19 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Gazzeli kalp hastası bebek yoğun bakımdan çıkarıldı

TEDAVİSİNİN sürdürülmesi amacıyla Türkiye’ye getirilen Gazzeli kalp hastası bebeğin yoğun bakımdan çıkarıldığı bildirildi.

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Yekeler yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile Dr. Abd Al Azeer - Al Ranteey Çocuk Hastanesi arasındaki resmî yazışmalardan sonra Ali F. S. Zuhri Seham adlı bebeğin önceki gün hastanelerine ambulans uçakla transfer edildiğini kaydetti. Hastanenin pediatrik kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi yoğun bakım ünitesine yatırılan bebeğin doğumsal kalp hastalığı bulunduğunu ifade eden Yekeler, acil ameliyata ihtiyacı olmayan hastanın genel durumunun iyi olduğunu ve hayati bulgularının düzenli seyrettiğini aktardı. Yekeler, ilk etapta yapılan ekokardiyografi tetkiki neticesinde kalbin sağ kulakçık ve sağ karıncık arasındaki kapağın olmadığı, her iki kulakçık ve karıncık arasındaki duvarda ise birer adet delik olduğunun belirlendiğini belirterek, iki veya üç aşamalı ameliyat planlanan hastanın önceki gün saat 14.00’te serviste takip edilmek üzere yoğun bakımdan çıkarıldığını kaydetti. Servis katında tek kişilik odada, anne-babasıyla kalan hastanın takibinin yapıldığını vurgulayan Yekeler, önümüzdeki günlerde ilk ameliyatı planlanan hastanın son durumunun aciliyet içermediğini bildirdi.

19.09.2010


 

Savaş mesajlarına hayır

Grand Efes Swissotel’de düzenlenen 6. Türk-Yunan Medya Konferansı kapsamında gerçekleştirilen ‘’Türk-Yunan İlişkilerinin İyileştirilmesinde Medyanın Rolü’’ konulu oturumda konuşan Atina Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Panos Sombolos, Yunanlı gazetecilerin selâmlarını Türk meslektaşlarına iletti.

Yunanistan’da şu anda yaşanan krizden medyanın muzdarip olduğunu, büyük geçmişi olan gazetelerin bile temellerinin sarsıldığını, işten atılmaların çok sık rastlanan bir olay olduğunu, işsiz gazeteci sayısının 5 kat arttığını ifade eden Sombolos, krizin etkisiyle geleneksel gazetelerin artık hayatlarını sürdüremeyeceğini anlattı.

Gazetecilerin sosyal sorumluluk olarak kamuoyunu aydınlatma görevinin olduğunu vurgulayan Sombolos, şöyle konuştu:

‘’Her birimizin çalıştığı alanda kamuoyuna barış mesajı ve birliktelik mesajını verebilmek çok önemli. Bu anlamda bizim rolümüz gerçekten belirleyici. Uçlara kaçmadan şiddete dayanmayan doğru haberleri okuyucuya, dinleyiciye, seyirciye ulaşmak elimizdedir. Savaş mesajlarına hayır. Savaştan çıkar yok bizler için. Uç noktalara varmamak hedefimiz olmalıdır.

Ege üzerinde savaş uçaklarının uçması kimsenin istediği bir olay değildir. Sıradan Yunanlı, Türk vatandaşlar bu savaş atmosferini sürdürebilmek uğruna sarf edilen paranın başka yerlere sarf edilmesini istemektedirler. Bu durum böyle devam edemez. Ekonomiye olan zararı çok büyük. Artık barış için de birlikte yaşamayı öğrenmemiz lazım. Şimdiye kadar süre gelen rejimi tamamen değiştirme zamanı geldi.’’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ise Yunanistanlı meslektaşlarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 6. kere yapılan bu toplantılara yenilerinin eklenmesini, örgüt olarak bazı çalışmalar yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

DİĞER KONUŞMALAR

Oturumun başkanlığını yapan gazeteci-yazar Nur Batur, 1995 yılında Hürriyet gazetesinin Atina Temsilcisi olarak bu ülkeye gittiğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin 15 yılda büyük mesafeler katettiğini söyledi.

Hürriyet yazarı Ferai Tınç ise Kardak kayalıkları krizine değinerek, ‘’Kardak krizi tamamen medya krizidir. İki ülkeyi savaşın eşiğine götüren bir medya senaryosudur. Bunun altında yatan sebep de her iki ülkedeki medyanın, televizyonların, gazetelerin tiraj tutkunluğunun, tutsaklığının önüne geçilemeyen zorlayıcılığı olmuştur’’ dedi.

Atina Haber Ajansı Genel Müdürü Nikolas Voulelis ise Türkiye’nin son zamanlarda dış politikada ‘’başrol’’ oynamaya başladığını, Türkiye’nin AB’ye girmesini desteklediklerini, komşu ülkelerle barış içinde yaşayan demokratik ve Avrupai bir Türkiye’yi arzu ettiklerini kaydetti. Voulelis, Yunanlı gazetecilerin de bireysel olarak Türkiye’ye gelmesini istedi.

Atina 98.4 Radyosu Haber Yorumcusu Foivos Karzis, Türk-Yunan ilişkilerinin çok ilgi çekici olduğunu, medyanın konumunu artık değiştirdiğini, iki ülke arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkilerin giderek geliştiğini belirtti.

19.09.2010


 

Afganistan sandık başında

Afganistan’da düzenlenen parlamento seçimlerinde oy verme işlemi başladı.

Afganistan’daki seçim merkezleri yerel saatle dün saat 07.00’de resmen açılırken, ülkenin çeşitli kentlerinde füze saldırıları düzenlendiğine ilişkin haberler gelmeye devam ediyor. Başkent Kabil’e düzenlenen füze saldırısının ardından, Celalabad şehrinde de füze saldırısı olduğu bildirildi. Nangarhar vilayet sözcüsü Ahmedziya Abdülzai, Celalabad şehrindeki bir askeri üsse füze saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Afgan polis yetkilisi Muhammed İbrahim de daha önce yaptığı açıklamada, bir füzenin yerel saatle 04.00 sıralarında, Afganistan Başkanlık Sarayı ile NATO karargâhı ve ABD Büyükelçiliğinin birkaç blok ötesindeki Afganistan devlet televizyonu istasyonunun avlusuna isabet ettiğini belirtmişti. Afganistan’daki parlamento seçimlerine katılan 2500 kadar aday, parlamentodaki 247 milletvekilliğini kazanmak için yarışıyor.

19.09.2010


 

BM, Pakistan’a 2 milyar dolarlık yardım istedi

BM, yaklaşık 21 milyon kişinin sel felâketinden etkilendiği Pakistan’a yardım için üye ülkelerden 2 milyar dolarlık yardım istedi.

2 milyar doların, BM’nin bugüne kadar bir felâket için üye ülkelerden istediği en büyük rakam olduğu belirtiliyor. BM, 11 Ağustos’ta da Pakistan’a yardım etmek amacıyla 460 milyon dolarlık yardım çağrısında bulunmuştu. BM’den yapılan açıklamada, 2 milyar doların bundan sonraki 12 ay içinde felâketten zarar gören 14 milyon kişinin ihtiyaçlarını karşılamada ve tarım, eğitim, sağlık ve toplumsal projelerde kullanılacağı bildirildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un insanî işlerden sorumlu yardımcısı Valerie Amos yaptığı açıklamada, “Kendi üzerimize düşeni yapmalıyız, burada öylece olanları izleyip, bu boyutta bir felâkete ve insanların acılarına seyirci kalamayız” dedi. BM verilerine göre, Pakistan’daki sel felâketinde 1700 kişi öldü, 1,9 milyon ev yıkıldı. BM daha önce büyük bir deprem felâketinin yaşandığı Haiti için 1,5 milyar dolarlık yardım talebinde bulunmuştu.

19.09.2010


 

Macaristan, Türkiye’yi daha fazla tanıtacak

Macarıstan’da faaliyet gösteren Türk-Macar Sanayi ve Ticaret Odası, 2011 yılında AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek olan Macaristan’da kulis faaliyetlerine başladı.

Başkent Budapeşte’deki Marriott Otelde Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Hasan Kemal Gür ve üyeleri ile yemekli toplantı düzenleyen Türk işadamları, Türkiye’nin bir an önce AB üyesi olabilmesi için sadece siyasetçilerin değil Türk işadamlarının da çalışmasının gerektiğini bildirdi. Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Hasan Kemal Gür, Macaristan’da hem hükümetin, hem de muhalefet partilerin Türkiye dostu olduğunu, Macaristan’ın AB Başkanlığı Dönemi’nde eskisinden çok daha fazla Türkiye’yi tanıtacak ve anlatacak etkinlikler yapma kararı aldıklarını açıkladı.

Türk-Macar Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Suat Karakuş da, 2011 yılı başı itibarı ile AB Dönem Başkanı olacak olan Macaristan’ın Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek verdiğini, Macar hükümet yetkilileri ve diğer partilerin siyasetçileriyle yakın ilişkiler kurularak Türkiye’nin AB üyeliğine giden yolun kısaltılmasına çalışacaklarını söyledi. Karakuş, başta Macaristan Parlamentosu’nda olmak üzere siyasetçiler, işadamları, bilim adamları ve sivil toplum örgütleriyle temaslarda bulunarak Türkiye’nin AB’ne girmesi için bu ülkede yaşayan Türk işadamlarıyla birlikte tüm güçleriyle çalışacaklarını açıkladı.

19.09.2010


 

Kasırga vurdu, nükleer tesis kapatıldı

MEKSİKA körfezini vuran Karl kasırgasında 2 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin tek nükleer tesisiyle bazı petrol platformlarının kasırga yüzünden kapatıldığı bildirildi.

Kasırganın sahil kesiminden iç kesimlere ilerledikçe şiddetini azaltarak tropikal fırtınaya dönüştüğü, ancak hızını kaybetmeden önce Naxticapan kasabasında yol açtığı toprak kaymasında 61 yaşındaki bir kadınla 2 yaşındaki bir kız çocuğunun öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı belirtildi. Karl kasırgasının Veracruz eyaletinde de büyük hasara yol açtığı, ağaçların, reklam panolarının ve elektrik direklerinin devrildiği, bazı evler yıkılırken, çok sayıda evin hasar gördüğü kaydedildi. Bölgenin sivil savunma başkanı, Karl’ın, 1955’teki Janet kasırgasından bu yana eyaleti vuran en güçlü kasırga olduğunu söyledi.

19.09.2010


 

Fransızlar itibar kaybetti

FRANSA'DA düzenlenen bir kamuoyu araştırmasına göre, seçmenlerin yüzde 71’i, Romanlar’ı topluca sınırdışı etme girişimiyle yaşanan gelişmelerin ardından, ülkenin yurtdışındaki itibarının düştüğü inancını taşıdığını ortaya koydu.

Ifop araştırma merkezinin anketine göre, seçmenlerin 27’si Fransa’nın yurt dışındaki itibarında bir değişiklik olmadığını düşünüyor. Ankete katılanların sadece yüzde 2’si, Fransa’nın itibarının bu gelişmelerle arttığı görüşünü taşıyor. Fransız hükümeti, Romanları toplu şekilde sınırdışı ettiği için yurt içinde ve dışında sert eleştirilere hedef oluyor. AB yöneticileri tarafından sert bir şekilde kınanan Fransa, Romanları sınırdışı etme politikasından vazgeçmemekte ısrarlı görünüyor. Fransa, ocak ayı başından bu yana 8 binden fazla Romanı, Romanya ve Bulgaristan’a gönderdi. Temmuz sonundan itibaren gönderilenlerin sayısının bini geçtiği belirtiliyor.

19.09.2010


 

Genelkurmay eski başkanı yolsuzluktan suçlu bulundu

SRİ LANKA’DA askeri mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı Sarath Fonseka’yı yolsuzluktan suçlu buldu.

Hükümet sözcüsü Lakşman Hulugalla, askeri mahkemenin Fonseka ile ilgili hükmünü Devlet Başkanına gönderdiğini, Fonseka için verilecek cezanın Devlet Başkanının onayından sonra açıklanacağını belirtti. Fonseka, malzeme alımında askeri prosedürleri atlamak ve damadının yapılan anlaşmalarda yer almasını sağlamakla suçlanıyordu. Sarath Fonseka, daha önce de görev yaptığı süre içinde siyasete karışmaktan suçlu bulunmuştu. Fonseka’nın rütbeleri tenzil edilmiş, emekli maaşı kesilmişti. Sri Lanka’da Ocak ayında yapılan cumhurbaşkanı seçiminde Mahinda Rajapaksa’nın rakibi olan Fonseka, bu seçimi kaybetmesinin ardından 8 Şubatta askeri mahkemece tutuklanmıştı. Fonseka, tutuklanmasının ardından, nisan ayında yapılan genel seçimlere muhalefet partisinden katılarak milletvekili seçilmişti. Askeri mahkemenin aldığı kararın Fonseka’nın milletvekilliği üzerinde etkisi bulunmuyor.

19.09.2010


 

Polonya, Çeçen lider Zakayev’i serbest bıraktı

POLONYA Polonya makamları, Rusya tarafından kırmızı bültenle aranan ve önceki gün Varşova havaalanında tutuklanan ayrılıkçı Çeçen lider Ahmed Zakayev’i serbest bıraktı.

TVN24 televizyonun haberine göre, serbest bırakılan Zakayev, mahkeme çıkışında Rusça yaptığı açıklamada, Polonya’nın demokratik değerlere bağlı bir ülke olarak kaldığını görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Televizyon kanalının haberine göre, mahkeme, İngiltere’nin Zakayev’e siyasî sığınma hakkı tanımasını gözönüne alarak serbest bıraktı. Avrupa’da sürgünde yaşayan Çeçen lider Zakayev, hakkındaki uluslararası tutuklama emri sebebiyle Polonya’da tutuklanmıştı. Polonya polis sözcüsü Mariusz Sokolowski, Zakayev’in başkent Varşova’da bir evden ayrılırken tutuklandığını ve savcılıkça sorgulandığını söylemişti. İngiltere’de yaşayan Zakayev, Çeçen konferansı için Polonya’ya gelmişti. Zakayev, terörle bağlantılı olduğu gerekçesiyle Moskova yönetimi tarafından aranıyordu.

19.09.2010


 

Mahmud Ahmedinejad, Beşşar Esad ile görüştü

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Şam’a iki saatlik bir ziyarette bulunarak Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile biraraya geldi.

Suriye basınında yer alan haberlere göre, yerel saatle sabah 07:30 civarında Tahran’dan Şam’a gelen Ahmedinejad, Esad ile Şam Uluslararası Havalimanında kahvaltı ederek iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konuları da değerlendirdi. Esad ve Ahmedinejad’ın Şam-Tahran ilişkileri çerçevesinde, uluslararası platformda ortak çıkarları ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulundukları belirtildi. İki ülke arasındaki mevcut ekonomik ilişkilerin daha da ilerletilmesinde hemfikir olan Esad ve Ahmedinejad’ın petrol, doğalgaz ve turizm alanlarına ağırlık verdikleri ifade edildi. Haberlere göre, bölgesel konuları da ele alan iki lider, Filistin meselesi ve Lübnan’daki son gelişmeleri de değerlendirdi.

19.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.