29 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İşgal inadına büyük tepki

ABD'NİN İsrail’in Yahudi yerleşimleriyle ilgili moratoryumu sona erdirme kararından hayal kırıklığına uğradığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail’in kararından ötürü hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek ABD’nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell’in, İsrailli ve Filistinli yetkililerle temas halinde olduğunu söyledi. Crowley ayrıca, Arap Birliği’nin, İsrail’in söz konusu kararından sonra İsrail-Filistin doğrudan barış görüşmelerini desteklemeyi sürdürmesini umduklarını ifade ederek, moratoryumun uzatılması konusunda ülkesinin tavrının değişmediğini ve Filistin Lideri Mahmud Abbas’ın karar üzerine hemen görüşmelerden çekilmemesini övgüyle karşıladıklarını kaydetti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Crowley, ülkesinin hâlâ barış görüşmelerinde ‘’iki devletli çözümü’’ teşvik etmeye odaklı olduğunu ve bu hedefe ulaşılması yönündeki ‘’yapıcı eylemleri’’ desteklediklerini bildirdi.

BM: İNŞAATLAR YASA DIŞI

Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, işgal altındaki topraklarda yerleşimlerin inşasının yasa dışı olduğunu hatırlatarak, İsrail hükümetinin, moratoryumun uzatılması konusundaki başarısızlığının kendisinde hayal kırıklığı oluşturduğunu söyledi. BM Genel Sekreterinin Sözcüsü Martin Nesirky tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin, moratoryumun uzatılması yönünde bir karar alınmaması sebebiyle hayal kırıklığına uğradığı ve bölgede provakatif eylemlerinin meydana gelmesinden endişeli olduğu belirtildi. İsrail-Filistin doğrudan görüşmeleri 2 Eylülde Washington’da başlamıştı. Ancak Netanyahu, inşaatlarla ilgili moratoryumu uzatmayacağını bildirmiş, Mahmud Abbas da moratoryumun uzatılmaması halinde, barış görüşmelerinin ‘’zaman kaybı’’ olacağını söylemişti. New York / aa

AB: İSRAİL BARIŞA ENGEL

AVRUPA Birliği de, İsrail’in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında Yahudi yerleşim yerleri inşasına devam kararına tepki gösterdi. AB Dışişleri Yüksek temsilcisi Catherine Ashton, İsrail’in yerleşim moratoryumunu uzatmama kararından üzüntü duyduğunu belirterek, ‘’AB’nin tutumu çok net. Yahudi yerleşim yerleri uluslar arası hukuku ihlâldir, barışa engel oluşturmaktadır ve barışa engel oluşturmakta ve iki devletli çözümü tehdit etmektedir’’ dedi. İsrail ve Filistin yönetiminin yol haritası dahil mevcut anlaşma ve yükümlülüklere uygun davranmak zorunda olduğunu kaydeden Ashton, ‘’Tarafları sorumlu davranmaya davet ediyorum. Müzakereler yoluyla çözümün alternatifi yoktur. Bu sebeple müzakerelerin devam etmesini ve hızlanmasını sağlayacak tatmin edici bir yöntemin bulunması herkesin çıkarınadır’’ ifadesini kullandı.

İNGİLTERE: KARAR HAYAL KIRIKLIĞI

İSRAİL'İN Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerleri konusunda geri adım atmamasına bir tepki de İngiltere’den geldi. İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, İsrail’in tavrını ‘hayal kırıklığı’ olarak değerlendirdi. Uluslar arası toplumun söz konusu yerleşim yerleri konusunda endişeli olduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten İngiliz Bakan, kendisinin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile konuyu görüştüğünü ve hem İsrail’in hem de Filistin’in uzun dönemde kendilerine yarar sağlayacak adımlar atması gerektiğine inandıklarını söyledi. Ana hedefin iki devletli bir çözüm olması gerektiğini hatırlatan William Hague, “İsrail’e bu yerleşim yerleri inşaatının dondurulması sürecinin uzatılması çağrısında bulunmuştum. Ancak bunun reddedilmesinden dolayı hayal kırıklığına uğramış bulunuyoruz. Barış görüşmelerinin sekteye uğramasından ötürü büyük endişe duyuyoruz. Netanyahu hükümetine, liderlik vasfını devreye sokarak bu sorunu çözmesini ve barış görüşmelerine odaklanması çağrısında bulunuyoruz. Konuyla ilgili bu yöndeki temaslarımız devam edecek” dedi.

29.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  GAZZE KONVOYU TÜRKİYE’DE

  İşgal inadına büyük tepki

  İçinde Yahudilerin olduğu Irene teknesi de durduruldu

  İsrail, barış istemiyor: Gazze Şeridine bomba!

  BM’den Pakistan’a Türk temsilci

  Çamur, yoldaki 30 kişiyi yuttu

  Afganistan’da vali yardımcısına suikast

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.