29 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Yangınlarla üç aşamalı mücadele

YURT genelinde 2010 yılının 9 aylık döneminde bin 472 orman yangını meydana gelirken, bu yangınlarda zarar gören ormanlık alan miktarı geçen yıla göre bin 432 hektar azaldı.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yaptığı açıklamada, dünyanın en yaygın çevre felâketlerinden olan orman yangınlarıyla mücadelede ülke genelinde 11 bin yangın işçisi, 5 bin memur ve 2 bin 500 teknik elemanın etkin olarak görev aldığını söyledi.

Orman yangınlarıyla mücadele stratejilerinin üç temel ayağı bulunduğunu belirten Kahveci, ‘’Bunlar yangının çıkmasını önleyici tedbirler, erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale ile yanan alanların hızla ağaçlandırılmasıdır. Her yıl yangınla mücadele eylem planı hazırlıyor ve uygulamaya koyuyoruz’’ dedi.

Kahveci, orman yangınları ile mücadelede uyulması gereken temel kaidelerden birincisinin yangınların çıkmadan önlenmesi, ikincisinin ise etkili bir organizasyon ile afet haline dönüşmeden söndürülmesi olduğunu ifade ederek, ‘’Bunları çok iyi uyguluyoruz. Bilgi çağında dinamik bir yapıya sahip olan ormanlardan en iyi şekilde faydalanabilmenin yanında, orman yangınlarına erken ve doğru müdahale edebilmek için son teknolojileri takip ediyoruz ve uyguluyoruz. Şu anda uydu araç takip sistemi ile bütün araçlarımızı internet üzerinden anlık olarak izleyebiliyoruz. Yangın anında arazözlerdeki su miktarına kadar her şeyi görebiliyoruz’’ diye konuştu.

Yurt genelindeki bir çok noktada ormanlık alanların kameralı yangın takip sistemleri ile 24 saat süreyle izlendiğini bildiren Kahveci, sözlerine şöyle devam etti: "En riskli bölgelere yerleştirilen 776 adet gözetleme kulesi ve hassas kameralarla izlenen alanlarda, duman başlangıcından 10 ile 20 saniye içinde kaynağı bulmaktayız. Sistem sayesinde yangına müdahale süresi azalmakta, bölgeye nasıl ulaşılacağı ve yangına nereden, ne şekilde müdahale edeceğini kısa zamanda belirliyoruz. Ayrıca kullandığımız son teknoloji ile meteorolojik verilere göre, Yangın Risk Haritası hazırladık. Yangın sonrasında bölgenin tekrar ağaçlandırılması için önemli stratejik bilgiler de elde ediyor ve derhal ağaçlandırma çalışmalarına başlıyoruz.’’

Millî bir yangın filosu kurduklarına dikkati çeken Kahveci, ‘’Halen orman yangınlarına 45 helikopter ve uçakla havadan müdahale yapıyoruz. Yer ekibimizi güçlendirdik. Son 5 yılda yangına hassas alanlarda müdahale süresini 1 saatten 15 dakikaya indirdik. Bunda yerden müdahale ekiplerini güçlendirilmemizin büyük payı oldu’’ dedi.

Avrupa’nın en başarılı ülkesiyiz

ÇIKAN orman yangınlarına hızlı ve etkin müdahale etmek için 775 kişilik ilk müdahale ekibinin 24 saat göreve hazır bekletildiğini vurgulayan Kahveci, şunları söyledi:’’600 olan arazöz sayımızı bin 200’e çıkardık. Yangına hassas yerlerde sürekli kontrol için seyyar motorize ekipler kurduk. Bunun yanı sıra, bazen yüzlerce metreyi aşan alevlere karşı verilen mücadelede ormancıların en mühim yardımcısı olan suya derhal ulaşılabilmesi için son 3 yılda bin 250 adet havuz ve gölet inşa ettik. Yurt dışı müdahale timleri kurduk. Bazı bölge müdürlükleri bünyesinde (İstanbul, Balıkesir, İzmir, Antalya, Kahramanmaraş) yurt dışında çıkan ve yardım talebinde bulunan ülkelere gönderilmek üzere sınır ötesi görev yapabilecek bilgi ve donanımda olan yangın timleri oluşturduk. Bu ekipleri başta komşu ülkeler olmak üzere bir çok ülkeye çıkan orman yangınlarıyla mücadele için gönderiyoruz.’’ Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede Avrupa’nın en başarılı ülkesi konumuna geldiğini vurgulayan Orman Genel Müdürü Kahveci, ‘’Yangın konusunda Türkiye ile aynı kuşakta olan Akdeniz ülkeleri ile karşılaştırmalı kıyaslama yapıldığında en başarılı ülkenin ülkemiz olduğu görülüyor. Tüm teşkilâtımız 24 saat haftada yedi gün hazır kıta beklemektedir. Bu anlamda teşkilâtımız insan, hava ve makine gücünü yangın sezonu boyunca yerinde ve zamanında kullanmak suretiyle yangın ihbarını geliştirdiği sistem sayesinde 10-25 saniyede haber almakta ve yine 10-15 dakikada yangına müdahale etmekteyiz. Avrupa ülkelerinde dahi bu kadar hızlı ve seri olarak yangınlara müdahale edilememektedir’’ diye konuştu.

29.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yangınlarla üç aşamalı mücadele

  Marmara’da oksijen azalıyor

  İzmir’de suç örgütüne operasyon

  Edirne’de 30 kiloluk kabak yetiştirildi

  Küçükçekmece’de kumar operasyonu

  Evden kaçan çocuklar Kadirli’de bulundu

  Çıkan yangında 20 ev hasar gördü

  Adana hafif raylı sisteminde aksama

  Dünyanın havucu Konya’dan

  Antalya’da terminal kiraya verilecek

  “Koçan kurdu’’ tehdidi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.