27 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Otomotiv sektörü 2011’den umutlu

Global ekonomik krize rağmen üretimini ve ihracatını arttırma başarısı gösteren Türk otomobil sektörü, önümüzdeki yıl için de umutlarını koruyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, 2009 yılında dünya genelinde çok ciddi global kriz yaşandığını, bu krizin Türkiye’ye yansımaları olduğunu ifade ederek, sektördeki gerilemenin verilen teşvikler ve özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimi sayesinde 2009 yılını toparlanarak kapattığını söyledi. Erce, şunları söyledi: “2010 yılına girerken aslında sektör oyuncuları bu kadar büyük bir büyüme beklemiyordu. Ama Türkiye’nin hızlı toparlanması, ilk çeyrekte yüzde 11,7 ve ikinci çeyrekte yüzde 10,3 büyümesi önemli bir ivme kazandırdı. Bunun yanı sıra TL’nin değerlenmesinin, düşük faizin büyümede önemli etkisi oldu. Düşük faizler otomotiv satışlarını artırdı. Ocak-Ağustos 2010 döneminde geçen yılın sekiz ayına göre, toplam pazar yüzde 19,4 büyüdü ve satışlar 417 bin 531 adete ulaştı. Bu şekilde devam ederse 700 bin ile seneyi kapatma ihtimali yüksek. Avrupa’daki toparlanmaya paralel olarak Türkiye’nin ihracatında da ciddî artış söz konusu. İlk sekiz ayda ihracat yüzde 32 civarında artarak, 496 bin 626 adete geldi. Otomotiv sektörü, ihracatta Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden birisi.

Otomotiv ihracatının büyümesi, Türkiye’nin 2010 yılındaki ekonomik büyümesine önemli katkıda bulunuyor. Gerek iç piyasanın gerek ihracatın büyümesi, ülkemizin önemli problemlerinden olan istihdam problemini de çözmede önemli katkılarda bulunuyor. Yıl sonunda ihracat 1 milyon adetin üzerinde gerçekleşir.’’

Erce, otomotiv sektöründe satışlarda büyük bir düşüş beklemediklerini kaydetti. Hayri Erce, ‘’2011’de de şu anki tempoyla devam edeceğini öngörebiliriz. Büyük bir düşüş beklenmiyor. Referandum sonrası seçim döneminin daha düzgün gideceği ve çok büyük dalgalanma olmadan seçime gidileceği gözüküyor. Bu da otomotiv sektörüyle beraber tüm sektörü olumlu etkileyecek’’ dedi.

27.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Ekonominin devleri zam sınavında

  Yanlış politikalar hayvan sayısını azalttı

  Otomotiv sektörü 2011’den umutlu

  Sanayi sektöründeki reel ücretlerde gerileme

  Domates 4 lira oldu

  Perakendeciler et ihtiyacını kendileri karşılayacak

  Kırmızı etten KDV alınmasın

  Kuyumcuların kredi sıkıntısı

  Türkiye ile Nepal arasında doğrudan uçak seferleri

  Tütün ve alkole sağlık vergisi

  Hasat yapamayan arıcılar dönüş yolunda

  TT ve İŞKUR’dan istihdama stajyer desteği

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.