22 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Kültürel mirasa sahip çıkmalı

ALMANYA Federal Parlamento Milletvekili ve Kültür İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Monika Grütters, Alman Başkonsolosluğu’nda kültür konularıyla ilgili bir basın sohbeti gerçekleştirdi.

İki ülke arasındaki eğitim ve kültür ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Grütters, Alman Lisesi, İstanbul Lisesi, Türk-Alman Üniversitesi ve benzeri kurumlarla Türkiye’deki Almanca eğitiminin arttırılmasını istediklerini belirtti. Grütters, “Holokost konusu da eğitim kitaplarında olmalı” diye konuştu. Kültürel mirasın korunmasının, ülkeler adına çok önemli olduğunun altını çizen Grütters, Türkiye’deki özellikle Hasankeyf bölgesi, Sulukule, AKM ve Haliç Metro Köprüsü inşaatlarının dünyanın da gündeminde olduğunu belirtti. Haliç’teki köprü inşaatının bir benzerinin Almanya’da Dresden’de yaşandığını belirten Grütters, Dresden halkının köprüyü istediğini belirtti. Haliç’teki köprü için de İstanbul halkının düşüncelerinin önemli olacağını belirten Grütters, “Ancak UNESCO’nun kültürel mirasın korunması ile ilgili statünün kaybedilmemesi göz ardı edilmemeli” ifadelerini kullandı.

DİNÎ AZINLIKLARA ÖZGÜRLÜK ŞART

BİR ülkede dinî azınlıkların da önemli bir husus olduğunu kaydeden Prof. Grütters, ülkesinin Musevîlere karşı işlediği suçlardan dolayı şimdi dinî özgürlüklere azamî dikkat gösterdiğini belirtti. Türkiye’deki Sümela ve Akdamar Kiliselerindeki gelişmeleri olumlu olarak yorumlayan Grütters, yine de Türkiye’deki dinî azınlıklar için yapılanların yetersiz olduğunu dile getirdi. Almanya’daki İslâm toplumu hakkında görüş bildiren Grütters, özellikle cami inşaatlarında, hassasiyetlerin göz önüne alınarak istişareler yapıldığını ve ortak karar alındığını belirtti. Ülkedeki bütün okullarda İslâm dini ile ilgili Almanca eğitimlerin verildiğini belirten Grütters, bu konuya gereken önemi verdiklerini kaydetti. Grütters, Ramazan ayı boyunca da iftar yemeklerine katılmaya çalıştıklarının altını çizdi. Alman vekil, ülkedeki diğer dinlerle de diyalog halinde olmaya özen gösterdiklerini ve dinler arası diyaloğu önemsediklerini belirtti.

İstanbul / CÜNEYT ÜSTÜN

22.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Pakistan için bağış yarışı

  Kültürel mirasa sahip çıkmalı

  Yapılan yardımlar gururları incitmesin

  “E-HACİZ DURDURULMALI”

  Hükümet, yetkisini kullanmalı

  Kılıçdaroğlu: “Heron iddiaları” ciddî

  Bombalar imha edildi

  G. Kurmay’dan Heron açıklaması

  Kimsenin iradesine ipotek koyamayız

  Herkes üslûbuna dikkat etsin

  Bu anayasa bize dar geliyor

  Akdağ’dan Danıştay’a: Lütfen savunmamıza destek verin

  Mahkeme “kapatma” dosyasını istedi

  Şahin: Metni iyi inceleyin, kararınızı öyle verin

  Vesayetçi anayasa ile AB’ye asla giremeyiz

  Sözleşmeliye eş tayini Danıştay’da

  Sav: Ben de Baykalcıyım

  Otobüs devrildi: 18 yaralı

  KEY ödemeleri yarın başlıyor

  Şemdinli’de çatışma: 1 şehit

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.