20 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Arı kovanlarına teleferikle ulaşıyorlar

Artvİn’de üreticiler, yaban hayvanlarının kovanlarına zarar vermemesi için arı kovanlarını yüksek ağaçların gövdelerine kurdukları platformlara çıkarıyorlar.

Borçka ilçesine bağlı Demirciler Köyünde arıcılıkla uğraşan üreticiler, geçim kaynaklarının önemli bölümünü oluşturan bal üretimini yaban hayvanlarının tehdidinden koruyarak, daha güvenli şekilde sürdürebilmek için kendilerince çeşitli yöntemler geliştiriyorlar. Köyde arıcılık yapan Şaban Zeytin, ‘’Özellikle ayı ve domuzlar, arı kovanlarımıza büyük zarar veriyor. Kovanları korumak için genellikle ya kayalık bölgelere yerleştiriyoruz ya da büyük ağaçların gövdelerine kurduğumuz platformlara çıkartıyoruz’’ dedi. Zeytin, ‘’Kovanlara ulaşabilmek için genellikle ağaca teleferik kuruyoruz. Böylece teleferiği kullanarak, kovanları düzenli olarak kontrol edebiliyoruz. Ağacın dallarına yaptığımız kulübede ise geceleri sırayla nöbet tutuyoruz" dedi.

20.08.2010


 

Tarihî çark dönmeye başladı

Sakarya’nIn Adapazarı ilçesinde, 1901 yılına ait bir kartpostaldaki görüntüsünden esinlenilerek orijinaliyle aynı boyutlarda inşa edilen çark faaliyete geçti.

Dönemin Adapazarı Kaymakamı Mehmet Nüzhet Bey tarafından şehir merkezine su temin etmek amacıyla 1894 yılında Çark Mesire’nin bulunduğu alanda inşa ettirilen ve 1955 yılında işlevini kaybeden tarihî çark, 116 yıl önceki görüntüsüyle eş değer biçimde Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliğiyle yeniden inşa edildi. Çarkın açılış töreninde konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya için simge olan, ismi sokaklara, caddelere, dergilere, spor kulüplerine ve mesire yerlerine verilen tarihî çarkı şehre yeniden kazandırmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

20.08.2010


 

THK uçaklarıyla 130 orman yangınına müdahale etti

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanlığı, yangın pilotlarının bütün risklere rağmen çıkan orman yangınlarına canla başla müdahaleye devam ettiğini belirtti.

THK Genel Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Haziran başından bugüne kadar İzmir, Marmara, Çanakkale, Antalya, Bodrum ve Adana bölgelerinde meydana gelen 130’un üzerinde orman yangınına THK uçaklarıyla 500’ü aşkın sortiyle müdahale edildiği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’Bu yıl meydana gelen orman yangınlarını havadan müdahaleyle söndürme çalışmalarında 47 yangınla İzmir bölgesi birinci sırada yer alırken, onu 46 yangınla Bodrum takip ediyor. Antalya’da 16, İstanbul’da 14, Çanakkale’de 5 ve Adana’da da 3 yangın THK yangın söndürme uçaklarının da iştirakiyle başlangıç aşamasında büyümeden söndürüldü.’’ Türkiye’deki yangın söndürme uçaklarının tamamının THK’ya ait olduğu ifade edilen açıklamada, yangın söndürme filosunda C-206 Cessna keşif uçakları, 13 adet M-18 Dromader ve 7 adet CL-215 amfibik (suya inebilen ve ikmali deniz veya gölden gerçekleştirebilen) yangın söndürme uçağının her an çıkabilecek yangınlar için 6 merkezde hazır bekleyerek görev yaptığı vurgulandı. Açıklamada, THK pilotlarının 15 dakika içinde konuşlu oldukları meydanlardan havalanıp belirtilen yangın bölgesine sür'atle ulaşarak söndürme faaliyetlerine katıldığı belirtldi.

20.08.2010


 

Traktörle dolaşarak davul çalıyorlar

BİLECİK’İN Gölpazarı ilçesinde yaşayan 9 çocuk sahibi çift, davul çalarak oruç tutanları sahura kaldırıyor.

İsmet Paşa Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Şen (58), inşaatlarda boyacılık yaparak geçimini sağladığını, 5 yıldan bu yana da Ramazan aylarında davul çalarak ek gelir elde ettiğini söyledi. Ramazan aylarında davul çalarak, diğer aylarda da inşaatlarda boyacılık yaparak 9 çocuğunu büyüttüğünü anlatan Şen, şöyle konuştu: ‘’Daha önce mahalleyi yaya olarak kendim dolaşıyordum, ancak artık yaşlandım. Bu şekilde zor olmaya başladı. Bu nedenle eşime de davul çalmayı öğrettim. Bu yıl eşimle birlikte insanları sahura kaldırıyoruz. 3 mahallede davul çalarak oruç tutanları sahura kaldırıyoruz. Ben traktör kullanıyorum, eşim davul çalıyor.’’ Şen, Ramazan ayında bu işten 500 ile 1000 lira arasında gelir elde etmeyi hedeflediğini, bahşişlerin daha fazla olmasını ümit ettiğini belirtti.

20.08.2010


 

Ramazan gecelerini gölette geçiriyorlar

MANİSA’NIN Akhisar ilçesinde belediyesi tarafından bu yıl ilk defa gölet alanında düzenlenen Ramazan programlarına vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

İftarın ardından akın edilen gölet alanında lunapark, sergiler ve oyun alanları hınca hınç doluyor. Teravih namazının ardından, saat 22.30 sıralarında başlayan Ramazan faaliyetlerinde Karagöz-Hacivat, illüzyonist, Âşuk-Mâşuk, tiyatrolar, fasıl, yarışmalar ve birçok gösteriler sergileniyor. Ramazan Bayramı’na kadar devam edecek programların birkaç ayağı ise çeşitli mahallelerde yapılacak.

20.08.2010


 

Aynı yolda iki kaza: 3 ölü, 6 yaralı

KONYA’DA aynı karayolunda meydana gelen iki trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre Sadri Okur’un kullandığı 42 HV 331 plâkalı otomobil, Konya-Ankara karayolunun 42. kilometresinde aynı yönde seyreden Yusuf Taşdelen yönetimindeki 06 RF 396 plâkalı otomobil ve Mehmet Uçar idaresindeki 42 FS 675 plâkalı otomobile çarptı. Kazada 42 HV 331 plâkalı otomobilde bulunan bir kişi olay yerinde vefat etti. Yaralanan 4 kişi ise ambulanslarla Konya’daki hastanelere kaldırıldı. Aynı karayolunun 50. kilometresinde ise Kemal Karakoç’un kullandığı 42 BZY 13 plâkalı otomobil, yol çalışması dolayısıyla trafiğe kapanan bölüme girince park halindeki iş makinesine çarptı. Kazada iki kişi ölürken, yaralı sürücü ambulansla Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Her iki kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

20.08.2010


 

Ankara’da 4 ahşap ev yandı

ANKARA’DA, tarihî evlerin bulunduğu Altındağ’da çıkan yangında 4 ahşap ev kullanılamaz hale geldi.

Alınan bilgiye göre, Kale Mahallesi Can Sokak’ta bulunan 2 katlı ahşap evde geç saatlerde henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Komşusu ile oturan kadın, bağrışmaları duyup dışarı çıktığında evinin çatısının yandığını gördü. Ev sahibi kadın, alevlere rağmen eve girerek 4 çocuğunu dışarı çıkardı. Kısa sürede büyüyen alevler, bitişikteki 3 ahşap eve de sıçradı. Yangın, bölgeye gönderilen çok sayıda itfaiye ekibinin yardımıyla söndürülebildi.

20.08.2010


 

Okuma yazma bilmeden ehliyet almışlar

ŞANLIURFA’DA okuma yazma bilmeden ehliyet aldıkları iddia edilen 3 kişi, ehliyet sınıfını yükseltmek isterken yakalandı.

Alınan bilgiye göre, Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne ehliyet sınıfını yükseltmek için başvuran Ömer E. (38), Mahmut G. (24) ve Mehmet V’nin (46), polis ekiplerince yapılan araştırmada, okuma yazma bilmediği tespit edildi. Mevcut ehliyetlerine de el konulan 3 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

20.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.