21 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

BM’den İsrail’e:Ambargoyu kaldır

Bİrleşmİş Milletler (BM) tarafından yapılan bir çalışmada, İsrail’in Gazze’de sivil halka kara ve denizde getirdiği kısıtlamaların etkileri ele alındı ve bu kısıtlamaların derhal kaldırılması istendi.

BM: Ambargoyu kaldır BM’nin internet sayfasında yer alan haberde, “BM’nin, Gazze’de sivillerin kara ve denize erişimleri üzerindeki İsrail askerî kısıtlamalarının derhal kalkması gerektiği, bu kısıtlamaların Filistinliler’in geçim kaynaklarını ellerinden aldığını ve zaten ekonomik abluka altında yaşayan halkın durumunu daha da kötüleştirdiği” belirtildi. BM’nin İnsanî İşler Koordinasyon Ofisi ve Dünya Gıda Programı tarafından ortaklaşa yapılan araştırmada, İsrail askerî güçlerinin son 10 yılda Gazze’de girilmesini yasakladığı arazilerin sayısını ve denizcilere getirdiği kısıtlamaları arttırdığını yazdı. Gazze’deki sivil halkla yapılan görüşmelere dayanılarak oluşturulan araştırmada, söz konusu fiziki kısıtlamaların, 1,5 milyon nüfusa sahip Gazze’de toplam 180 bin dolayında insanın geçim kaynakları üzerinde son derece yıkıcı etkiler oluşturduğu belirtildi. Fizikî kısıtlamaların 2007 yılında getirilen ablukayla birlikte Gazze’deki halkın onurunu son derece zedelediği ifade edilen araştırmada, bazı tarım arazilerini, getirilen kısıtlamalar dolayısıyla kullanamadıkları için çiftçilerin gelirlerinin 2008 yılından beri üçte bir oranında düştüğü, denize açılamayan balıkçıların ise daha büyük kayıplar yaşadıkları bildirildi. Araştırmada son 5 yılda balıkçılık sektöründeki gelir kaybının 26.5 milyon dolar civarında olduğu tahmin edildiği kaydedildi.

DAHA GENİŞ ÇAPLI VE ETKİLİ

İNSANÎ YARDIM GÖNDERİLMELİ

İsrail’in güvenlik dolayısıyla getirdiği fiziksel kısıtlamaların bölgede okullara ulaşımı da kötü yönde etkilediği, kısıtlama getirilen bölgelerdeki okulların bakımsızlığa mahkûm oldukları, ayrıca kısıtlamaların Gazze’de kanalizasyon ve elektrik altyapılarına zarar verdiği, bu yüzden hizmetlerin Gazze’deki halkın tamamına verilemediği vurgulandı. Çalışmada, yasak bölgelere girenlere İsrail askerleri tarafından açılan “uyarı ateşlerinde” ise 2009 yılından beri 22 Filistinlinin vefat ettiği belirtildi. Raporda Gazze’deki nüfusun yaşadığı sıkıntılarla mücadele etmede ilk yapılması gerekenin Gazze’deki halka kara ve denizde getirilen fiziki kısıtlamaların derhal kaldırılması olduğu vurgulandı. Ayrıca çalışmada Gazze’ye “daha geniş çaplı ve daha etkili” insanî yardım gönderilmesi gerektiği ifade edildi.

GÖRÜŞMELER

2 EYLÜL’DE

BAŞLAYACAK

ABD, AB, Rusya ve BM’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün, İsrail ve Filistin yönetimi arasında doğrudan görüşmelere geçilmesi için tarafları 2 Eylül’de Washington’a dâvet edeceği bildirildi. Diplomatik bir kaynak, Ortadoğu Dörtlüsü’nün konuya ilişkin detaylar üzerinde dün uzlaşı sağladığını belirtti. İsrail ve Filistinlilerin dâveti kabul etmesinin beklendiğini belirten yetkili, bugün konuya ilişkin resmî bir açıklama yapılmasının planlandığını söyledi. Görüşmelere ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlık yapması öngörülüyor.

21.08.2010


 

Obama Hıristiyandır

ABD’de yapılan bir kamuoyu araştırmasında, vatandaşların beşte birinin Başkan Barack Obama’nın Müslüman olduğunu sandığının belirlenmesinin ardından, Beyaz Saray’dan ‘’Başkan Hıristiyandır’’ açıklaması yapıldı.

Beyaz Saray sözcüsü Bill Burton, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Başkan Obama’nın her gün dua eden bir Hıristiyan olduğunu’’ kaydetti. Burton, birçok Amerikalının ekonomi, Irak ve Afganistan’daki savaşlarla ilgilendiğini, ‘’Başkan’ın hangi dinden olduğu yönündeki birçok haberi okumadığını’’ belirtti. Sözcü, ‘’Başkan açıkça Hıristiyandır. Her gün dua eder’’ dedi.

21.08.2010


 

Pakistan için yardım seferberliği

Pakistan’da yaşanan sel felâketi sonrasında zor durumda kalan halka yardım için devlet kuruluşları ve sivil toplum örgütleri seferber oldu. Selzedeler için Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyası kapsamında, gerçek ve tüzel kişiler Başbakanlık tarafından açtırılan hesaplara doğrudan bağış yapabilecek. Sivil toplum kuruluşlarından istekli olanlar topladıkları yardımı, afetzedelere ulaştırmak üzere şartlı ve şartsız bu hesaplara aktarabilecek.

Pakistan’a yardım çağrısı ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikalılara sel felâketinden etkilenen Pakistanlılara acilen yardım etmeleri çağrısında bulundu. BM Genel Kurulu’nda yapılan yardım toplantısına da katılan Clinton, ABD’nin Pakistan’a 60 milyon dolar daha yardımda bulunacağını açıkladı. Amerikan devleti felâket sonrasında bugüne kadar Pakistan’a 87 milyon dolar maddî yardımda bulunurken, bu ülkedeki sivil toplum kuruluşları da toplam 30 milyon dolar bağış yaptı. Bu arada BM, Pakistan için yaptığı 460 milyon dolarlık yardım çağrısı sonrası bugüne kadar ancak 272 milyon dolar toplandığını duyurdu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslar arası topluma seslenerek, Pakistan’daki sel felâketinin ağır şekilde tsunamiye dönüşmeye başladığını bildirdi. Pakistan’ın en önemli müttefiklerinden birisi olan Çin’in, bugüne kadar sadece 7 milyon 400 bin dolarlık insanî yardımda bulunması eleştiri konusu oldu. Diğer taraftan Suudi Arabistan’ın Pakistan’daki sel felâketi dolayısıyla bu ülkeye 105 milyon dolar yardım yapacağını açıklaması, gözleri bu ülkeye çevirdi. Pakistan, sel felâketi dolayısıyla Hindistan’ın önerdiği 5 milyon dolarlık yardımı kabul etti. Hindistan’ın 5 milyon dolarlık yardım teklifi Pakistan’da takdirle karşılandı.

21.08.2010


 

TÜRKİYE’NİN YARDIMLARI

Avrupa Birliği (AB) ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Eğemen Bağış da, Türkiye’nin felâket sonrasında Pakistan’a acil ihtiyacını karşılaması için 10 milyon dolar nakit yardımında bulunduğunu iki askerî kargo uçağı ile de felâket bölgesine tıbbî yardım gönderildiğini kaydetti.

Bağış yardımların artarak devam edeceğini belirtti. Pakistan’da yaşanan sel felâketi sonrasında zor durumda kalan halka yardım için devlet kuruluşları ve sivil toplum örgütleri de seferber oldu. Cansuyu, İnsanî Yardım Vakfı, Kimse Yok Mu gibi yardım dernekleri de Pakistan halkına el uzatıyor. Sel felâketinden sonra bölgeye ulaşan yardım kuruluşları, kendi bünyelerinde yardım kampanyaları da başlattı. Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt içi ve yurt dışında yardım kampanyası düzenleyecek. Dün Cuma namazı sonrasında camilerde Pakistan’daki selzedeler için toplanan nakdi yardım, başbakanlık tarafından belirlenen hesap numaralarına aktarıldı.

FELÂKETTEN MİLYONLARCA HAYVAN DA

ETKİLENDİ

Bİrleşmİş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Pakistan’daki sel felâketinden milyonlarca hayvanın da etkilendiğini açıkladı. FAO, yaptığı yazılı açıklamada, sellerde 200 bin kadar büyükbaş hayvanın telef ya da kaybolduğunu belirtti. Kanatlılar da göz önüne alındığında sellerde telef olan veya kaybolan hayvanların sayısının milyonlara çıktığı, hayatta kalan milyonlarca hayvanın ise yem bulamadığı bildirildi. FAO, hayvanların çoğunun, afetzedelerin her şeylerini arkalarında bırakarak evlerini terk etmek zorunda kalması nedeniyle telef olduğunu belirterek, Pakistan’ın tek geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu vurguladı. FAO’nun Pakistan yetkilisi David Doolan, hayatta kalan hayvanlar için acilen yem, hastalananlar için ilâç bulunması gerektiğini söyledi.

21.08.2010


 

ABD, Irak’taki güvenlik personelini arttıracak

Irak’takİ askerî birliklerini aşamalı olarak çekmeye devam eden ABD, ülkedeki özel güvenlik personelinin sayısını arttırmayı planlıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, düzenlediği basın toplantısında, Irak’taki Amerikan askeri sayısının Ağustos ayının sonuna kadar 50 bine düşürülmesine ilişkin planın, söz konusu personel tarafından doldurulması gereken bir güvenlik boşluğu oluşturduğunu söyledi. ‘’Diplomatlarımızın ve geliştirme uzmanlarımızın korunmasını sağlamak için kendi güvenlik ihtiyaçlarımız olacaktır’’ diyen Crowley, plana göre, Irak’ta hükümet tarafından görevlendirilen özel güvenlik personeli sayısının toplam 7 bine çıkarılacağını belirtti.

21.08.2010


 

ABD, İsrail’i ikna etti

ABD’nin İsrail’e, İran’ın en az bir yıl içinde atom bombasına sahip olamayacağı görüşünü ilettiği bildirildi.

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesinin haberinde, İran’ın nükleer tesislerine saldırı ihtimalinden söz eden İsrail’in ABD tarafından bu yönde “ikna edildiği” belirtildi. Haberde, ABD Başkanı Barack Obama’nın nükleer konularla ilgili danışmanı Gary Samore’un, İran’ın atom bombasına sahip olabilmesi için bir yıl, hatta daha fazla zamana ihtiyacı olduğu yönündeki sözlerine yer verildi. Uluslar arası denetçilerin İran’ın bu yöndeki her türlü hareketini birkaç hafta içinde belirleyecekleri düşüncesinde olduklarını ifade eden Samore, ABD ve İsrail’in buna tepki için yeterli süresinin olacağını söyledi.

21.08.2010


 

İsrail, hırsız askerleri serbest bıraktı

İsraİl’de bir askerî mahkeme, 31 Mayıs’ta düzenlenerek 9 Türk’ün öldürüldüğü Mavi Marmara gemisinden yapılan hırsızlık olayıyla ilgili olarak tutuklanan 4 askeri serbest bıraktı.

İki askerin ise tutukluluk hali devam ediyor. Serbest bırakılanlar arasında çalınan bilgisayarların elden çıkarılması için arabuluculuk yaptığı iddia edilen bir askerin de olduğu belirtildi.

21.08.2010


 

Rus Bakan, yangınla mücadeleyi savaşa benzetti

Rusya’da hava sıcaklıklarının düşüşe geçmesi ve yağmurlar, yangınlarda önemli miktarda azalma yaşanmasına sebep oldu.

Rusya’da 4-5 haftadır devam eden yangınlarla ilgili son durumu değerlendiren Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu, mücadelelerini savaşa benzetti. Bakanlığın verilerine göre, iki gün içinde yangın alanlarında üçte bir oranında gerileme görüldü ve 10 bin hektarlık alanda 300 ayrı yangının sürdüğü kaydedildi. Şoygu, yangınların hızla yayılmasında ihbarların geç yapılmasının etkili olduğuna dikkat çekti. Yangınlarda önemli oranda düşüş yaşanmasına karşın 160 bin görevli 24 saat çalışmalarını sürdürüyor. Yangınlarda 900 bin hektar ormanlık alan yok olurken, 3 bin 500 kişi de evsiz kaldı.

21.08.2010


 

Rusya içki reklâmının yasaklanmasını istiyor

Rusya Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko, ülkede bira dahil içki reklâmının tamamen yasaklanmasını istedi.

Onişenko, vatandaşları daha duyarlı olmaya dâvet ederek, “Gelin hep beraber sesimizi yükseltelim ve bira dahil, alkol reklâmını tamamen kaldıralım” dedi. Onişenko, sinema ve dizilerde üstü kapalı sigara ve alkol reklâmlarının yapıldığını da sert bir şekilde eleştirerek, “Televizyon dizilerinde ve sinemada san'atçılar sigara içiyor ve alkol kullanıyor. Peki neden? Çünkü böyle sipariş edilmiş ve parası da ödenmiş” diye konuştu.

21.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.