07 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Cami saldırısına ‘sert’ kınama

ABD, Batı Şeria’da bulunan Beytüllahim yakınlarındaki Beyt Facar adlı Filistin köyünde bir caminin kundaklanmasını “sert bir şekilde” kınadı. Dışişleri Bakanlığının bildirisinde, bu saldırının “en sert biçimde” kınandığı belirtilerek, faillerin adalet önüne çıkarılması istendi. Kundaklama olayından Yahudi yerleşimciler sorumlu tutuldu.

ABD, cami kundaklama olayını sert şekilde kınadı ABD, Batı Şeria’da bulunan Beytüllahim yakınlarındaki Beyt Facar adlı Filistin Köyünde bir caminin kundaklanmasını “sert bir şekilde” kınadı. Dışişleri bakanlığının bildirisinde, bu saldırının “en sert biçimde” kınandığı belirtilerek, faillerin adalet önüne çıkarılmasını istedikleri bildirildi. Bu arada Beyt Facar Köyü girişinde on kadar barışçı yerleşimci ve Filistinli bu saldırıyı protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi. Beyt Facar köyünde bir caminin kundaklandığı belirtilmiş ve kundaklama olayından Yahudi yerleşimciler sorumlu tutulmuştu. Köyün sakinleri, birkaç yerleşimcinin camiye girip halıları ateşe verdiğini öne sürmüştü.

07.10.2010


 

Kandahar’da bombalı saldırı: Ölen 9 kişiden 5'i çocuk

Afganistan’ın güneyinde Kandahar’da önceki gün yol kenarına yerleştirilen bombalarla düzenlenen saldırıda 9 kişi ölürken, ölenlerden 5’inin çocuk olduğu bildirildi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırının bir polis aracını hedef aldığı, 9 ölünün yanı sıra 30 kişinin de yaralandığı belirtildi. Afganistan Devlet Başkanlığı da, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, Kandahar’da çocuklar dahil olmak üzere sivillerin öldüğü saldırıyı sert bir dille kınadığını, “İslâm ilkelerini izlemekten uzak olan Afganistan’ın düşmanları, çocuklar dahil olmak üzere sivilleri hedef alıyor” ifadesini kullandığını açıkladı. Bu arada, ülkenin güneydoğusunda sivillerin kullandığı bir araca, düzenlenen saldırıda 3 sivilin öldüğü belirtildi.

07.10.2010


 

Pakistan içler acısı

Sel felâketinin yaşandığı bölgelerde yardımlar yetersiz kalıyor. İlâç, un, şeker, yağ gibi gıda maddelerine ihtiyaç var. Bölgeye çocuk doktorlarının gönderilmesi şart.

Pakistan’da durum sanılandan kötü Pakİstan’a giderek sel felâketinin yaşandığı bölgeye giden özel bir tıp merkezinin yönetim kurulu başkanı Dr. Fatih Soydemir, yardım götüren kuruluşların el attığı kesimin ihtiyaç sahibi halkın yüzde 10’u dahi olmadığını belirtti. Soydemir, üyeleri doktorlar olan Kutup Yıldızı Sağlık Gönüllüleri Derneği’nden gelen talep üzerine, Pakistan’a yapılabilecek tıbbî yardım konusunda araştırma yapmak üzere 2 gönüllüyle bu ülkeye gittiğini söyledi. Sel afetinden en çok etkilenen Pencap eyaletinin Multan, Muzaffergarh ve Kotaddu şehirleri ve Muzaffergarh’ın Basira ilçesindeki 15 kadar köyünde bir hafta boyunca incelemelerde bulunduklarını anlatan Soydemir, ‘’Aralarında yaklaşık 50’şer kilometre olan nehirlerin yer yer 2 metre yükselerek birleşmesi nedeniyle binlerce küçük ve büyük göletler oluşmuş’’ diye konuştu. ‘’Tüm yardım kuruluşlarının el attığı kesim ihtiyaç sahibi halkın yüzde 10’u bile değil’’ diyen Soydemir, ‘’Hızla halkın konut ihtiyacını karşılayacak faaliyetlerde bulunmak gerekiyor. Pakistan’da ölümlerin daha da trajik boyutlara ulaşmaması için daha çok yardıma ihtiyaç var. Gerekli yardım ulaşmazsa, ağırlaşan kış şartlarıyla birlikte burada her gün yüzlerce insan ölecek. En fazla yardım Türkiye’den ancak dost ve kardeş Pakistan halkı için daha fazla yardım yapmamız gerekiyor’’ dedi. Fatih Soydemir, toplanacak para yardımlarıyla, Pakistan’dan ilaç, un, şeker, yağ gibi gıda maddeleri satın alınıp dağıtılması gerektiğini, sağlık kuruluşlarının kaynak israfının önlenmesi için bölgede işbirliği yapması, bölgeye özellikle çocuk doktorlarının gönderilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Tanker saldırıları bitmiyor

Pakİstan’In güneydoğusundaki Ketta şehri yakınlarında Afganistan’daki ABD ve NATO güçlerine yakıt taşıyan en az 20 tankerin ateşe verildiği, bir kişinin öldüğü bildirildi. Ketta polisinden Hamid Navaz, silâhlı kişilerin park halindeki araçları ateşe verdiğini ve olay yerinden kaçmayı başardıklarını söyledi. Polis, saldırı sonucunda park alanında görevli bir kişinin de öldüğünü belirtti. Bu arada, yerel bir ajansı telefonla arayan Pakistan Taliban Örgütü (TTP) Sözcüsü Azam Tarık, saldırının sorumluluğunu üstlendiklerini bildirdi. Saldırının, Afganistan’daki ABD ve NATO kuvvetlerinin Pakistan topraklarına yaptığı saldırılara misilleme olduğunu belirten sözcü, bundan sonra da Pakistan’daki NATO araçlarına daha büyük saldırı düzenleneceği tehdidini yineledi. Pakistan’da son 5 gün içinde NATO’ya ikmal sağlayan araçlara düzenlenen saldırılarda 70’den fazla yakıt tankeri ve Tır ateşe verildi, bu saldırıların tamamını TTP üstlendi.

07.10.2010


 

Yahudi yerleşkeler meşrû değil

AB üyeleriyle Çin, Rusya ve Hindistan dahil 46 ülkenin temsil edildiği Asya-Avrupa zirvesinde İsrail’e, işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim yerlerinin uluslar arası hukuku ihlâl anlamına geldiği uyarısı yapıldı.

AB Dönem Başkanı Belçika’nın ev sahipliğindeki zirvede alınan kararlarda, İsrail’in Filistin topraklarında Yahudi yerleşim yerleri inşasına devam kararından üzüntü duyulduğu belirtildi. “Yerleşim yerleri uluslararası hukukta gayri meşrûdur ve İsrail’in Ortadoğu Barışı Yol Haritası yükümlülükleriyle bağdaşmamaktadır” denilen kararlarda, “Gazze’deki durumun da sürdürülemez olduğu” vurgulandı. Asya ve Avrupa liderleri, hiçbir engelle karşılaşmadan Gazze’ye insanî yardım ulaştırılabilmesi yanında Gazze içine ve dışına ticarî mal ve insan geçişinin güvence altına alınmasını içeren bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.

07.10.2010


 

Kral Abdullah: İnşaatlar dursun

Ürdün Kralı Abdullah, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya ‘’İsrail’in, Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermesi gerektiğini’’ söyledi.

Kraliyet Sarayının bildirisine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yapan Kral Abdullah, Netanyahu’ya, özellikle Yahudi yerleşim birimleri inşası olmak üzere barışı tehdit eden tüm tek taraflı hareketlerin sona ermesi gerektiğini söyledi. Kral Abdullah, bölgenin, İsrail Filistin çatışmasının iki devletli bir çözüm temelinde çözüme kavuşması için büyük çaba gerektiren kritik bir dönemden geçtiğini, bu çözümün güvenlik ve istikrara ulaşmak için tek çare olduğunu belirtti. Barış çabalarının başarısızlığının faturasını bölge halkının ödeyeceğini söyleyen Kral Abdullah, ‘’gelecek nesiller için bu şansın kaybedilmemesi’’ çağrısında bulundu.

07.10.2010


 

Pentagon: Sınırda 110 militan öldürüldü

PENTAGON, ABD ve NATO güçlerinin, Afganistan-Pakistan sınırında son iki haftada, Pakistan’da üslenen Hakkani örgütünün 110 militanını öldürdüğünü bildirdi.

Basın sözcüsü Geoff Morrell, Afganistan-Pakistan sınırında arttırılan askerî operasyonlarda, Taliban’ın bir fraksiyonu olan ve El Kaide ile bağları bulunan, sınır bölgesini Afganistan’ın doğusunda barınmak için kullanan Hakkani örgütünün militanlarının hedef alındığını belirtti. Morrell, “Tehlike çok ve 110 militanın öldürülmesiyle başarı elde ettik ancak, bizim güçlerimiz için tehdit olan çoğu hala orada” dedi.

07.10.2010


 

Irak’ta gazeteci kayıpları arttı

UluslararasI Basın Enstitüsü, Irak’ta bu yıl geçen yıla göre daha fazla gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi.

Merkezi Viyana’da bulunan Enstitü yayımladığı bildiride, El Hurra kanalında görev yapan Tahrir Kazım Cevad’ın öldürüldüğünü, Cevad’ın bu yıl Irak’ta öldürülen beşinci, bir aydan daha az bir süre içinde öldürülen üçüncü gazeteci olduğunu belirtti. Tahrir Kazım Cevad, Bağdat yakınlarındaki Garma’da aracına yerleştirilen uzaktan kumandalı bir bombayla öldürülmüştü. Enstitü, Irak’ta geçen yıl dört gazetecinin öldürüldüğünü, bu sayının önceki yıl 14, 2007’de ise 42 olduğunu kaydetti. Bildiride, Irak’ın gazeteci cinayetlerinde Meksika, Honduras ve Pakistan’ın arkasından dördüncü sırada bulunduğu açıklandı. Enstitünün bilançosuna göre, Irak’ta 2003-2008 arası dönemde 167 gazeteci öldürüldü.

07.10.2010


 

Sel kayıpları 75’e yükseldi

Endonezya’da şiddetli yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında ölenlerin sayısının 75’e yükseldiği bildirildi.

Yetkililer, Batı Papua vilayetinde şiddetli yağmurların başlamasından hemen sonra toprak kaymasının olduğu Wasior Köyünde insanların kaçmaya bile fırsat bulamadığını belirterek, felaket sebebiyle 30 evin yerle bir olduğunu söyledi. Şimdiye kadar toprak altından 75 kişinin cesedinin çıkarıldığını kaydeden yetkililer, kurtarma çalışmaları sürdükçe ölü sayısının arttığını belirterek, 90 yaralının da hastanelerde tedavi gördüğünü ifade etti.

07.10.2010


 

Komşuda genel grev

Yunanİstan’da kamu çalışanlarının, çalışma şartlarını protesto amacıyla bugün 24 saatlik grev yapacağı açıklandı.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gidilen greve, öğretmenler ve yerel yönetim çalışanlarının da katılacağı, havayolu taşımacılığı çalışanlarının ise iş bırakma eylemiyle destek vereceği kaydedildi. Çalışanlar, hükümetin malî krizden çıkılması amacıyla yaptığı reformlar yüzünden gelirlerinin yüzde 25’ini kaybettiklerini savunuyor.

07.10.2010


 

Atina’daki caminin yeri resmen netleşti

Yunan hükümeti, Atina’ya cami yapılması konusunda bir adım daha attı.

Savunma Bakanlığı, bir başkanlık kararını onaylayarak, Votanikos semtindeki Deniz Kuvvetleri’ne ait 17 dönümlük arsayı resmen cami için tahsis etti. Yunanistan, Atina’da yaşayan on binlerce Müslümanın yıllarca sıkıntı çekmelerine sebep olan ibadet yeri konusunda nihai adımları atmaya hazırlanıyor. Müslümanları sevindirecek kesin karara göre cami, Votanikos semtindeki 17 dönümlük arsaya inşa edilecek. Avrupa’da ibadete açık camisi bulunmayan tek başkent olarak bilinen Atina’ya ekonomik krizin etkili olduğu bir dönemde, ilk yasal ibadet mekanının yapılması için yer sorunu da aşıldı. Savunma Bakanlığı, bir başkanlık kararı ile Votanikos bölgesindeki Deniz Kuvvetleri’ne ait araziden yaklaşık 17 dönümü, resmen cami için ayırma kararı verdi. Bundan sonra herşey, Yunan hükümetinin cami inşaatı için ilk kazmanın vurulması emrini vermesine kalıyor. Plana göre cami için tahsis edilen arsa, sağ ve soldan Deniz Kuvvetleri’ne ait arazilerle çevreleniyor. Cami için ayrılan arazinin sınırı, Deniz Yüksek Konseyi’nin kararıyla netleşti.

07.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.