30 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Yahudilere de İsrail zulmü

İsrail donanmasının Gazze Şeridine yardım götürmeye çalışan ve İsrail ile diğer ülkelerden Yahudi yolcuları taşıyan Irene adlı tekneyi ele geçirmesinin ardından gözaltına alınan teknedekilerden 5 İsrailli, ifadeleri alındıktan sonra tahliye edildi. Tekne yolcuları, kendilerine karşı “aşırı güç kullanıldığını” ifade ettiler.

İsrail, Irene’de de aşırı güç kullandı İsraİl donanmasının Gazze Şeridi’ne yardım götürmeye çalışan ve İsrail ile diğer ülkelerden Yahudi yolcuları taşıyan Irene adlı tekneyi ele geçirmesinin ardından gözaltına alınan teknedekilerden 5 İsrailli, ifadeleri alındıktan sonra tahliye edildi. Tekne yolcuları, İsrail ordusunun “teknenin herhangi bir olay olmaksızın” ele geçirildiği açıklamasına karşın, teknede kendilerine karşı “aşırı güç kullanıldığını” belirtti. Kaptan ve yolcular dahil 8 kişi ile iki İsrailli gazetecinin bulunduğu İrene adlı tekne, önceki gün Gazze yolundan geri çevrilerek Aşdod Limanına çekilmişti. Tekne yolcuları arasında bulunan İsrail Hava Kuvvetleri eski pilotlarından, barış eylemcisi Yonathan Şapira, teknenin ele geçirilmesi sırasındaki uygulamaları “hiçbir kelimenin tasvir edemeyeceğini” belirti. Şapira, aktivistlerin hiçbir şiddete başvurmamalarına rağmen, İsrail askerlerinin bazılarının “acımasız muamelesi” ile karşılaştıklarını belirterek, “Üzerimize atlayıp bize vurdular” dedi ve kendisine karşı da elektro şok tabancası kullanıldığını söyledi. Eski pilot, kendisi ve arkadaşlarının üstlendikleri misyondan dolayı çok gurur duyduklarını, Gazze’ye uygulanan kuşatmanın bir suç olduğunu, ahlaki değerlere ve Yahudiliğe de uymadığını, bunu dile getirmenin kendileri için ahlaki bir yükümlülük olduğunu vurguladı.

Teknedekilerden İsrail Kanal 10 televizyonunun muhabiri Eli Uşarov da Şapira’nın anlattıklarını doğrularken, Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, teknenin ele geçirilmesi sırasında “gereksiz bir barbarlık” uygulandığını ifade etti. Uşarov, askerlerin Şapira’ya karşı elektroşok tabancası kullandıklarını, onun da bir çığlık atarak askeri bota sürüklendiğini anlattı. Uşarov, Şapira ile teknede bulunan kardeşi Itamar’ın her ikisinin birden ellerinin kelepçelendiğini kaydetti.

“RASTGELE İNSANLARA VURDULAR”

Teknedekİ yolcular arasında yer alan, Nazi soykırımından kurtulan Reuben Moskovitz (82), İsrailli askerlerin yaptıkları muameleye inanamadığını belirterek “insanlara rastgele vuruyorlar” dedi. Sözlerini “bir soykırım kurbanı olarak, İsrail’in bütün bir halkı tel örgüler arkasına hapsetmesi gerçeğini kabullenemem” diye sürdüren Moskovitz, “Bu durumun, ahlâkî değerlerle bağdaştırılamayacağını” vurguladı. “Soykırım sırasında bana yapılanlar hâlâ geceleri beni uykumdan uyandırıyor, umarım aynı şeyi şimdi biz de komşularımıza yapmıyoruzdur” diye konuşan Moskovitz, “Soykırımda çektiklerimi, kuşatma altındaki Filistinli çocukların çektiklerine benzetiyorum” diye ekledi. Teknedeki yolculardan yabancı ülke pasaportu taşıyan 5 Yahudi ise İsrail dışişleri ve içişleri bakanlıklarına yönlendirildi. Bu aktivistlerin ülkelerine gönderilecekleri bildirildi.

30.09.2010


 

Talibanla uzlaşma konseyi

Afganİstan hükümeti, savaşa karşı siyasî çözüm bulmak için 70 kişiden oluşan bir barış konseyi kurdu.

Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin sözcüsü Vahid Ömer, yeni kurulan Yüksek Barış Konseyi’nin ileride Taliban liderleriyle kurulacak temasta rehberlik yapacağını söyledi. Geçmişte Afgan hükümetiyle Taliban arasında müzakere olmadığını, sadece bazı temaslar ve iki taraftan bazı işaretler olduğunu belirten Ömer, konseyin barış görüşmeleriyle ilgilenen yegâne organ olacağını söyledi. Ömer, Afgan hükümetinin de kurulun görevine saygı göstereceğini ve alternatif kanallar oluşturmaya çalışmayacağını kaydetti. Konseyde, cihat liderlerinin, eski Taliban üyelerinin, eski komünist rejimin üyelerinin, bütün ülkeden sivil, dinî ve etnik grupların temsilcilerinin bulunduğu bildirildi. Konseyde 6 kadın üye yer alıyor. Konseyin kurulmasıyla, Taliban liderleriyle uzlaşma çabalarının resmileşmesi yönünde bir adım atılmış olduğu kaydediliyor.

30.09.2010


 

Obama: Tercihen Hıristiyanım

ABD Başkanı Barack Obama, ‘’tercihen Hıristiyan olduğunu’’ açıkladı.

Yapılan son kamuoyu yoklamalarının sonuçlarına göre birçok Amerikalının Müslüman olduğunu düşündüğü Obama, seçmenleriyle New Mexico’da gerçekleştirdiği özel bir toplantıda, bir kadının sorusu üzerine, ‘’sık sık kiliseye giden bir ailede büyümediğini ve hayatının geç dönemlerinde Hıristiyanlığa vardığını’’ belirtti. Obama, ABD’nin bütün dinlerin ibadet özgürlüğüne ilişkin Anayasa ile belirlenmiş taahhütlerine uyulması gerektiğini de hatırlattı ve Ateistlerle bilinemezcilerin de kabul edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

30.09.2010


 

ABD’nin Pakistan saldırıları arttı

ABD casus uçaklarının Pakistan topraklarında düzenlediği saldırılarda artış olduğu bildirildi. Pakistan’da yayın yapan The News gazetesinin askeri kaynaklara dayanarak verdiği haberde, ABD insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlenen saldırıların Eylülde diğer aylara oranla arttığı belirtildi.

Ülkenin kuzeybatısındaki aşiretler bölgesine 2010 yılının başında yoğunlaşan ABD saldırılarının Ağustos ayına kadar 50’ye ulaştığı, ABD insansız uçaklarının sadece Eylül ayında Pakistan topraklarında 20’nin üzerinde saldırı düzenlediği kaydedildi. İsmi açıklanmayan üst düzey Amerikalı bir güvenlik yetkilisinin ifadelerine de yer verilen haberde, ‘’Pakistan topraklarına düzenlenen saldırılardaki artışın ABD’nin Afganistan’daki varlığını korumayı amaçladığı ve bölgedeki stratejisinin bir parçası olduğu’’ bildirildi. Pakistan’ın Afganistan sınırı boyunca uzanan aşiretler bölgesi Taliban, El Kaide ve aşırılık yanlısı örgütlerin merkezi olarak biliniyor. ABD insansız uçaklarının, 2008 yılından beri Pakistan topraklarında düzenlediği saldırılarda 2000’e yakın kişinin öldüğü ifade ediliyor.

30.09.2010


 

Bulgaristan’dan Yunanistan’a TIR notası

Bulgarstan, Yunanistan’a nota vererek, Bulgar TIR şoförlerine Yunanistan’da artan saldırıları protesto etti.

Yunanistan’ın Soyfa Büyükelçiğine verilen notada, taşımacıların grev eylemlerinin sürdüğü Yunanistan’da Bulgar TIR şoförlerinin can ve mal güvenliğinin sağlanması talep edildi. Yunanistan’da, nakliye sektörünün liberalleştirilmesi planlarını protesto eden TIR ve tanker şoförlerinin, Bulgar TIR şoförlerini taciz ettiği, tartakladığı belirtildi.

30.09.2010


 

NATO, El Kureyşi’nin öldüğünü doğruladı

Afganİstan’dakİ NATO yetkilileri, Pakistan sınırına insansız hava aracıyla yapılan bir saldırıda El Kaide’nin üst düzey liderlerinden Abdullah Ömer El Kureyşi’nin öldürüldüğünü doğruladı.

El Kureyşi’nin, başta ülkenin doğu kesimindeki Kunar bölgesi olmak üzere çeşitli bölgelerde düzenlenen saldırılardan sorumlu olduğunu söyleyen NATO yetkilileri, Cumartesi günü insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda ayrıca El Kaide’nin patlayıcı uzmanı Ebu Atta El Kuveyti ve birkaç Arap militanın öldüğünü kaydetti.

30.09.2010


 

Panama bandıralı gemi kaçırıldı

Panama bandıralı bir geminin Tanzanya açıklarında kaçırıldığı bildirildi. Hint Okyanusunda korsanlık eylemlerini izleyen sivil toplum örgütü Ecoterra International’dan yapılan açıklamada, Güney Afrika’nın Durban şehrine gitmekte olan geminin Tanzanya açıklarında kaçırıldığı, gemide 15 Hintli mürettebat bulunduğu belirtildi.

Geminin, Somilili korsanlar tarafından kaçırıldığı düşünülüyor.

30.09.2010


 

Meclise kamyonla girmeye çalıştı

İrlanda’da hükümetin ekonomi politikalarını protesto eden bir eylemci, üzerinde “Zehirli Banka Anglo” yazan bir çimento kamyonuyla Meclisin ana kapısını zorladı.

Polis, zor durumdaki Anglo Irish Bank’a aktarılan devlet yardımını protesto ettiği anlaşılan 41 yaşındaki göstericinin gözaltına alındığını ve sorgusunun sürdüğünü bildirdi.

30.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.