidir

  RAMAZAN ORUCUNUN HİKMETLERİ

  İZZETLİ BİR DURUŞ

  YOL AZIKLARIMIZ

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.