20 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Memur ‘refah payı’ istiyor

TÜRKİYE Kamu-Sen, hükümetten memurlara yüzde 2 refah payı verilmesini talep ediyor. Konfederasyonun talebi, toplu görüşmelerin başladığı 2002’den bu yana uygulansaydı ortalama memur maaşı 239,37 lira fazla olacaktı.

Konfederasyonun hükümete sunduğu toplu görüşme talep raporda refah payı uygulamasına özel bir yer açıldı. Raporda, ücretlerin reel olarak yükselmesi ve ülke içinde adil bir gelir dağılımı sağlanabilmesi için, çalışanların maaşlarına enflasyon oranlarının üzerinde bir miktar daha artış yapılmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Konuya bu açıdan yaklaşıldığında milli gelirlerin büyüklüğü kadar, gelirin dağılımının da hayatî önem taşıdığı ifade edilen raporda, sosyal politika uygulamaları, maliye ve para politikalarının, ücret ve vergi sistemleri, milli gelirin adil bir şekilde paylaşılması ve ülkedeki en zenginle-en yoksul arasındaki gelir farkının kabul edilebilir bir noktaya gelmesi için kullanılabilecek araç olduğu belirtildi. Gelir dağılımında adaletin sağlanması, ülkede en alt gelir grubu ile en üst gelir grubu arasında büyük uçurumlar oluşturmayacak, çatışmaya yer vermeyecek bir yapının kurulması ile mümkün olduğuna değinilen raporda, düşük gelirli grupların tüketim eğilimlerinin yüksek olmasının, tasarruf ve dolayısıyla servet birikiminin oluşmasını engellediğine dikkat çekildi.

Raporda, ‘’Böylece, düşük gelir-düşük servet-yeniden düşük gelir kısır döngüsü sürekli olarak yaşanmaktadır. Dolayısıyla, etkin bir yeniden dağılım önlemlerinin alınmadığı piyasa ekonomilerinde servet artışının büyük bir bölümü, serveti yüksek grupların eline geçmektedir’’ değerlendirmesinde bulunuldu. Önceki yıllardaki, kamu çalışanlarının yüzde 2 refah payı verilmesi talebine yer verilen raporda, şunlar kaydedildi: ‘’Yalnızca son 8 yılda vazgeçilen refah payı uygulaması nedeniyle en düşük dereceli memur maaşı olması gerekenden 182 lira, ortalama memur maaşı ise 239 lira daha düşük kalmıştır. Bu nedenle gelir dağılımında adalet sağlamanın yolu çalışanlara refah payı ödemesi yapılmasından geçmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin bir çoğunda uygulandığı gibi kamu görevlilerine her yıl için yapılan maaş artışlarının üzerine ek olarak yüzde 2 oranında refah payı ödenmelidir.’’

Düşük zammın sorumlusu başbakan

MEMURLAR, memur maaşlarının yetersizliğinden Başbakanı sorumlu tutuyor. Türk Sağlık-Sen tarafından memurların toplu görüşmeler ve maaş zamları ile ilgili düşüncelerini tesbit etmek amacıyla 30 ilde bin 994 memur arasında bir anket yapıldı. Ankete göre, memurların yüzde 56’sı son beş yılda memur maaşlarına yapılan zamları çok yetersiz buluyor. Yüzde 42’si ise zamları yetersiz bulurken, sadece yüzde 2’si zamların yeterli olduğunu düşünüyor. “Memur maaşlarını çok yetersiz veya yetersiz buluyorsanız bunun sorumlusu kim?” sorusuna memurların yüzde 57’si Başbakan cevabını verdi. Yetersiz zamlardan memurların yüzde 18’i Maliye Bakanını, Yüzde 14’ü Toplu Görüşmeden Sorumlu Bakanı ve yüzde 11’i ise sendikaları sorumlu tutuyor. Memurlara ankette 2011 yılı için istedikleri zam miktarı da soruldu. Sonuçlara göre memurların yüzde 64’ü 300 TL’nin üzerinde zam yapılmasını istiyor. Ankette ayrıca toplu görüşmelerde öncelikle iyileştirilmesi gereken sosyal haklarda soruldu. Sonuçlara göre memurların 32’si aile ve çocuk yardımının arttırılmasını istiyor. Kira yardımını arttırılmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 20. Memurların yüzde 43’ü maaşlara yapılan zamların refah düzeyinde hiçbir değişiklik yapmadığını düşünüyor. Yüzde 35’i ise refah düzeylerini önemli ölçüde azalttığını, yüzde 11’i kısmen azalttığını, yüzde 9’u kısmen arttırdığını, yüzde 2’si ise önemli ölçüde arttırdığını düşünüyor. memurların yüzde 49’u, 8 kez yapılan toplu görüşmelerde 6 kez anlaşma sağlanamamasının sebebinin grev ve toplu sözleşme hakkının olmamasından, yüzde 38’i hükümetin tavrından, yüzde 13’ü ise sendikaların tavrından kaynaklandığına inanıyor. Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci hükümetin memurların taleplerine kulak vermesi gerektiğini ifade ederek “Memurların yüzde 60’sından fazlasının talep ettiği zam memurlara verilmelidir” dedi.

20.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Memur ‘refah payı’ istiyor

  7 ayda 363 bin araç satıldı

  Otomotiv ihracatı 2 aydır geriledi

  Küresel KOBİ finansman modeli yarışması

  Temmuz ayında 3 milyarlık teşvik verildi

  Basra’nın sıcağı bitkiyi bile terletti

  Biyoetonol üretimi mısır tüketimini arttıracak

  Manda sayısını arttırmak için ‘Manda Islâh Projesi’

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.