20 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

İslam medeniyetinin 1001.icadı

Açılış törenine girişte basın mensuplarının kaydını alan iki görevli, Yeni Asya’nın da aralarında bulunduğu bazı muhabirleri, basın kartı olmadığı gerekçesiyle tören alanına almak istemedi. Bariyer dışına alınan muhabirler, yüksek tirajlı gazete ve reyting alan televizyon muhabirlerinin, basın kartı olmadan içeri alındığını söylediğinde, görevliler bu sefer, “Geldiğiniz kurumu tanımıyoruz, sizi içeri alamayız” dediler. Yaşanılan gerginlikten sonra bütün gazeteciler Sultanahmet meydanına alındı.

BASINA AYRIMCILIK YAPILDI İslam Medeniyeti’nde bilim ve teknolojinin bin yıllık serüvenini aktaran uluslar arası “1001 İcat Sergisi” İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda açıldı. Açılışta konuşan Başbakan Recep T. Erdoğan, 7. yüzyıl ile 17. yüzyıl arasındaki yaklaşık 1000 yıllık dönemin İslâm medeniyeti için zirve olduğunu, Avrupa bilim dünyasının ise bu zirve dönemi uzun süre yok saydığını söyledi

Erdoğan’ın Londra’da gezip Türkiye’ye de getirilmesini istediği sergi, İslâm Medeniyeti’nde Bilim ve Teknolojinin 1000 yıllık serüvenini aktarıyor. Uluslar arası sergide bilimsel konular, oyunlar, filmler ve interaktif faaliyetler ile kolayca akılda kalacak şekilde aktarılıyor. Serginin bundan sonraki durağı ise New York...

Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, "Benim için gerçekten hayret uyandıran Cizreli bilgin, İslâm Dünyası’nın Leonardo Da Vinci’si olarak adlandırılan El Cezire’nin robotlar, saatler, kan toplama kapları, su makineleri, şifreli kilitler, termos, otomatik çocuk oyuncakları gibi icatları bu gün bile hayranlık uyandıracak değerdedir. Sessiz yaşamış İslâm medeniyetinin o büyük bilim insanlarını unutmamak ve unutturmamak hepimizin ortak sorumluluğu. Bütün dünyayı dolaşacak bu sergi, buradan New York’a gidecek. Bu tür gayretlerin İslâm dünyasındaki gençlerin kendilerine olan güvenlerini artıracağına inanıyorum” dedi.

Sergi açılışını, Erdoğan’ın yanı sıra Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı (FSTC) Başkanı Prof. Dr. Salim Al-Hassani, Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa ile serginin ana sponsoru ALJ Sosyal Sorumluluk Başkanı Muhammed Jameel birlikte yaptılar.

1001 İcat- Bilim ve Teknolojinin 1000 Yıllık Serüveni sergisi 7’nci yüzyıldan başlayarak 17’nci yüzyıla uzanan bilimsel mirası gözler önüne seriyor. Sergi alanı Ev, Pazar, Okul, Hastane, Şehir, Dünya ve Evren’in temsil edildiği 7 ayrı bölümden oluşuyor. Her alanda bilim, teknoliji, san'at ve kültürel gelişmeleri gözler önüne sunan sergi bilim insanları tarafından oluşturulan ve kâr amacı gütmeyen global bir eğitim vakfı olan Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı (FSTC) tarafından gerçekleştiriliyor. 1001 icad sergisi, Sultanahmet Meydanı’nda 1000 metrekarelik kapalı alanda bulunuyor. Sergide bilim tarihine ışık tutacak birçok eserin yanı sıra teknolojinin yardımıyla geçmişe uzanan sanal tarihi yolculuklar da yapılabiliyor. İslâm Medeniyeti’ndeki kültürel ve bilimsel mirasın yeni nesillere en doğru şekilde aktarıldığı sergi, 5 Ekim 2010 tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.

ELİF NUR KURTOĞLU

20.08.2010


 

Padişah şerbetineyoğun ilgi

OsmanlI padişahlarının tercihi, her derde deva Demirhindi Şerbeti, Ramazan’da yoğun ilgi görüyor.

En önemli malzemesini Hindistan’da yetişen Demirhindi meyvesi olan Demirhindi şerbeti, 40 çeşit baharattan yapılıyor ve tamamen tabiî bir karışımdan oluşuyor. Demirhindi meyvesi ve 40 çeşit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla oluşturulan Demirhindi Şerbeti, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra içine tamamen tabiî bal ilâve edilen şerbet, 2 saat daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor. Restoran işletmecisi Musa Danışan, 3 farklı aşamadan geçirilerek oldukça zahmetli bir şekilde hazırlanan ve birçok padişah tarafından şifalı olduğu gerekçesiyle tercih edilen şerbeti, bir yıldır Konyalılara sunduklarını bildirdi. Şerbeti içerken, özellikle zencefil, tarçın, havlucan ve karanfilin tadının alındığını vurgulayan Danışan, şerbetin yaz aylarında serinletici ve rahatlatıcı özellikleri dolayısıyla tercih edildiğini belirtti.

20.08.2010


 

Tümör tedavisinde ‘Uzay Neşteri’ İzmir’de

Sadece tümör dokusuna radyasyon vererek kansersiz dokularda oluşabilecek hasarı en aza indiren yeni tedavi yöntemi “Uzay Neşteri (CyberKnife)”, Ege Bölgesi’nde ilk defa İzmir’de, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanmaya başladı.

Beyinde veya vücudun diğer bölgelerindeki tümörlerin tedavisi gereken hastaların, bundan sonra Ankara ya da İstanbul’a gitmesine gerek kalmayacak. Uzay Neşteri ile tedavisi yapılan ilk hasta, 48 yaşındaki Aydın Bilgen oldu. Bir yıl önce akciğer kanseri teşhisi konulup Kasım 2009’da İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi’nde ameliyat edilen Bilgen, iki ay önce evinde geçirdiği nöbet sebebiyle yine hastaneye başvurdu. Hastalığının beyne sıçradığı MR sonucu belirlenen Bilgen, “Bu tedavinin Ankara ya da İstanbul’da uygulandığı söylenmişti. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de başlayacağını öğrendim. Tetkiklerden sonra ilk hasta olarak tedaviye alındım. İzmir dışına gitseydim, uzunca bir süre kalmam ve fazladan harcama yapmam gerekecekti. Şimdi kendi oturduğum şehirde kolaylıkla hastaneye ulaşabiliyor, istediğim zaman doktorlarımla görüşebiliyorum” dedi.

20.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.