14 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Yeniden doğdular

Şili’de yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenci sağ salim yeryüzüne çıkarıldı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, kurtarma operasyonunun benzersiz olduğunu belirtti. Pinera, ilk madencinin kurtarılmasından sonra yaptığı açıklamada, “Daha önce böyle bir kurtarma operasyonu denenmemişti. Madencilerin bize verdiği ders umarım hep aklımızda kalır” dedi. Şili’de 27 Şubatta meydana gelen ve 486 kişinin ölümüne, 30 milyar dolar zarara yol açan depreme atıfta bulunan Pinera, madencilerin depremzedeler gibi, “Şili’nin birleştiğinde bütün talihsizliklerin tersine çevrilebildiğini ve büyük şeylerin başarılabileceğini gösterdiğini” belirtti. Pinera, “madencilerin sınavından” inancın, umudun, dostluğun ve dayanışmanın değerinin bir kez daha öğrenildiğini söyledi.

İLK BEŞ MADENCİ

Şili’de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciden ilk olarak Florencio Avalos sağ salim yüzeye çıkarıldı. Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğinde, çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalos, ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monica’ya sarıldı. Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalos, ilk tıbbî tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.

31 yaşındaki Florencio Avalos’dan bir saat sonra Mario Sepulveda Espina (39) da çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu. Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espina, ilk olarak eşi Katty Valdivia’ya sarıldı. Mutluluğu yüzünden okunan Espina, “Şili çok yaşa” diye bağırarak, duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve “yeraltındaki evinden” getirdiği kayaları, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı.

Espina’dan yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.

Şili’de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci Bolivyalı Carlos Mamani oldu. 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı. Özgürlüğüne kavuşan 5. madenci ise Jimmy Sanchez oldu. 19 yaşındaki Sanchez’i babası karşıladı. Çevresine gülücükler saçan Sanchez, 33 madenci arasında en genç olanı.

14.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  FARK İNSANA VERİLEN DEĞER

  Zonguldak'ta bitmeyen hüzün

  ÖZEL TEDBİRLER ALINDI

  Yeniden doğdular

  Çamur sebebiyle9. ölüm

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.