30 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

‘Seyyar medrese-İ nurİye’ Trabzon’daydı

Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı Ordu'da düzenlediği programdan sonra Giresun, Eynesil, Vakfıkebir ve Akçaabat üzerinden geçerek Trabzon'a ulaştı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde Trabzonlu Yeni Asya okuyucuları tarafından karşılanan tırımız, burada bekleme yaptığı süre içerisinde üniversiteden çıkan öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı.

Tırı görünce heyecanlanan, etrafında dört dönen, sevindikleri her hallerinden belli olan bazı öğrenciler hatıra fotoğrafı da çektirdiler.

Fotoğraflarını çektiğimiz öğrencilerden bir kaçına Said Nursî'yi tanıyıp tanımadıklarını sorduğumuzda aldığımız cevap ise bizleri Trabzon programı öncesi tebessüm ve memnuniyete sevketti. "Said Nursî'yi tanııyor musunuz?" diye sorduğumuz öğrenciler, "Biz onun evinde kalıyoruz" diye cevap verdiler. Evet bugün Said Nursî'nin evlerinde milyonlarca insan kalıyor. Nur Risâlelerinin okunduğu her ev adeta onun evi, onun medresesi haline gelmiş durumda. Trabzon'da da olsanız, Adana'da da olsanız, hatta New York'ta ya da Pekin'de de olsanız fark etmiyor. Risâle-i Nur Külliyatı'nın okunduğu her yer "medrese-i nuriye" hükmüne geçiyor.

Hatta sadece evler değil, konferans salonları, otobüsler, uçaklar, parklar, kütüphaneler, trenler, gemiler hep Risâle-i Nurların okunduğu ve okutulduğu birer medrese hükmüne geçebiliyor. Üstad Bediüzzaman Said Nursî, belki Medresetüzzehra projesini gerçekleştiremedi gibi görünüyor, ama fiilen bugün Nurların okunduğu her mekân Medresetüzzehra'nın birer fakültesi gibi işlev görüyor. Bu bakımdan Bediüzzaman'ın İslâmı ve imanı ihya hamlesinin başarıyla yapıldığı ortadadır...

Evet, Risâle-i Nurların okunduğu her yer Bediüzzaman'ın evidir. Üstad yaşarken belki kendine ait bir evi olamadı. Hep zorunlu ikametlerde, gözaltında, zindanlarda yahut sürgünlerde geçirdiği hayatında, "Benim evim" diyebileceği bir yere sahip olmamıştı. Ama şimdi onun eserlerini okuyan talebeler "Biz Said Nursî'nin evinde kalıyoruz" diyorsa, Üstad Bediüzzaman Said Nursî, bu dünyada en çok eve sahip olan kişi olsa gerek... İşte Bediüzzaman Hizmet ve Tanıtım Tırı da o "evlerden", "medreselerden" bir tanesi aslında. Her kilometre yol katettiğinde Risâle-i Nurları neşretmeye çalışıyor. Adeta Nur'un bir medresesi haline gelmiş. Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı esasında yürüyen, gezici bir medrese-i nuriyedir.

İşte bu mânâlarla başladık Trabzon programımıza. Bizi karşılayan Trabzonlular, önümüze ve arkamıza sıralanarak tırımıza Trabzon içinde tur attırdılar. Büyük bir vakar ve ciddiyet içinde Bediüzzaman Said Nursî'nin elmas hakikatlerini yansıtmayı amaç edinmiş tırımız Trabzon'un cadde ve sokaklarını 1.5 saate yakın arşınladıktan sonra öğleden sonra kendisi için ayrılan Meydan Parkı'ndaki alana konakladı. Meydan Parkı gerçek mânâda Trabzon'un en merkezi meydanı. Trafiğe kapalı olan alandan bir sel gibi Trabzonlular akıp geçiyor. Meydanın bir yanında Trabzon Büyükşehir Belediye Binası yer alıyor. Etrafında parklar ve çay bahçeleri bulunuyor. Ama daha önemlisi bir zamanlar Bediüzzaman Said Nursî'nin bir süre kaldığı İskenderpaşa Camii'nin de hemen yanında konumlanıyor. Öyle ki meydana geçmek için tır ilk olarak İskenderpaşa Camii'nin önünden geçiyor, adeta Bediüzzaman bir zamanlar kendisini misafir eden İskenderpaşa Camii'ne vefa göstererek selâmlamadan geçmiyor. Ve tıpkı yıllar önce camide kaldığı gibi şimdi de onun tanıtım tırı caminin yanıbaşında konaklıyor.

Bedİüzzaman'In reçetesİnİ

İnsanlIğa taşIyoruz

Faik Altun'un ardından bir konuşma yapan İlahiyatçı Yazar Hasan Şen, Bediüzzaman'ın bütün ömrünü insanlığın problemlerine adadığını ifade etti. Şen, şunları söyledi: "Bediüzzaman Said Nursî'ye göre problemlerin kaynağı iman, ahlâk, hürriyet, eğitim, iktisat gibi alanlardadır. 80 küsûr yıllık bereketli ömrünün meyvesi olarak bizlere bıraktığı Risâle-i Nur Külliyatı, bütün bu problemlerin çarelerini gösteren Kur'ânî bir reçetedir. Bizlere düşen bu reçeteyi doğru okumak, doğru anlamak ve muhtaçlara ulaştırmaktır."

İşte Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tır'ının tam olarak amacı da Bediüzzaman'ın sunduğu bu reçeteyi muhtaç olanlara yani bütün insanlığa ulaştırmak... 'Hizmet Tırı'nın bu amacını özetleyen konuşmanın ardından Yeni Asya Trabzon İl Temsilciliği adına Arif Emre Karpuz bir konuşma yaptı. Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı'nın şehirlerinde olmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Karpuz, Yeni Asya Medya Grubu'na teşekkürlerini sundu. Karpuz, Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı'nın Bediüzzaman Tırı'nı uluslar arası boyuta taşıma müjdesini de hatırlatarak, bu projeyi de merak ve heyecanla beklediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından "Işık Doğudan Yükselir" adlı sinevizyon gösterisi yapıldı. Bu sinevizyon gösterisini hem tırın etrafındaki kalabalık, hem de o sırada çay bahçelerinde, kafelerde birşeyler içmeye gelen Trabzonlular da seyretme imkânı buldu. Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı yapılan programın ardından, sabaha kadar bu geniş ve kalabalık meydanda konakladı. UMUT YAVUZ

30.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  TIR en uzun etapta

  Şanlıurfa şölene hazır

  Engelliler de bilgisayar kullanacak

  Sema dönerek engellerini aşıyorlar

  BEDİÜZZAMAN TIRI NE GÜN, NEREDE?

  İnsanlar sel gibi akıyordu

  Türkiye Bediüzzaman ile değişiyor

  Yeni Asya hakikatleri cesurca haykırıyor

  Üçüncü bölge turu başlıyor

  Altun, hizmet bayrağını Boztaş’a devretti

  ‘Seyyar medrese-İ nurİye’ Trabzon’daydı

  Üstad'ı Emirdağ'da ziyaret etmek istemiştim

  Yargı reformu gecikmesin

  Savarona’da gözaltılar artabilir

  RTÜK üyesi Dadak vefat etti

  ‘Çürük raporu’ dâvâsı başladı

  Polis adaylığı için başvurular başladı

  Şahin: Terör belâsından kurtulalım yeter

  ‘5 mi, 7 mi’ kararına daha süre var

  HSYK ön taslağı hazır

  Üyeliğe adaylık başvuruları başladı

  Mahalle baskısını ortadan kaldıralım

  Başörtülüler niye alamıyor?

  Kurtulmuş kararını yarın açıklayacak

  Anadilde eğitim için araştırma talebi

  Dere yatağında 2 el bombası bulundu

  Hanefi Avcı Metris'te

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.