06 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ramazan mânevî eğitimimiz için büyük bir fırsat

Ramazan ayı sizin dünyanızda neyi ifade ediyor?

Ramazan benim için sâlim ve güvenli bir sığınak gibi. Aç kalmanıza, susuz kalmanıza, birçok şey parmağınızın ucunda olmasına rağmen “Hayır, Allah’ımız bizden oruç istiyor” diyerek uzak durduğumuz bir ay. Her şeye rağmen kulun bedenî açlığına karşın Allah’ın ona verdiği kulluk huzuru, Ramazanı diğer aylardan farklı kılıyor. Ve kul, aç kaldığı bir ayı hasretle bekler oluyor.

İlk orucunuzu, sahurunuzu veya teravih namazınızı hatırlıyor musunuz?

İlki, yine böyle bir Ağustos Ramazan orucuydu. Ve de en net hatırladığım, Bursa’da ecdad yadigârı o muhteşem camilerin akşam ezanını bekleyen müezzinleri ve evlerin camlarında o ezanı sabırla bekleyen çocuklar... Onlardan biri de bendim. Teravihlerde Bursa Çekirge’nin 1. Murad Hüdavendigâr Camii’ne giderdik ailece. Allah ceddimizden razı olsun. Bu muhteşem medeniyeti bize miras bıraktıkları için.

Geçmişteki bir çok şeye özlem duyarız. Siz geçen Ramazan aylarından neleri özlediniz?

Annem babamla yaptığımız iftar ve sahurları özledim.

Unutamadığınız bir hatıranız var mı?

Minik Duâlar Grubuna “Teşekkür Ederim Allahım 2”yi hazırlarken, bir “oruç duâsı” şarkısı yapmak istedik. İnternette bulup beğendiğim şiirin sahibi Eşref Esad’a mesaj gönderdim. Cevabı çok etkileyiciydi: “Ertuğrul Bey, ben Minik Duâlar’ı çok beğenmiş ve onlara niyetle bu şiiri yazmıştım. Elinize ulaştığına çok sevindim.” Tabiî niyet neyse akibet o oluyor. Sonsuz kere şükürler olsun.

Hatıra değil de bir başka özlemim de şu pidelerin kokusu. Sanki eskisi gibi kokmuyorlar. Acaba pidelerin malzemesi mi değişti, yoksa biz mi? Galiba biz...

Ramazan ayı toplum üzerinde ne gibi etkiler yapıyor sizce?

Görüyorum ki, trafikte insanlar eskiye nazaran daha hoşgörülü. Ramazan’ın rahmeti. Ramazan aslında manevî eğitimimiz için de büyük bir fırsat. Hem büyükler hem küçükler için. Büyüklerin eksiklerini tamamladığı, istikamet kazandığı, küçüklerin de camileriyle, iftarı, sahuruyla, tarihî Ramazan etkinlikleriyle tabiî bir mânâ, tarih ve medeniyet eğitimi aldığı bir zaman dilimi Ramazan.

Ramazan’ın güzel atmosferi bütün seneye nasıl yayılabilir?

Kazanılan ibadet ve diğer güzel hasletleri Ramazan dışında da uygulamaya devam ederek tabiî ki. İbadet sadece Ramazan’da değil devamlı olması gereken bir şey. Ramazan 12 ay içinde yaşantı güzelliğiyle örnek bir ay. Onun için 11 ayın sultanını diğer aylarda da yaşamaya gayret etmek lâzım. Hayırlı Ramazanlar ve hayırlı bayramlar dilerim.

ARZU KONAN

06.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  İKİYÜZLÜLÜKTEN VE NİFAKTAN SAKINMALI

  “Bu hurmaları al da, ailene yedir!”

  Fıtır sadakası

  Allah yolunda malını fedâ etti

  EL MUKSİT

  MUTLULUK

  Kola mı, gazoz mu?

  Ramazan mânevî eğitimimiz için büyük bir fırsat

  Ya Kerîm!

  Hutbe-i Ezeliye

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.