05 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Orta Asya'ya susuzluk uyarısı

Kazakİstan Tarım Bakanlığı yetkilileri, 2020’ye doğru ülkede büyük bir su sıkıntısının doğabileceği uyarısında bulundu.

Kazakistan Tarım Bakanlığı Su Kaynakları Komite Başkanı Anarbek Ormanov, Kazakistan’ın her yıl 25 milyon 300 bin metreküp su kaybettiğini bunun 2020 yılına doğru ülkeyi büyük bir sıkıntıya sokabileceğini söyledi. Ormanov, ‘’Son 30 yılda Kazakistan’ın su stoku yılda 25 milyon 300 bin metreküp azalıyor’’ dedi.

05.09.2010


 

3999 kişiye Kadir Gecesi sebebiyle af

Türkmenİstan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Kadir Gecesi dolayısıyla 3999 mahkûmu affetti.

Millî İstihbarat Bakanı Çarı Amanov, Berdimuhamedov başkanlığında toplanan bakanlar kuruluna afla ilgili bilgi vererek, affedilen mahkûmların arasında, Türkler dahil, yabancıların da bulunduğunu söyledi. Berdimuhamedov da aftan yararlanacak mahkûmların Kadir Gecesi’ne kadar ailelerine kavuşarak, yeni bir hayata başlayacaklarına inandığını belirtti.

05.09.2010


 

Topraktan bir varil euro çıktı

El Salvador’da bir çiftlikte toprağa gömülü varilde 4 milyon euro bulundu.

San Salvador Başsavcılığından yapılan açıklamada, bir ihbar üzerine gidilen çiftlikte toprak altından çıkarılan varilde, torbaların içine yerleştirilmiş para destelerinin bulunduğu bildirildi. Açıklamada, paranın bu kadar çok olmasının, uyuşturucu kaçakçılığı bağlantısını akla getirdiği ifade edildi.

05.09.2010


 

GAZZE-1 GEMİSİ PAKİSTAN YOLCUSU

İHH İnsanî Yardım Vakfı Kayseri Şube Başkan Yardımcısı Ali Tokluman, ‘’Filistin’e yardım götürdüğümüz Gazze-1 isimli gemimiz ile bu kez Pakistan’a 3 bin ton insani yardım malzemesi gönderilecek’’ dedi.

Tokluman, İHH İnsanî Yardım Vakfı ekiplerinin, sel felâketinden üç gün sonra bölgeye giderek, 25 bin kişiye sıcak yemek, bin 500 aileye ise iaşe paketi dağıtımı yaptığını bildirdi. Tokluman, Vakfın, Pakistan’da halen 10 bin aileye günlük sıcak yemek dağıtımı, giysi dağıtımı, temiz içme suyu yardımı, haftada üç gün olmak üzere gönüllü doktorların arazide sağlık taramaları çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Yaklaşık dört ay önce Filistin’e yardım götüren Gazze-1 isimli gemi ile ‘’Rotamız Pakistan, Yükümüz İnsanî Yardım’’ kampanyası dahilinde üç bin ton insanî yardım malzemesi gönderileceğini ifade eden Tokluman, şöyle devam etti: ‘’Yardım malzemeleri arasında, çadır, jeneratör, içme suyu arıtma sistemi, su çekme pompası, çocuk maması, ilâç, tıbbî alet ve malzeme, temizlik malzemeleri, dayanıklı gıda maddeleri, tente, kıyafet bulunuyor. Felâketin yaşandığı bölgede yaygın olarak görülen ishal, kolera, sıtma ve deri hastalıkları sebebiyle de acil olarak ihtiyaç duyulan serumlar ve temizlik kitleri de var.”

05.09.2010


 

İNSANî DRAM YAŞANABİLİR

Pakistan'ın BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Abdullah Hüseyin Harun, dünyanın Pakistan’a şimdi yardım etmesi gerektiğini, aksi takdirde Pakistan’da gelecek günlerde çok büyük insanî krizin çıkacağını söyledi. Harun, temiz su, yiyecek ve çadıra ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Emine Erdoğan’la birlikte bölgeye giden sivil inisiyatif temsilcilerinden Av. Kezban Hatemi, "Sözün bittiği bir yerdeyiz. Gölgede 48, hissedilen sıcaklığın ise 60 derece olduğu söylenen ortamda insanlar çadır şartları altında kendilerine ulaştırılacak yardımı bekliyor" dedi. İnsanî krİz kapıda BM’de Mahatma Gandi’nin torunu Tarih Profesörü Rajmohan Gandi ile birlikte Pakistan’daki sel felâketi sebebiyle basın toplantısı düzenleyen Pakistan Büyükelçisi Abdullah Hüseyin Harun, sel felâketinden 18 milyon kişinin etkilendiğini, uluslar arası toplumun yardımlarının devam ettiğini, ancak halen bölgede içilen suyun yüzde 90’ının kirli su olduğunu belirtti. Göletlerin ortadan kalkmadığını ve insanların temiz su, yiyecek ve çadır sıkıntısı yaşadığını ifade eden Harun, “Dünya Pakistan’a şimdi yardım etmeli, bu yardım devam etmezse, dünyada bugüne kadar görülmemiş boyutta büyük bir insanî kriz ortaya çıkacak” dedi. Harun, Pakistan’da kirli su yüzünden gelecek günlerde ölümlerin yaşanacağını belirterek, “Şimdi gördüğümüz buz dağının sadece ucu, bundan daha kötüsünü önümüzdeki dönemde yaşayabiliriz” dedi. BM ve Pakistan’ın dostlarının yardım çalışmalarının devam etmesi gerektiğini vurgulayan Harun, Hindistan hükümetinden de daha fazla yardım beklediklerini söyledi. Harun, Pakistan’daki felaketten en çok yoksulların zarar gördüğünü belirterek, “Bu insanlar militan falan değil, hepsi hayatlarını kazanmaya çalışan insanlar ve felâkette her şeylerini kaybettiler” dedi. Harun, BM Genel Kurulu üst düzey toplantılarının başlamasının hemen öncesinde, 19 Eylülde Pakistan’ın Dostları Toplantısının düzenleneceğini bildirdi.

05.09.2010


 

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

Tarİhİnİn en büyük sel felâketini yaşayan Pakistan’da afetin boyutları netleşiyor. Bölgeye giden Türk aydınlar, felâket bölgesinin sözün bittiği yer olduğunu ve herkesin bir an önce yardım etmesi gerektiğini bildirdi.

Felâket bölgesini gezen sivil inisiyatif, Sind eyaletinin Haypur şehrindeki çadır kent ve burada bulunan Türk Sağlık Bakanlığı’nın sahra hastanesini inceledi. Ziyaretçiler, hasta çocuklar ve çaresiz aileleri görünce gözyaşlarını tutamadı. Bunlardan biri de Kezban Hatemi’ydi. Hatemi, “Sözün bittiği bir yerdeyiz şu anda. Gölgede 48, hissedilen sıcaklığın ise 60 derece olduğu söylenen ortamda insanlar çadır şartları altında kendilerine ulaştırılacak yardımı bekliyor. Buraya gelen sivil inisiyatif grubu olarak, bir mail zinciri oluşturarak uluslar arası örgütlerle temasa geçmeye karar verdik ve onu başlattık. Bir sloganımız var. İnsanlık için, Pakistan için hemen şimdi’’ dedi. Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı’nın (TİKAV) yönetim kurulu başkanı Şafak Akın ise, ‘’Pakistan için gelen yardımlar asla yeterli değil. Çünkü burada sanılanın çok ötesinde devasa sorunlar var ve bizzat müşahede ettik. Beni en çok etkileyen tabiî ki çocuklar ve anne ve babaların çaresizliği. Burada 100 bin tane hamile kadın var ve bu ortamda nasıl doğum yapacaklar bilinmiyor. İmkânsızlıklar var. Çok yardım gerek. Ne olur herkes yardım eli uzatsın. Herkesi yardıma çağırıyoruz’’ şeklinde konuştu.

05.09.2010


 

Ketta’da ölü sayısı artıyor

Pakİstan’In güneybatısındaki Ketta şehrinde önceki gün düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısı 65’e yükseldi.

Polis yetkilisi Mumammed Sultan, durumu ağır olan bazı yaralıların gece hastanede vefat etmesinin ardından ölenlerin sayısının 65’e yükseldiğini söyledi. Sultan, saldırıda bazıları ağır 150 kadar kişinin yaralı olduğunu belirtti. Bu arada bazı aşiretlerin liderleri dün Ketta’da genel grev çağrısı yaptı, yas sebebiyle bütün okullar kapatıldı. Ketta’daki saldırının sorumluluğunu Pakistan Talibanı üstlenmişti. Pakistan’ın doğusundaki Lahor şehrinde Çarşamba günü Şiilerin yürüyüşü sırasında düzenlenen 3 intihar saldırısında da 35 kişi vefat etmişti.

05.09.2010


 

İstekte bulunmaya gelmedim, ama...

Irak’tan çekilirken ağır ekipman ya da silâhların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için Türkiye’ye gelmediğini, Türkiye toprakları üzerinden silâh taşımayı, geçişini asla yapmadıklarını, bunu da gelecekte yapma niyetleri olmadığını bildiren ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, ‘’Buraya Türkiye’den, Afganistan’da daha çok şey yapmasını istemeye de gelmedim’’ ded

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Irak’tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için Türkiye’ye gelmediğini, Türkiye toprakları üzerinden silah taşımayı, geçişini asla yapmadıklarını, bunu da gelecekte yapma niyetleri olmadığını bildirdi. Bunun aksi yönündeki haberlerin asılsız ve yanlış olduğunu ifade eden Oramiral Mullen, uçuşlar, üs ve karadan erişim açılarından Türk hükümetlerinden aldıkları destekler için minnettar olduklarını söyledi. Mullen, Afganistan’daki ABD kuvvetlerinin artırılışının önemli gelişmeler olduğunu belirtti. Mullen, Afganistan’dan Kosova’ya, Bosna Hersek’e, tüm NATO misyonlarında istikrarın ve güvenliğin sağlanmasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli bir liderlik gösterdiğini bildirdi. Türkiye’nin, Kabil’de ittifak kuvvetlerini komuta ettiğini, Afganistan Milli Güvenlik Kuvvetlerine, polis birimlerine eğitim verdiğini, Afganistan’da iki imar ekibini yönettiğini anlatan Oramiral Mullen, bütün bu gayretlerin Afgan halkının hayatlarında ilerleme sağlamasında yardımcı olduğunu söyledi. Oramiral Mullen, şöyle devam etti: ‘’Türkiye’den, Afganistan’da daha çok şey yapmasını istemeye gelmedim. Bu ayın sonlarında Kuvvet Yaratma Konferansı düzenlenecek. Bu çerçevede hükümetinizin ek yardımı uygun görmesi halinde bunu memnuniyetle karşılarız. Buraya İran karşısında BM tarafından oylamaya sunulan yaptırımlara, Türkiye’nin desteklememe kararını sorgulamaya ya da ret etmeye gelmedim asla, ama bu geçen yaptırım kararlarının uygulanması gerektiği konusunda hükümetinizin açıkça belirttiği niyetini de memnuniyetle, minnettarlıkla karşılıyorum.’’

05.09.2010


 

Hipokrat yeminini unutan Alman doktora tepki

Almanya’nIn Hessen eyaletinin Waechtersbach şehrindeki bir doktor, başörtülü kadınları, Almanca bilmeyenleri ve çocuk sayısı 5’ten fazla olan aileleri muayenehanesine almıyor.

‘’Gelnhaeuser Neuen Zeitung’’ adlı yerel bir gazetede yer alan haberi Alman Haber Ajansı’na (DPA) doğrulayan doktor, yıllardan beri Müslüman hastaların muayenesinde sorunlar çektiğini öne sürerek, şimdi kendisine göre bazı kurallar koyduğunu ve bunu muayenehanesinde uyguladığını belirtti. Söz konusu doktorun ‘’Muayenehanede Müslüman kadın ve kızlarda sıkı başörtüsü yasağı var’’, ‘’5 çocuktan fazla Müslüman aileler muayene edilmezler’’ ve ‘’Almanca temel bilgisi şarttır’’ şeklinde kurallar astığı kaydedildi. Şehirde bulunan Türk-İslam Kültür Derneği Başkanı Şeref Değirmenci, doktor ile konuştuğunu ve kendisine, bu kurallardan vazgeçeceğini belirttiğini söyledi. Doktor ise, kuralların muayenehanesinde halen asılı durduğunu, kuralları Müslümanların kabul edebileceği bir şekle getireceğini ifade etti. Hessen eyaleti Tabipler Odası Başkan Yardımcısı Marin Leimbeck de, söz konusu doktorun kurallarını ‘’aşırı tehlikeli’’ bulduğunu belirterek, meslek yönetmenliğine göre doktorların muayenede ayırım yapmamaları gerektiğini, doktorun bu davranışının da tüm doktorların itibarına zarar verdiğini kaydetti.

05.09.2010


 

Irak’ta 6 aydır hükümet kurulamıyor

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi, Irak’ta hükümet kurma çalışmalarında bir ilerleme olmadığını belirtti. Abdülmehdi, Başbakan Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari başta olmak üzere birçok Iraklı politikacının seçimlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hükümetin kurulamamasından dış müdahaleleri sorumlu tutan görüşlerine destek vermedi.

Şii İtilafı’nın başbakan adayı Abdülmehdi, hükümetin kurulması çalışmalarına Türkiye, İran, Suriye ve ABD’nin müdahalesi olduğunu teyit ederken, “Herkes Irak’taki hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili görüşünü dile getiriyor. Biz bunu anlayışla karşılıyoruz” dedi. Türkiye’nin bu yöndeki rolünü “çok olumlu” olarak nitelendiren Abdülmehdi, Irak’ın geleceğinin komşu ülkeleri yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkes endişelerini gidermek için Irak’ın gelecekteki siyasî haritasının nasıl olacağını görmek istiyor. Biz bu korkuları anlıyoruz. Iraklı siyasi taraflar, dış müdahaleye ve dayatmaya karşı hassas ve bu tür şeyleri kesinlikle kabul edemez. Ama komşu gelip de ‘Benim çıkarım bu yöndedir’ dese, bu onun hakkıdır.” Irak Anayasası’nda yer alan “Parlamentodaki en büyük siyasî kitle hükümeti kurar” ifadesinin seçim galibinin kim olduğunu netliğe kavuşturamaması sebebiyle hükümeti kimin kuracağı üzerinde anlaşmaya varılamıyor.

05.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.