22 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

DİŞLERİMİZ

Sindirim sistemimizin parçası olan dişlerimiz alt ve üst çenelere yerleştirilmiştir. Dişlerin kesici, parçalayıcı ve öğütücü özellikleri vardır.

Ağzımıza aldığımız besinler dişlerimizin yardımıyla parçalanarak tükürükle karıştırılır ve yumuşatılır daha sonra yutma gerçekleşir. Çiğneme sindirim açısından son derece önemli bir olaydır. Çünkü besinler iyice çiğnenmediği zaman sindirim sistemini yorar. Besinlerden de gerekli faydalar sağlanmamış olur.

Ağızda iyice çiğnenen besinler hem boğazdan mideye kolay ulaşır, hem de yediğimiz şeylerin kolayca hazmedilmesine yardımcı olur.

Dişlerimizin bizim konuşmamızda da çok önemli bir rolü vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarmaları zorlaşır. Ayrıca çiğnemede de zorlukları olur. Dişlerin gelişim süreci içerisinde süt dişleri ve kalıcı dişler olmak üzere iki grup halinde çıkar.

Diş sağlığı bozulunca, bu vücuttaki diğer organları da etkiler. Kalp, böbrek, eklemlerde sağlık sorunlarına yol açar. Enfeksiyonlara da sebep olur.

Dişin diş eti dışında görünen kısmı diş minesi denilen sert bir tabaka ile kaplanmıştır. Bunun altında daha yumuşak bir yapı vardır. En içte ise diş özü vardır. Burada çok miktarda damar ve sinir bulunur. Diş kökü diş yuvasında çene kemiğine özel bir doku uzantıları ile sıkıca bağlanmıştır.

Dişlerimizin sağlığı bizim için çok önemlidir. Dişlerimizi temizlemezsek besin artıkları, mikroplar birikir. Ağzın içerisindeki bu mikroplar yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam yapışkan bir madde haline getirir ve dişler üzerine yapışmasını sağlar. Bu birikintilere plak denir. Bu plaklar bakterilerin diş üzerinde tutunmalarını kolaylaştırır. Bu açıdan şekerli ve asitli maddelere karşı dişleri korumak gerekir. Dişleri fırçalamak dişlerin çürümesini ve diş eti hastalıklarının gelişimini önler.

Diş sağlığı için şunlara dikkat edilmeli:

- Dengeli beslenmeli, kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri alınmasına dikkat edilmeli.

- Diş çürükleri için erken tedaviye önem verilmeli.

- Havuç, elma gibi meyvelerin ısırılarak yenmesi dişler ve diş etleri için faydalıdır.

- Tatlı yiyecekler yendikten sonra mutlaka ağız su ile çalkalanmalıdır.

- Sert cisimler dişlerle kırılmamalıdır.

- Çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden kaçınılmalı.

- Diş hekimi gerekli görmeden dişler çektirilmemeli.

- Dişler düzenli şekilde fırçalanmalı.

Ey Rabbimiz! Senin yarattığın nimetleri yine senin yarattığın nimet olan dişlerimizin yardımıyla yiyebiliyoruz. Sana sonsuz şükürler olsun.

MEHMET ERBAŞ

22.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  KUR'ÂN’IN EN BİRİNCİ MESAJI: TEVHİD

  nur toruna verİlen İsİm

  DİŞLERİMİZ

  ALLAH LÂFZINI YAZMAK

  İNSANLIK ÂLEMİNİN MÜREBBÎSİ

  EL-MÜTEKEBBîR

  KUR’ÂN’DAN DUALAR

  MANEVÎ TİCARET MEVSİMİ

  KİTABI İSTİYORUM

  dinle neyden

  ramazan orUcu kımlere farzdir?

  Yâ vekîl!

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.