09 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Geleceğin antibiyotikleri hamamböceklerinde!

Hamamböceklerİnİn yeni nesil antibiyotikleri barındırıyor olabileceği belirlendi.

Bütün antibiyotiklere direnç gösteren yeni bakterinin dünyada endişe oluşturması, İngiltere’nin Nottingham Üniversitesi’nden bilim adamlarını hijyenik olmayan şartlarda rahatça yaşayabilen hamaböceklerini araştırmaya itti. Bilim adamları, birçok mikroba ve hastalığa maruz kalan, bunlara karşı kendi kendine ‘’tedavi yöntemi’’ geliştirdiği düşünülen hamamböceklerini incelerken, bu hayvanların beyninde, insan hücrelerine zarar vermeyen ancak bakterilere karşı etkili olan en az 9 farklı molekül buldu. Bu moleküllerin bugün kullanılan birçok ilâca çoğunlukla direnç gösteren bazı hastalıkları tedavi etmekte kullanılabileceğine dikkati çeken bilim adamları, bu moleküllerin “gücünü” daha iyi belirlemek için araştırmaların devam ettiğini vurguladı. Muhtemel ilâcın piyasaya sürülmesinin 10 yılı aşkın süreyi alabileceği de bildirildi.

09.09.2010


Hindinin gen haritasıyla et kalitesi arttırılacak

ABD’nİn en önemli et ve protein kaynaklarından biri olan hindinin gen haritasının büyük bölümünü çıkaran bilim adamları, bu sayede en iyi kalite kümes hayvanı üretiminin sağlanacağını belirtti.

2008’de başlayan projede yer alan uluslararası ekipten Virginia Tech Üniversitesi Hayvan Bilimi Bölümü Doçenti Rami Dalloul, bugüne kadar evcil hindinin gen haritasının yüzde 90’ından fazlasının çıkarıldığını ifade ederek, verilerin büyük bölümünün hindinin 10 büyük kromozomundan (makrokromozom) elde edildiğini ve araştırmacıların şimdi mikrokromozomları en iyi şekilde çözümlemeye çalıştıklarını kaydetti. Hindinin gen haritasını çıkarırken, ornitologların şimdiye kadar bilmediği binlerce genin şifresini çözdüklerini ve insanda “X” ve “Y” kromozomuna eşdeğer “Z” ve “W” cinsiyet kromozomlarını belirlediklerini söyleyen Dalloul, “Kısa vadede, hindinin gen haritasının çıkarılması, bilim adamlarına et üretimi ve kalitesi ile sağlık, hastalıklara direnç, verimlilik ve üreme ile ilgili önemli genler konusunda özel bilgiler sağlayacak” dedi.

09.09.2010


Büyük galaksi, küçüğünü yutarken gözlemlendi

Astronomlar, cüce galaksilerin büyük spiral galaksiler tarafından yutulmasını evrenin en uzak köşelerinde gözlemlemeyi başardı.

Uluslar arası bir astronom ekibi, bu süreç başladığında cüce galaksilerin önemli ölçüde deforme olmasına yol açan ve “minik komşularını” yutmalarıyla bilinen spiral galaksilerin sebep olduğu bu süreci bu kez kendi kozmik bölgemizin çok ötesinde izledi. Bulgularını Astronomical Journal dergisinde yayımlayan bilim adamları, gözlemlerinin galaksilerin oluşumuna daha çok ışık tutacağını belirtti. Şaşırtıcı biçimde bu gözlemlerin ABD ve Avustralya’daki iki özel amatör gözlemevinde yapıldığını belirten bilim adamları, gözlemin yapıldığı yerin Dünya’ya uzaklığının 50 milyon ışıkyılı olduğunu bildirdi.

09.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.