01 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Afetler bizim eserimiz

Nevzat Özer, Doğu Karadeniz’de son yaşanan afetle ilgili olarak, ‘’Yeşil örtünün tahribi, ormansızlaşma, açılan arazi yolları, yanlış tarım uygulamaları, çarpık kentleşme, dere yataklarının ıslâh edilmemesi gibi nedenlerle sık sık sel ve heyelanların yaşanması kaçınılmazdır. Yanlışımızdan dönmediğimiz ve önlem almadığımız sürece bu tür felâketlerin sonu gelmeyecek” diye konuştu.

İNSANLAR ÇARESİZ İslÂm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Prof Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Pakistan’daki sel felâketinin, verdiği zarar bakımından, büyük can kayıplarına sebep olan yıkıcı tsunamiyi geçtiğini belirtti.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Pakistan temaslarını başşehir İslamabad’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde Türk basın mensuplarına değerlendirdi. İhsanoğlu, Pakistan topraklarının beşte birinin şu anda sular altında olduğunu dile getirdi. İKT Genel Sekreteri, süper güç dahi olsa bu kadar büyük bir felâketin üstesinden hiçbir ülkenin tek başına gelemeyeceğini vurguladı.

Sel bölgesini gezdikten sonra Pakistanlıların her şeye ihtiyacı olduğunu gözlemlediğini aktaran İhsanoğlu, afetzedelerin öncelikle yiyecek, içecek ve sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunu anlattı. Yardımların bir an önce ulaştırılması gerektiğine işaret eden İhsanoğlu, zararın Birleşmiş Milletlerin açıkladığı 43 milyar dolardan daha fazla olduğunu düşündüğünü dile getirdi. İKT Genel Sekreteri, “Afetzedelerin, barınma ihtiyaçlarının karşılanmasının ardından bu insanların tekrar evlerine dönmemesi ve yıkılan evlerin yeniden inşa edilmemesi durumunda bir takım sosyal problemler ortaya çıkacaktır.’’ uyarısında bulundu.

İhsanoğlu, Pakistan’da selin ardından ortaya çıkan tehlikelere dikkat çekerek şöyle konuştu: “Aldığımız bilgilere göre Pakistan’daki felâket bölgesinde yarım milyon kadın hamile. Salgın hastalıklar başlamış. Kısa süre içinde on binlerce çocuk yurtsuz yuvasız, ilâçsız, doktorsuz doğacak. Milyonlarca selzedenin kendi evlerine, yurtlarına geri dönmesi temin edilmezse, bir takım sosyal problemler, sosyal problemlerle beraber siyasî problemler doğacaktır.’’

İhsanoğlu, “Dünyanın ve özellikle İslâm dünyasının buraya özel önem vermesi ve yardım ulaştırması lâzım. Özellikle Ramazan ayı olması münasebetiyle, dini kurumların, özellikle ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fitre ve zekâtları bu tarafa yönlendirmeye teşvik etmesi lâzım. Bu hem Allah nezdinde hem de büyük bir insanî hedefe büyük katkısı olacaktır’’ diye konuştu.

17 Ağustos depreminin ardından dönemin Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in Türkiye’ye gidip deprem bölgesini ziyaret ettiğini ve 10 milyon dolar bağışta bulunduğunu hatırlatan İhsanoğlu, diğer İslâm ülkelerinin de aynı şekilde yardımlarda bulunduğunu hatırlattı. İhsanoğlu, şimdi de Pakistan için tam dayanışma zamanı olduğunu dile getirdi. İKT Genel Sekreteri Prof Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu İKT üyesi ülkelerin hükümetleri, yardım kuruluşları ve yardımseverler arasında koordinasyonu sağlamak için İslamabad’da özel bir koordinasyon merkezi kuracaklarını da belirtti.

01.09.2010


 

Filistinliler zorla masaya oturtuldu

HAMAS’In Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Filistin Yönetimi ile İsrail arasında 2 Eylülde Washington’da başlaması öngörülen doğrudan barış görüşmeleriyle ilgili olarak, “Filistinlilerin zorla masaya oturtulduğunu” savunan Meşal, “barış görüşmelerinin fiyasko ile ya da Filistin tarafının çıkarına aykırı çözümlerin dayatılmasıyla sonuçlanacağı” görüşünü dile getirdi.

Suriye’nin başşehri Şam’da yaşayan Meşal, Anadolu Ajansına verdiği demeçte, sorunlarının çözümünde Türkiye’den beklentilerine ve İsrail ile Filistin Yönetimi arasında 2 Eylülde Washington’da başlaması öngörülen doğrudan görüşmelere ve El Fetih ile uzlaşı çabaları gibi konulara değindi. Türkiye’nin Gazze ablukasının deniz yoluyla kırılması için temel bir rol üstlenmesini istediklerini kaydeden Meşal, bu taleplerini Türk yetkililere ilettiklerini bildirdi. Meşal, “Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ülke olarak, bölgede önemli bir rol oynadığını” kaydetti. İsrail’in Türkiye’nin bölgede rol oynamasını istemediğini savunan Meşal, “İsrail, Türkiye ile ilişkilerine rağmen, Türkiye’nin hayrını istemiyor. İsrail sadece kendi çıkarlarını arıyor” diye konuştu. Türkiye’nin Filistin sorununa yaklaşımını “takdir ettiklerini” vurgulayan Meşal, “Biz Türkiye’den Filistin sorunu ve Arap-İsrail çatışmasının çözümü ile Gazze ablukasının kaldırılmasına yönelik desteğini sürdürmesini istiyoruz” dedi. Barak, Abbas’la gizlice görüştü İsraİl Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Amman’da gizlice Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştüğü bildirildi. İsrail askerî radyosu, Barak’ın Ürdün Kralı Abdullah’la görüştükten sonra bir evde Abbas’la bir araya geldiğini belirtti. Doğrudan görüşmelere hazırlık çerçevesinde yapılan bu görüşmede, doğrudan görüşmelerin başlamasıyla birlikte İsrail’in Batı Şeria halkı için yapabileceği jestlerinin ele alındığı kaydedildi.

01.09.2010


 

Kosova’da bombalı saldırı: 6 yaralı

Kosova’nIn doğusunda Novorbırda’ya bağlı Bostan köyünde kimliği belirsiz bir kişi tarafından düzenlenen bombalı saldırıda biri ağır olmak üzere 6 kişinin yaralandığı bildirildi.

Kosova Polisi Gilan karakol Sözcüsü İsmet Haşani, saldırıyı düzenlediği sanılan Sırp Sreçko Petroviç’in arandığını söyledi. Bu arada, Kosova’nın kuzey kesimindeki Zubinpotok’ta da polis karakoluna el bombalı saldırı düzenlendiği açıklandı. Kosova polisi, yaptığı açıklamada, bombanın patlaması sonucu karakol önündeki iki polis aracının hasar gördüğünü bildirdi.

01.09.2010


 

NATO’da yetki devri hazırlığı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ‘’Afganistan’da sorumluluğun yerel yetkililere devrinin 2011 yılından itibaren başlatılması konusundaki kararın, Kasım ayında Lizbon’da yapılacak NATO zirvesinde alınmasını umduğunu’’ söyledi.

Rasmussen, ‘’TV2 NEWS’’ televizyonuna yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin Afganistan’daki sivil ve askeri kayıplarının geçen aylarda rekor düzeylere ulaştığına işaret ederek, ‘’Afganistan’daki güvenlik durumunun tatmin edici olduğunu söylemiyorum, çünkü tatmin edici değil. Ancak gelişme var’’ dedi. Afganistan'da güvenlik halen NATO ve ABD tarafından sağlanıyor.

01.09.2010


 

Irak’ta hükümet arayışı sürüyor

Irak’ta genel seçimlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen, hala yeni hükümet kurulamadı. Irak’taki genel seçimleri kazanan El Irakiye lideri İyad Allavi, hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile ikinci kez görüştü.

Seçimlerden yenilgiyle çıkan Başbakan Nuri El Maliki de, Barzani ile 8 Ağostosta Erbil’de görüşmüştü. Irak genel seçimlerinden Allavi liderliğindeki El Irakiye 91 sandalyeyle birinci parti olarak çıkmış, Başbakan Nuri El Maliki’nin çoğunluğu Şiîlerden oluşan Hukuk Devleti koalisyonu ise 89 sandalyede kalmıştı. Görüşmenin, çok önemli olduğu belirtiyor.

01.09.2010


 

Vaftizden, cami inşaatına destek

ABD’nİn Tenesse şehrinde ateşe verilen cami inşaatında Vaftiz Mark West, Müslümanlara destek nöbetine katıldı.

Geçen cumartesi akşamı ABD’nin Tenesse şehrinde sürdürülmekte olan cami inşaatı kimliği belirsiz kişiler tarafından kundaklandı. Olayda bazı iş makineleri ve inşaat malzemeleri de ateşe verildi. Şahitler kundaklama sırasında birkaç el silâh sesi duyulduğunu da ifade etti. Olayla ilgili soruşturma devam ederken önceki akşamı, Rutherford Şehir Adliyesi önünde, Vaftiz Mark West ve 150 kadar kişi Müslümanlara destek amaçlı mum yakarak gece nöbeti tuttu ve topluluk birlik mesajları içeren pankartlar açtı. Murfreesboro şehrinde yapılmakta olan bir İslâm merkezi için 100 dolar bağışta bulunan Vaftiz West bunu bir destek göstergesi olarak yaptığını kaydetti. Amerika’da son aylarda İslâm düşmanlığının artmakta olduğuna dikkat çekilirken, uzmanlar bunun temelinde Amerikan yönetiminin Müslümanlara yönelik nefretin artması amacıyla yürüttüğü yanlış siyasetlerin bulunduğunun altını çizdiler.

01.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.