22 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Sağlık sistemi çöktü

PAKİSTAN'DA selzedelere yardım güçlükle ulaştırılırken, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı kurumlar da çabalarını artırdı. Cenevre’deki BM merkezinden yapılan açıklamada yeni sel tehdidi altındaki ülkede durum kötüye gidiyor. Dünya Meteoroloji Kurumu Sözcüsü Richard-Van Meale, yağışlar nedeniyle İndus ve Kutri Nehirlerinin seviyesinde yeniden yükselme beklediklerini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Daniel Eduardo Lopez Acuna, selin vurduğu bölgelerde sağlık sisteminin çöktüğüne dikkat çekti. Acuna, yıkılan ya da hasar gören 200 hastane ve sağlık ocağının acilen hizmete hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Fakat DSÖ’nün birinci önceliği salgın hastalıklara karşı önlem almak. DSÖ Sözcüsü, 7 milyondan fazla insanın temel sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunu aktardı.

Dünya Gıda Programı Sözcüsü Emilia Casella ise sahada durumun günlük olarak değişmesi dolayısıyla gıda yardımlarını ulaştırmada zorluk yaşadıklarını söyledi. Yolların bir gün açık bir gün kapalı olduğunu, helikopterlerin bugün havalanabilirken ertesi gün kalkamadığını dile getiren Casella, “Bu durum, sadece gıda değil; diğer hayatî maddelerin selzedelere ulaştırılmasını güçleştiriyor.” ifadelerini kullandı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Adrian Edwards, sel bölgelerindeki 1,5 milyon Afgan mültecinin durumundan endişe ettiklerini dile getirdi.

BM İnsanî Yardımlar Koordinasyon Bürosu Sözcüsü Elizabeth Byrs ise acil yardım için gerekli paranın yüzde 55’inin taahhüt edildiğini açıkladı. Byrs, yardım kampanyalarının kendilerini umutlandırdığını kaydetti.

Sel tehdidi sürüyor

PAKİSTAN'DA 20 milyon kişiyi olumsuz etkileyen sel, ülkenin güneyindeki Sindh eyaletinde yaşayanları tehdit etmeye devam ediyor. Yetkililer, İndus Nehri’nin yükselmesiyle bölgede onlarca köy ve kasabanın sular altında kaldığını belirtti. Son 24 saat içerisinde 150 bin Pakistanlı ise canlarını kurtarmak için yüksek kesimlere doğru kaçtı. Sindh eyaletinde şimdiden 600 bin kişi kamplara sığındı. Yetkililer, sel sularının Arap Denizi’ne ulaşmasıyla birkaç gün içerisinde su seviyesinin düşeceğini tahmin ediyor. Fakat evlerini, hayvanlarını ve ekinlerini kaybeden halk her şeye muhtaç. En az 6 milyon insanın evsiz kaldığı felâketin milyarlarca dolarlık hasara sebep olduğu belirtiliyor. BM, Pakistan’a 460 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yaptı. 1 milyon insanın kalabileceği çadırlar dağıtıldı, 2,5 milyon kişinin de yakında çadırlarına kavuşacağı bildirildi. Şimdiye kadar 38 bin kişinin ishal hastalığına yakalandığı ve en az 1 kişinin koleraya yakalandığı belirtildi. Salgın hastalıkların yayılması halinde bin 600 kişinin vefat ettiği felâketteki can kayıplarının da artmasından endişe ediliyor.

KIZILAY’DAN MEVLÂNÂ EVİ

TÜRK Kızılayı, sel felâketi yaşanan Pakistan’a yaptığı yardımlar çerçevesinde, bugün uçakla Mevlânâ Evi, konteynır-banyo-wc, battaniye, yatak, gıda rasyosu ve sudan oluşan insanî yardım malzemesini bu ülkeye gönderecek. Türk Kızılay’ından yapılan yazılı açıklamada, Muson yağmurlarının sebep olduğu sellerin vurduğu ‘’Dost ve Kardeş Ülke’’ Pakistan’ı Türk Kızılayı’nın yalnız bırakmadığı ve Kızılay’ın yardım uçaklarını aralıksız bölgeye göndermeye devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, Türk Kızılayı tarafından gönderilen insanî yardım malzemelerini taşıyan DC-10 tipi kargo uçağı ile 5. sevkiyat olarak yollanan 61 ton ağırlığında ve içeriği 2.800 adet gıda rasyosu olan insanî yardım malzemelerinin dün Karaçi Havaalanı’na ulaştığı belirtildi. Açıklamada, ‘’Son olarak ise 6. sevkiyat kapsamında, 41 ton ağırlığında içeriği 700 adet gıda rasyosu, 1.125 adet battaniye, 176 adet çadır ve 3.000 adet uyku tulumundan oluşan insanî yardım malzemelerini taşıyan IL-76 tipi kargo uçağı ile Karaçi Havaalanı’na indi’’ denildi.

22.08.2010


 

Irak’ta boşanmalar arttı

IRAK'TA savaş, ambargo ve işgalle yaşanan gelişmeler, boşanma vak'alarında artışa sebep oldu. Irak Yüksek Yargı Konseyinden edinilen bilgiye göre, kuzeydeki özerk bölge hariç, ülkede 1995’ten 2009’un sonuna kadar olan 15 yıllık süre içinde boşananların sayısı, evlenenlerin sayısına yaklaştı. Yüksek Yargı Konseyinin rakamları, bugün nüfusu 26 milyon olduğu tahmin edilen Arap bölgesinde bu sürede 1 milyon 569 bin 591 çiftin boşandığını, 1 milyon 732 bin 946 çiftin ise evlendiğini gösteriyor.

Verilere göre, boşanma vak'aları en çok ambargonun uygulandığı yıllarda yaşandı. Boşanmaların en fazla görüldüğü yıl ise ABD işgaliyle Baas rejiminin devrildiği 2003 yılı oldu. Bu yıl 175 bin 579 çift boşanırken, sonraki yıllarda görülen göreceli azalma geçen yıl yerini yeniden artışa bıraktı.

Yüksek Yargı Konseyi sözcüsü Hakim Abdüssettar Bayrakdar, merkezi yönetime bağlı illerde boşanan çift sayısının çok yüksek olduğunu ve bunun altında savaş, ambargo ve 2003’ten sonra yaşanan gelişmelerin yattığını söyledi. Bayrakdar, “2003’ten sonra dış dünyaya açılmamız neticesinde insanların kişiliklerinde, hal ve hareketlerinde olumsuz değişimler oldu. Boşanmalar daha çok genç çiftlerde oluyor” dedi. Boşanma sayısındaki artışı dizginlemek için çeşitli yöntemlere başvurduklarını, bunlardan bazılarının başarılı olduğunu belirten Bayrakdar, “Mahkemelerde sosyal araştırma uzmanı bulundurmaya başladık. Uzmanlar dâvâ açan çiftlerle duruşmalardan önce ilgilendi, böylece çiftlerin barışmasında önemli başarı elde ettik. Bu deneyimimizden sonra mahkemelerde uzman bulundurmayı yaygınlaştırdık” dedi. Yüksek Yargı Konseyi Sosyal Araştırmalar Birimi Müdürü Asala Mehdi de mahkemelerde çalışan sosyal araştırmacıların boşanmak isteyen çiftlerle yaptıkları temaslara dayanarak hazırladıkları raporlarda, cep telefonu ve internetin de boşanan çiftlerin sayısının artmasında önemli rol oynadığını belirlediğini söyledi. Mehdi, “Cep telefonunun aileler içinde büyük sorunlara yol açtığını gördük. İnternet aynı şekilde kullanıldı. Ülkede yaşanan mezhep çatışmaları da boşanmaları tetikledi” dedi. Uzmanlarının çabaları sonucu, 2008 yılında boşanma dâvâsı açan 26 bin 240 çiftten 15 bin 248 çifti ve 2009 yılında dâvâ açan 42 bin 192 çiftten 10 bin 617 çifti boşanmaktan vazgeçirebildiklerini kaydeden Mehdi, son yıllarda ekonomik durumun düzelmesiyle evliliklerin arttığını, bununla birlikte yeni evliler arasında boşanma vak'alarının yaygın olduğunu belirtti.

22.08.2010


 

İran’ın ilk nükleer reaktörü yakıt yüklemeye başladı

RUSYA tarafından İran’da kurulan ülkenin ilk nükleer reaktörüne yakıt yüklenmesine başlandığı bildirildi.

Ülkenin güneyindeki Buşehr’de bulunan reaktöre yakıt yüklenmesinin bir haftada tamamlanacağı belirtiliyor. Rusya, İran’la santralin kurulmasıyla ilgili 1 milyar dolarlık sözleşmeyi 1995’te imzalamış, ancak reaktörün inşasını defalarca ertelemişti. 1000 megawattlık hafif su reaktörünün inşa projesi ilk olarak 1970’li yıllarda Şah yönetimi döneminde ortaya atılmış, 1974’te Almanya’nın Siemens firmasıyla anlaşma imzalanmış, ancak firma, 1979’daki İslam Devrimi üzerine projeden çekilmişti. Daha sonra Arjantin, İspanya ve diğer bazı ülkelerle reaktörün inşası için sonuçlanmayan anlaşmalar imzalanmış, nihayetinde proje Rusya tarafından devralınmıştı. İran’ın nükleer silâh üretmesinin önüne geçmeye çalışan 6 ülkeden biri olan Rusya, Buşehr projesinin İran’ı işbirliğine ikna etmek için önemli olduğunu iddia ediyor.

22.08.2010


 

NATO yine çocuk vurdu

AFGANİSTAN'DA NATO kuvvetlerinin bir çatışmada yanlışlıkla bir kadın ve iki çocuğu vurduğu bildirildi.

NATO’dan yapılan açıklamada ayrıca başka bir olayda yine NATO askerlerinin ateşi sonucu 3 Afgan polisin öldüğü belirtildi. NATO yetkilileri ölümleri araştırmak için bölgeye soruşturma ekibi gönderildiğini ifade etti. Koalisyon kuvvetleri ayrıca Afganistan’daki çatışmalarda bugün 2, dün ise bir ABD askerinin öldüğünü açıkladı. NATO ölümlerin detayları ile ilgili ise hiçbir bilgi vermedi. Öte yandan bu ay zarfında Afganistan’da ölen ABD askeri sayısının ise 21’e ulaştığı kaydedildi.

22.08.2010


 

Clinton: Doğrudangörüşmeler 2 Eylül’de

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail ve Filistin’in eylül başında Washington’da doğrudan görüşmelere başlayacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı’nda ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’i yanına alarak bir açıklama yapan Clinton, 2 Eylül’de başlayacak görüşmelerin, ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde olacağını belirtti. Bakan Clinton, geniş kapsamlı bir barış anlaşmasına bir yıl içinde varılabilmesinin umut edildiği ifade etti ve Mısır ile Ürdün liderlerinin de ilk oturuma davet edildiğini kaydetti. Hillary Clinton, ‘’’’Geçmişte zorluklar oldu. İlerde de zorluklar olacak. Taraflardan zor anlara rağmen bölgede nihai ve adil bir anlaşma için azimle devam etmelerini talep ettim’’ diye konuştu. ABD, AB, Rusya ve BM’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün, İsrail ve Filistin yönetimi arasında doğrudan görüşmelere geçilmesi için, tarafları eylül başında Washington’a dâvet edeceği bildirilmişti. Görüşmelerde sınırlar, Kudüs’ün statüsü ve Filistinli mültecilerin durumunun ele alınacağı kaydedildi. Bu gelişmenin, Ortadoğu’da gerilimi azaltmak için küçük ama önemli bir adım olduğuna dikkat çekiliyor.

22.08.2010


 

Lübnan’dan Gazze’ye giden gemi durduruldu

GAZZE Şeridi’ne yardım malzemesi götürmek amacıyla bugün yola çıkması planlanan, Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kırılmasını amaçlayan kadın aktivistleri taşıyacak olan “Meryem” adlı geminin seferi, organizatörlerce durduruldu. Lübnan’ın doğrudan Gazze’ye sefere izin vermemesi sebebiyle Kıbrıs Rum kesimi limanları üzerinden bölgeye ulaşılmasını planlayan organizatörler, Rumların da limanlarının kullanılmasına izin vermeyeceklerini açıklamasının ardından, seferi durdurdu.

Yetkililer, Gazze’den önce gidilecek bir başka liman bulmaları gerektiğini belirtiyor. İsrail de “ablukanın kırılmasına yönelik çabaları, uluslar arası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak engelleme hakkını saklı tuttuğunu” açıklamıştı.

22.08.2010


 

İKT: İslâm ülkeleri işbirliği yapmalı

İSLÂM Ticaret ve Sanayi Odası İş Sahipleri Birliği’nin 1’inci konferansı Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde başladı.

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, üye ülkelerin aralarındaki ekonomik ve ticari ilişkileri arttırması gerektiğini bildirdi. İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun bir konuşma yaptığı konferansa, Türkiye’den TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. Toplantının İKT’nin en önemli belgelerinden biri olan 10 yıllık eylem planının uygulanmasına dair ara dönem değerlendirmelerle aynı zamana denk geldiğini belirten Genel Sekreter İhsanoğlu, özel sektörün İKT’nin ekonomik ajandasının uygulanmasında çok önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. İhsanoğlu, İKT’nin ekonomik gündeminin en önemli unsurlarının, İKT içi ticaretin arttırılması, gelir yaratılması, yoksulluğun azaltılmasının yanı sıra, yatırımların arttırılması ve altyapı geliştirilmesi gibi konular olduğunu belirtti. İhsanoğlu, Özellikle İKT içi ticaretin toplam ticaret içindeki payının bugünkü seviyesi olan yüzde 16,6’dan, 2015 yılında yüzde 20’ye çıkartılması hedefine ulaşmak için İKT ülkeleri aralarındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin arttırılması gerektiğine işaret etti. bu amaç için İslam Ticaret ve Sanayi Odasına önemli roller düştüğünü belirten İhsanoğlu, İslam Ticaret ve Sanayi Odasının yanısıra ICDT, ITFC, ICD, ICIEC gibi İKT kuruluşlarının sadece ticaret sektöründeki katkılarının 4,7 milyar dolara ulaştığını belirtti. İhsanoğlu, özel sektörün teşviki için ayrıca iş forumları ticaret fuarları, sergileri ve iş adamlarına yönelik toplantılar gibi faaliyetlerden örnekler verdi.

22.08.2010


 

Mevlânâ evlerinden mahalle kurulacak

Türk Kızılayı, başlattığı bir kampanya çerçevesinde Pakistan’ın selden en büyük zararı gören Nowshare bölgesinde kendilerine tahsis edilen arazide ilk etapta 500 Mevlânâ evinin yer alacağı Türk Mahallesi oluşturacak.

KIZILAY’DAN MEVLÂNÂ EVİ

TÜRK Kızılayı, sel felâketi yaşanan Pakistan’a yaptığı yardımlar çerçevesinde, bugün uçakla Mevlânâ Evi, konteynır-banyo-wc, battaniye, yatak, gıda rasyosu ve sudan oluşan insanî yardım malzemesini bu ülkeye gönderecek. Türk Kızılay’ından yapılan yazılı açıklamada, Muson yağmurlarının sebep olduğu sellerin vurduğu ‘’Dost ve Kardeş Ülke’’ Pakistan’ı Türk Kızılayı’nın yalnız bırakmadığı ve Kızılay’ın yardım uçaklarını aralıksız bölgeye göndermeye devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, Türk Kızılayı tarafından gönderilen insanî yardım malzemelerini taşıyan DC-10 tipi kargo uçağı ile 5. sevkiyat olarak yollanan 61 ton ağırlığında ve içeriği 2.800 adet gıda rasyosu olan insanî yardım malzemelerinin dün Karaçi Havaalanı’na ulaştığı belirtildi. Açıklamada, ‘’Son olarak ise 6. sevkiyat kapsamında, 41 ton ağırlığında içeriği 700 adet gıda rasyosu, 1.125 adet battaniye, 176 adet çadır ve 3.000 adet uyku tulumundan oluşan insanî yardım malzemelerini taşıyan IL-76 tipi kargo uçağı ile Karaçi Havaalanı’na indi’’ denildi.

22.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.