20 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

4 MİLYON EVSİZ

Sular altında kalan Pakistan’da evsiz insan sayısının 4 milyonu aştığı bildirildi. BM tarafından, ülkeye gerekli yardımın daha âcil toplanması için çalışmalar yapıldığı belirtildi. BM sözcüsü Maurizio Giuliano, “Kaba hesaplamalara göre Sindh ve Punjab eyaletlerinden 4 milyondan fazla kişi halen evsiz” dedi. Bin 600 kişinin öldüğü felâket sonucu âcil gıda ve temiz su ihtiyacı olan 6 milyon kişiden çok az bir kısmına yardım ulaştırılabilmiş durumda. Öte yandan selin Pakistan'a olan ekonomik maliyetinin milyarlarca doları aşması bekleniyor.

BM: 4 MİLYONDAN FAZLA EVSİZ VAR Bİrleşmİş Milletler (BM) sular altında kalan Pakistan’da evsiz sayısının 4 milyonu aştığını bildirdi. BM’den bugün yapılan açıklamada ayrıca ülkeye gerekli yardımın daha acil toplanması için çalışmalar yapıldığı belirtildi. BM sözcüsü Maurizio Giuliano, “Kaba hesaplamalara göre Sindh ve Punjab eyaletlerinden 4 milyondan fazla kişi halen evsiz.” dedi. BM’den daha önce yapılan açıklamada, Pakistan’da üç hafta önce başlayan ve ülke tarihinin en kötü sel felâketinde 2 milyon kişinin evsiz olduğu kaydedilmişti. Bin 600 kişinin öldüğü felâket sonucu acil gıda ve temiz su ihtiyacı olan 6 milyon kişiden çok az bir kısmına ise yardım ulaştırılabilmiş durumda. Öte yandan selin Pakistan için ekonomik maliyetinin milyarlarca doları aşması bekleniyor. Asya Gelişim Bankası (ADB), Pakistan’a 2 milyon dolar yardımda bulunacağını açıklamıştı.

TOBB’DAN 1 MİLYON DOLAR NAKDî YARDIM

Sel felâketine uğrayan Pakistan’a yardım kampanyası başlatan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu’nun 1 milyon dolar tutarında nakdî yardım kararı aldığı açıklandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Sardar Tariq Azizuddin’in katılımıyla kampanyaya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Hisarcıklıoğlu sözlerine, sel felâketinde vefat eden Pakistanlılara Allah’tan rahmet, yaralılara da sabır ve acil şifalar dileyerek başladı. Hisarcıklıoğlu, Pakistan halkının ülke tarihinin en büyük felâketiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti.

PAKİSTAN’A 2 MİLYAR DOLARLIK PAKET

Asya Kalkınma Bankası (ADB), sel felâketinin yaşandığı Pakistan için hazırladığı yardım paketini 2 milyar dolara çıkardı. ADB’den yapılan açıklamaya göre, muson yağmurlarının yol açtığı sel baskınlarının sebep olduğu büyük yıkımda 20 milyondan fazla insanın ağır şartlarda hayat mücadelesi verdiği Pakistan için 2 milyar dolarlık yardım yapma kararı aldı. Manila merkezli Banka, paketin sel bölgelerinin yeniden yapılandırılmasında kullanılmak amacıyla hazırlandığını belirtti. ADB’nin hazırladığı paketin Pakistan’a kredi yoluyla mı yoksa bağış ve kredi şeklinde mi ulaşacağı konusu ise henüz açıklık kazanmadı. Dünya Bankası da Pakistan’da sellerden zarar gören bölgelerde kullanılmak amacıyla 900 milyon dolar yardım gönderme kararı almıştı.

Felâket tsunamİden beter

Pakİstan’In Ankara Büyükelçisi Tarık Azizuddin, ülkesinde iki binden fazla kişinin ölümüne, bir milyon evin yıkılmasına ve 20 milyon kişinin mağdur olmasına yol açan sel felâketi dolayısıyla uluslar arası topluma yardım çağrısında bulundu.

Pakistan’da Temmuz sonlarında başlayan muson yağmurlarının sebep olduğu sel ve toprak kaymalarının 20 milyon insanı etkilediğini kaydeden Azizuddin, ülkesinin karşı karşıya bulunduğu felâketin 2004’teki tsunami ve Pakistan’da 2005’te yaşanan depremden daha büyük olduğunu söyledi. Sel ve toprak kaymalarında bir milyon evin yıkıldığını kaydeden Azizuddin, “165 bin kilometrekarelik bir alan sular altında. Bu, Pakistan’ın toplam yüzölçümünün yüzde 20’sinin sular altında olduğu anlamına geliyor” diye konuştu. Büyükelçi Azizuddin, iki binden fazla insanın sel sularına kapılarak öldüğünü belirterek, “Bu, sadece cesedine ulaşılabilen insanların sayısı. Halen sular altında olan cesetlerin sayısını bilen yok. Sular çekildikten sonra cesetler bulundukça, ölü sayısı daha da artacaktır” dedi. Azizuddin, sel felâketinden zarar görenlere yönelik üç ayrı yardım olduğunu belirtti. Pakistan Büyükelçisi, bunlardan ilkinin evleri su altında kalanlara geçici çadır ve barınak yerlerinin sağlanması, ikincisi sular çekildikten sonra bu insanlara kalıcı olarak barınacakları yerlerin oluşturulması, uzun vadede ise sel felâketinin yıktığı alt yapı ve üst yapının yeniden inşa edilmesi olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğa dikkat çeken Azizuddin, “Biz yaptığımız yardımları söylemeyiz. Biz ne yapabilirsek, her zaman yaparız. Biz eğer elimizde bir parça ekmekle oturuyorsak, birisi yanımıza gelse, bu ekmeğin yarısını bölüp ona veririz. İşte Türkiye ile Pakistan’ı birbirine bağlayan ruh bu. Türkiye bize, bizim ona yaptığımız gibi, arka arkaya her zaman yardım etti. İyi zamanlarda ve kötü zamanlarda Türkiye her zaman bizimleydi. Biz daha Türkiye’nin yardım etmesini beklemeden, Türkiye zaten orada oluyor.”

Kazanlar selzedeler için kaynıyor

Türkİyelİ yardım kuruluşları Pakistan’daki sel bölgelerinde ağırlığını koymaya başladı. İslamabad’da kazanlarda pişirilen yemekler, hızlı bir şekilde sel bölgeleri Muzafferabat, Revalpindi ve Haripur’daki selzedelere ulaştırılıyor. Günlük 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtılıyor. Pakistan sel felâketi sebebiyle Ramazan ayına yaralı girdi. Yaşanan sel afetinden 2 bin insanın öldüğü 6 milyon insanın evsiz kaldığı Pakistan’da umutlar dışarıdan gelecek yardımlara bağlandı. Yardım kuruluşları, yaraların sarılması için çalışmalarına devam ediyor. İHH İnsanî Yardım Vakfı ekipleri, selin meydana geldiği bölgelerde yardım çalışmalarını sürdürüyor. Başşehir İslamabad’da kazanlarda pişirilen yemekler, hızlı bir şekilde sel bölgeleri Muzafferabat, Revalpindi ve Haripur’daki selzedelere ulaştırılıyor. Günlük 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtılıyor. İHH ekipleri, bir yandan da kumanya ve giysi yardımları dağıtıyor. Daha fazla yardımın ulaşması için İHH Pakistan’a acil yardım malzemeleri götürecek bir kargo uçağı gönderme hazırlıklarını sürdürüyor. Kargo uçağı için bebek maması, ilâç, gıda ve tekstil malzemesi toplanıyor. Vakfın acil yardım sorumlusu Yaşar Kutluay, malzemenin tamamlanması için hayırsever iş adamlarından destek beklediklerini söyledi.

20.08.2010


 

Sözlerine sahip çıktı

Başkan Obama, 11 Eylül terör saldırısında yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu ve bugün ‘’sıfır noktası’’ olarak adlandırılan yerin yakınında cami inşa etme projesi ile ilgili söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti. Obama, projeye ilişkin olarak, “ABD’deki herkesin sahip olduğu haklara sahiptirler’’ demişti.

Başkan Obama, cami sözünün arkasında ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül terör saldırısında yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu ve bugün ‘’sıfır noktası’’ olarak adlandırılan yerin yakınında cami inşa etme projesi ile ilgili söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti. Ohio’da gazetecilerin sorularını cevaplayan Obama, ‘’Sözlerinin arkasında olduğunu’’ ifade etti. Obama, projeye ilişkin olarak, ‘’ABD’deki Müslümanlar, dinsel vecibelerini yerine getirirken, ABD’deki herkesin sahip olduğu haklara sahiptirler’’ demişti. Projeye karşı çıkanlar, Obama’nın bu sözlerine tepki göstermişti.

20.08.2010


 

Arabistan silâhlanıyor

ABD’nİn, Suudi Arabistan’a 60 milyar dolarlık silâh satışına hazırlandığı bildirildi.

Haberi veren Financial Times gazetesi, ABD tarihinin en büyük silâh satışlarından biri olan bu anlaşmanın, ABD Kongresinden sorunsuz geçmesinin beklendiğini kaydetti. Satış 84 adet F-15 savaş uçağı ile Blackhawk ve Apache helikopterlerini de içeriyor. ABD yönetimi, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’a, satılacak F-15’lerin “üstün teknolojilerle donatılmayacağı” konusunda güvence verdiği kaydedildi. Öte yandan Suudi Arabistan’ın F-15’leri aldığı sırada İsrail’in de daha üstün olan F-35’lere sahip olması konusunda bu ülkeye teminat verildi.

20.08.2010


 

ABD'de Çirkin eyleme izin yok

ABD’dekİ Florida eyaletindeki Gainesville şehir yönetimi, 11 Eylül saldırısını protesto etmek amacıyla ‘’Kur’ân-ı Kerim yakma günü’’ faaliyeti düzenlemek isteyen kilisenin ‘’açık alanda yakma’’ konusundaki izin talebini reddetti.

Gainesville İtfaiye Müdürü Gene Prince, ‘’The Dove World Outreach Center’’ adlı kilisenin ‘’Kur’ân-ı Kerim’leri açık alanda toplu olarak yakma’’ yönündeki talebinin reddildiğini söyledi. Kiliseden yapılan açıklamada ise, ‘’Yönetimi yakım için izin vermedi, fakat biz yine de Kur’ân’ları yakacağız’’ denildi.

20.08.2010


 

Hırsız İsrail askeri

İsrail ordusundan bir asker daha, 31 Mayıs’ta İsrail’in baskın düzenleyerek 9 Türk’ün öldürdüğü Mavi Marmara gemisinde hırsızlık yapmaktan tutuklandı. Tutuklanan askerin, daha önce tutuklanan bir başka İsrail askeri ile aynı birimde çalıştığı belirtildi.

İsrail askeri hırsızlıktan tutuklandı İsraİl ordusundan bir asker daha, 31 Mayıs’ta İsrail’in baskın düzenlenerek 9 Türk’ün öldürdüğü Mavi Marmara gemisinde hırsızlık yapmaktan tutuklandı. İsrail polisi, askerlerin gemiden bilgisayar çaldıkları ve bu bilgisayarları başka askerlere sattıklarından şüphelenildiğini belirtti. Salı günü tutuklanan diğer askerin, çalınan bilgisayarı diğer askerden satın alan asker olduğu kaydedildi.

20.08.2010


 

D. Türkistan'da patlama: 7 ölü

ÇİN’İn Sincan Uygur Özerk Bölgesinde (Doğu Türkistan) bir araçta meydana gelen patlamada 7 kişi ölürken 14 kişi yaralandı.

Patlamayla ilgili bir kişinin tutuklandığı bildirildi. Hükümet sözcüsü Hou Hanmin, düzenlediği basın toplantısında, Aksu şehrinde infilak eden üç tekerlekli aracı kalabalığın üzerine süren Uygurlu bir zanlının tutuklandığını söyledi. Hou, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde genel durumun iyi olduğunu sözlerine ekledi.

20.08.2010


 

Amerika Irak’tan çekiliyor

ABD’nİn son muharip birlikleri de Irak’tan çekiliyor.

Uygulanan plan doğrultusunda ülkeyi en son terk eden muharip birlik olarak tanımlanan Amerikan ordusu İkinci Piyade Tümeni 4’üncü Tugay sözcüsü Christopher Ophardt, birliğe ait son araçların dün erken saatlerde sınırı geçerek Kuveyt’e geçmeye başladığını söyledi. Amerika muharip birliklerinin Irak’taki görevlerinin 31 Ağustos’ta sona ereceğini belirten ordu yetkilileri, ülkeyi terk eden son birliğin zırhlı araçları ülkeden çıkarmakla görevli olduğunu kaydetti. Yetkililer, aynı birliğe bağlı bir kaç yüz askerin bazı idarî görevler dolayısıyla Bağdat’ta kaldığını, ancak onların da gelecek hafta uçakla ülkeden ayrılacaklarını dile getirdi. Yaklaşık 56 bin Amerika askeri ise önümüzdeki yıl sonuna dek ülkede kalacak. Bunlar Irak güçlerine eğitim ve destek verecek. Bu Irak’ta bir devrin sonu anlamına geliyor.

20.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.