22 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Bu Ramazanda dondurma revaçta

RAMAZAN’IN sıcak yaz günlerine denk gelmesi tatlı alışkanlıklarını da değiştİrdi.

Daha çok baklava ve kadayıfın tüketildiği geçmiş yılların aksine bu sene dondurma satışlarında büyük artış yaşanıyor. Serinletici özelliği ve hafifliği sebebiyle tercih edilen dondurma, içerdiği A ve B2 vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum ile de yararlı bir besin maddesi. Türkiye’nin önde gelen dondurma üreticileri, satışlarının geçen yıla oranla yüzde 100’lere varan oranda arttığını söylüyor. Ramazan’da satış hedeflerini aştıklarını dile getiren Algida yetkilileri şu bilgileri verdi: “Ramazan özellikle önem verdiğimiz bir dönem olduğu için iş planlarımızı buna göre hazırlıyoruz. Bu anlamda Ramazan’a özel iletişim kampanyaları ve market içi aktivasyonlarımızla yaz aylarındaki satışlarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Şimdilik bu hedefe ulaşmış durumdayız. Bunun bayramda artmasını bekliyoruz.” Kahramanmaraş dondurmasını dünyaya tattıran Mado da satışlarını yüzde 47’lere varan oranda artırdı. Yurt genelinde yaklaşık 240 şubede Maraş dondurmasını tatma imkânı sunan Mado’nun Ramazanda satışlarını katladığını anlatan Reklâm Pazarlama Sorumlusu Elif Sarı şöyle konuştu: “Ramazan için kapsamlı bir hazırlık yaptık. Güllaç üzeri narlı dondurma, Hurmalı kurabiye arası dondurma gibi ürünlerimizi Ramazan’a özgü tatlara ekledik.”

22.08.2010


 

Görme engellilerin Kur’ân-ı Kerim zaferi

BAĞCILAR Hz. Osman Kur’ân Kursu’na devam eden 12 görme engelli, 2 ay devam ettikleri kursta büyük bir azim ortaya koyarak Kur’ân-ı Kerim okumayı öğrendi.

Bağcılar’da Hz. Osman Kur’ân Kursu’na devam eden 12 görme engelli azmederek Kur’ân-ı Kerimi okumayı öğrendi. Görme engelliler için geliştirilen Braille alfabesi ile çalışan engelliler için sertifika programı düzenlendi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile Bağcılar Müftüsü Mustafa Derin’in katıldığı programda engelliler Kur’ân-ı Kerim okudu.

HOCALARI DA GÖRME ENGELLİ

BAYAN kursiyerlerden oluşan kursta eğitim veren iki bayan hoca da görme engelli. Hafız olan Ayşe Ortak ve ilâhiyat mezunu olan Reşide Kara 21 Haziran’da başlayıp 2 ay devam eden kurs kapsamında kursiyerlere Kur’ân-ı Kerim okumayı öğretti. Kursiyerleri tebrik eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, görme engellilerin Kur’ân öğrenmelerini azmin zaferi olduğunu söyledi. Bağcılar Müftüsü Mustafa Derin de kursiyerleri tebrik etti.

22.08.2010


 

Sigara geleceğin afeti

AKDENİZ Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaman, sigara içenlerin dörtte üçünün sigarayı bırakmak istediklerini belirterek, yardımsız bırakma girişimlerinin yaygın, ama başarı oranının düşük olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Hakan Yaman yaptığı açıklamada, dünyada, yılda yaklaşık 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü belirterek, 2030’a kadar bu rakamın ikiye katlanacağının tahmin edildiğini söyledi.

Dünyada sigara içen yaklaşık 1 milyar kişi bulunduğuna dikkati çeken Yaman, bunların dörtte üçünden fazlasının, sigara içme oranının hızla arttığı düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığını anlattı. Avrupa ülkelerinde bile sigara içme oranının düşük sosyoekonomik gruplarda daha yüksek olduğunu vurgulayan Yaman, ‘’Üstelik düşük gelirli ülkelerdeki kişiler genellikle sigaraya bağlı olduğu belgelenmiş sağlık risklerinin ve sigarayı bırakmanın sağladığı önemli sağlık yararlarının daha az farkındadır’’ dedi.

Sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve kullanım oranının yüksek olduğunu belirten Hakan Yaman, hekimler arasında ve ergen çağda kullanım oranının yüksekliğine dikkati çekti. Yaman, kadınlarda da sigara kullanım oranının yüksekliğine işaret ederken, ‘’Kadınlarda, kızlarda sigara tüketimi fazla. Kadınlar bu anlamda önemli bir risk grubunda’’ diye konuştu. Antalya / aa

“PEK ÇOK HASTA

BIRAKMAK İSTİYOR’’

SİGARA içenlerin yaklaşık dörtte üçünün sigarayı bırakmak istediğini söyleyen Hakan Yaman, şunları kaydetti: ‘’Yardımsız bırakma girişimleri çok yaygındır, ama başarı oranı düşüktür. Nikotin yüksek oranda bağımlılık yapıcı bir maddedir. Sigara içme kronik, tekrarlayıcı bir durumdur ve genel olarak sigara içen kişi bırakmaya çalışmaktadır. Ancak yeniden başlama oranı yüksektir. Doğal bırakma oranı tütün kontrol hareketinin uygulandığı bir ülkede uzun bir süre ölçülmüş ve her yıl yüzde 2’nin altında kalmıştır. İçiciler, sigarasız bir hayatı hayal etmek de zorlanırlar. Bazı kullanıcılar da sigarayı bırakmanın çok kolay olduğu dolayısıyla bununla uğraşmaya gerek olmadığı gibi bir yanlış anlayışa sahip olabilirler.’’ Sigara bırakırken hekimin oynadığı rolün önemini de vurgulayan Hakan Yaman, çok sayıda kullanıcının aile hekimi tavsiyesinden sonra bırakma girişiminde bulunduğunu ve yüzde 3’ünden fazlasının en az altı ay bıraktığını anlattı. Hakan Yaman, Hekimlere, sigara bırakma konusunda hastalarına zaman ayırması tavsiyesinde bulundu.

22.08.2010


 

ASTIM HASTALARININ YÜZÜ SİGARA YASAĞIYLA GÜLDÜ

Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Feyza Erkan, astım hastalarının, kapalı mekânlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun uygulamaya girmesinden önce sigara dumanından dolayı iş yerlerinde devamlı kriz geçirdiklerini, bu sebeple birçok insanın işini bırakmak zorunda kaldığını belirterek, yasanın astım hastalarının işsiz kalmasını önlediğini söyledi.

Aynı zamanda Toraks Derneği Astım Çalışma Grubu’na da başkanlık yapan Erkan, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişinin astım hastası olduğunu, astımın ‘’vücuttan tamamen yok edilmesi’’ şeklinde bir tedavisinin bulunmadığını, ancak astımı ortaya çıkaran faktörlere dikkat edilerek krizin engellenebildiğini ve hastalığın ilâçlarla tam olarak kontrol altına alınabildiğini bildirdi. 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa’yı desteklediklerini bildiren Erkan, hastaların en ufak sigara dumanında astım krizine girdiğini, devamlı krize giren hastaların hayatî tehlikeler atlattığını dile getirdi. Erkan, şunları söyledi: ‘’Hastalarımız, yasa öncesinde sigara dumanından dolayı kriz geçirdikleri için iş yerlerinden ayrılmak zorunda kalıyorlardı. Çünkü, devamlı kriz geçiren bu hastalara ilâç da fayda etmiyordu. Bu yüzden işlerini terk etmek zorunda kalıyorlardı. Ancak bu yasa çıktıktan sonra hiçbir astım hastası işini terk etmek zorunda kalmadı. Sigara yasağı, sigara bırakma oranını çok yükselti. Bu yasa korunmalı.’’

22.08.2010


 

Balıkçılar yeni sezona hazırlanıyor

DOĞU Akdeniz’in sahil şehirlerinden Mersin’de, balıkçılar, 15 Eylül’de başlayıp 15 Nisan 2011’e kadar devam edecek yeni av sezonunun heyecanını yaşıyor.

Balıkçı barınağında ağlarını onaran, teknelerinin bakımını yapan balıkçılar, yeni sezonun bereketli olmasını umut ediyorlar. Balık halindeki esnaf ise 15 Nisan’da başlayan av yasağı ile birlikte tezgâhlarında sadece dondurulmuş deniz balığı ile çiftlik üretimi balıkların bulunması dolayısıyla yaşadıkları satış sıkıntısını yeni sezonda geride bırakmayı bekliyorlar. Mersin Balıkçılar Pazarı Derneği Başkanı Faruk Bolat, balıkçıların av yasağı olan dönemi ağlarını onararak ve teknelerinin bakımını yaparak değerlendirdiğini söyledi. Kazancın olmadığı bu dönemin bitmesini sabırsızlıkla bekleyen balıkçıların 15 Eylül’de mesaisinin yeniden başlayacağını dile getiren Bolat, yeni sezonun açılmasıyla tezgâhlarındaki çiftlik balığı sardalya, levrek ve çipuranın yerini, bol miktardaki açık deniz balığının alacağını ifade etti.

22.08.2010


 

Yuva çocukları evlere yerleştirilecek

RİZE'DE çocuk yuvası ve yetiştirme yurdunda kalan çocukların, birkaç çocuğun bir arada yaşayacağı şekilde evlere yerleştirilmesi yönünde çalışma başlatıldı.

Rize Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Nuri Gezmiş, yaptığı açıklamada, Rize’de çocuk yuvasında 38, yetiştirme yurdunda ise 12 çocuk barındığını belirtti. Yuvadaki çocukların aile ortamının sıcaklığını hissetmesi ve daha iyi şartlarda büyümeleri için daha önce ‘’Velim Olur Musun?’’ ve ‘’Gönüllü Veli’’ uygulamalarını yürüttüklerini anlatan Gezmiş, ‘’Aileleri ile büyümelerini sağlamak için çocuk ailesine verilip, maddî destek sağlanıyor. Bu şekilde pek çok çocuğu ailesinin yanına gönderdik’’ dedi. Son olarak, ülke genelinde olduğu gibi Rize’de de yuvalardaki çocukların evlere yerleştirilmesi için çalışma başlattıklarını anlatan Gezmiş, ‘’Şu ana kadar 3 ev kiraladık. Çalışmamız sürüyor. Yuvalarımızdaki tüm çocukların evde kalmalarına yetecek kadar ev kiralayacağız ve en kısa zamanda çocukları evlere yerleştireceğiz. Böylece çocukların kurumsal kimlikten öte aile ortamında büyümeleri hedefleniyor’’ diye konuştu. Gezmiş, bir evde en fazla 8 çocuğun kalacağını, her evde de 3 görevlinin bulunacağını ifade etti.

22.08.2010


 

Hatipoğlu’nu 5 bin kişi dinledi

GELENEKSEL Ramazan akşamlarının yaşandığı Çekmeköy, Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu’nu ağırladı. Her akşam binlerce vatandaşa eski Ramazan akşamlarını yaşatan Çekmeköy Belediyesi, çocukları, Hacivat-Karagöz, sihirbaz, keloğlan ve ibiş karakterleriyle eğlendirirken Ramazan tadında sohbetleriyle ünlü Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu’nu yaklaşık 5 bin Çekmeköylü ile buluştu.

Hatipoğlu gördüğü ilgiden son derece memnun olurken Belediye Başkanı Ahmet Poyraz tarafından kendisine çiçek takdimi yapıldı. Başkan Poyraz halk tarafından böylesine çok sevilen bir hocayı ağırlamanın gururunu yaşadıklarını belirtirken, ileriki günlerde bu tarz faaliyetlerin devam edeceği müjdesini verdi.

22.08.2010


 

Okulun kömür deposunda yangın

ÇANAKKALE'NİN Bayramiç ilçesinde, bir okulun kömür deposunda çıkan yangında, 58 ton kömürün bir kısmı zarar gördü.

Gazi İlköğretim Okulu’nun kömürlüğünde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanı fark eden vatandaşların ihbarıyla Bayramiç Belediye İtfaiye Müdürlüğü ekipleri kısa sürede okula gelerek, yangına köpükle müdahale etti. Daha sonra depoda bulunan kömürler tahliye edildi. Yoğun çalışmalar sonucu, alevlerin okulun diğer bölümlerine sıçraması engellendi. Yangında, okulun kalorifer dairesi ile depoda

22.08.2010


 

Küçüklere araç teslim etmeyin

TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, 18 yaşından küçüklere araç teslim etmenin cinayet olduğunu belirtti.

Apaydın, yazılı açıklamasında, son günlerde 18 yaşından küçük sürücülerin sebep olduğu kazaların arttığını vurgulayarak, İzmir Bornova’da, Çorlu’da, Osmaniye’de, Bitlis karayolunda meydana gelen kazalarda 10 kişinin ödüğünü, 8 kişinin de yaralandığını bildirdi. Apaydın, gençleri bu konuda eğitmenin ailelerin görevi olduğunu işaret etti. Sürücülere de sıcaklardan dolayı 11.00-16.00 saatleri arasında direksiyon başına geçmeme uyarısında bulunan Fevzi Apaydın, aşırı sıcaklar yüzünden bazı yerlerde asfaltın bile eridiğinin görüldüğünü ifade etti. Apaydın, uzun yola çıkanların da sık sık mola vererek dinlenmesini istedi.

22.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.