20 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Böylesi 80 yıl önce görüldü

İZMİR’DE önceki gün akşam saatlerinden itibaren aralıksız devam eden yağış dolayısıyla, çeşitli ilçelerde su baskınları yaşandı.

Alınan bilgiye göre, İzmir’de önceki gün öğleden sonra başlayan yağış, akşam saatlerinden itibaren etkisini arttırdı. Zaman zaman şiddetlenen yağmur, başta Karşıyaka olmak üzere, Bayraklı, Balçova, Güzelbahçe, Narlıdere ilçelerinde su baskınlarına sebep oldu. Yollarda yaşanan su birikintileri trafik akışını olumsuz etkilerken, itfaiye yetkilileri gece boyunca 200’ü aşkın ev ve iş yerlerinde su baskını ihbarı aldıklarını bildirdi. İzmirliler yollarda biriken sular dolayısıyla karşıdan karşıya geçmekte zorlanırken, iş yerlerine ve okullarına ulaşmakta zorluk çekti.

SON 80 YILIN EN ŞİDDDETLİ YAĞIŞI

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir’in dün akşamdan bu yana aldığı yağış miktarının, 1930 yılından beri kaydedilen en yüksek miktar olduğunu söyledi. İzmir Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen kümelenme toplantısında, İzmir’de etkili olan yağışlı havayla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Kıraç, özellikle Seferihisar ve Çeşme ilçelerinin en yüksek yağışı alan ilçeler olduğunu söyledi. Vali Kıraç, ‘’Kıyaslama yapmak açısından bakıldığında İzmir’e bugün kadar kaydedilmiş en fazla yağış 1930 yılında, metrekareye 280 kilogram olarak düşmüş. Seferihisar, dünden bu yana metrekareye 186 kilogram yağış aldı. 1975 yılında da 176 kilogram yağış düşmüştü’’ dedi.

Yağışın şehir merkezinde özellikle Güzelbahçe, Narlıdere ve Çiğli ilçesinde çok etkili olduğunu, bu bölgelerden bazı vatandaşların su baskını ihbarında bulunduğunu, bunun dışında hayatî tehlike arz edecek bir olayın yaşanmadığını kaydeden Kıraç, dünden bu yana Valilik Kriz Merkezinin çalışma yürüttüğünü, konuyu hassasiyetle takip ettiklerini ifade etti.

BELEDİYE EKİPLERİ ÇALIŞIYOR

İzmir’de etkili olan sağanakta, 24 saatte metrekareye 109.3 kilogram yağış düştüğü bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır, yaptığı açıklamada, sabaha kadar ekiplerin çalıştığını ve sorun yaşanan bölgelere acil müdahalede bulunduğunu belirtti. İtfaiye ekiplerinin canla başla çalıştığını ifade eden Barandır, ‘’İzmir’e düşen yağış son derece fazla. 24 saatte yağış miktarı metrekareye 50 kilogramı aşarsa afet düzeyinde değerlendiriliyor. Buna karşın ekiplerimiz her yere yetişmeye çalışıyor’’ dedi. Şiddetli yağış dolayısıyla Ozan Abay Caddesi, Yeni Mahalle, Narlıdere Şehitlik’te sorunlar yaşandığına dikkati çeken Fuat Barandır, itfaiye ekiplerinin sorun yaşanan bölgelerde su çektiğini söyledi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tahminlerine göre, yağışın şiddetini azaltmasını beklediklerini söyleyen Barandır, ekiplerin çalışmayı sürdürdüğünü sözlerine ekledi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, İzmir’de 24 saatte metrekareye 109.3 kilogram yağış düştüğünü, bugüne kadar şehirde metrekareye düşen en yüksek yağış miktarının 145.3 kilogram ile 2006 yılında gerçekleştiğini belirtti.

20.10.2010


 

HES karşıtı köylüler kandırılmak isteniyor

DERELERİN Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, bazı bölgelerde Hidroelektrik Santrali (HES) firmalarının yetkilileri ve üst düzey yöneticilerin devreye girmesiyle HES’lere karşı mücadele eden köylüler ve vatandaşların çeşitli vaatler ve oluşturulan protokollerle kandırılmak istendiğini öne sürdü.

Şan, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni adeta sarmal altına alan ve tabiî hayat alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiği mahkeme kararları ve bilimsel raporlarla ortaya konan HES’lere karşı yöre halkının mücadelesinin devam ettiğini ifade etti. Buna rağmen bazı bölgelerde HES firmalarının yetkilileri ve üst düzey yöneticilerin devreye girmesiyle HES’lere karşı mücadele eden köylüler ve vatandaşların çeşitli vaatler ve oluşturulan protokollerle kandırılmak istendiğini ileri süren Şan, böylece HES çalışmalarının önünün açılmaya çalışıldığını belirtti. Ömer Şan, Rize’de Salarha Vadisi Andon bölgesinde yapımı planlanan Ambarlık HES projesi için ortaya atılan rüşvet protokolü iddialarının ardından bölgede çeşitli firmaların da benzer protokoller, vaatler ve sulh anlaşmalarıyla vatandaşların HES’lere karşı sürdürdüğü mücadelenin kırılmak istendiğini öne sürdü.

20.10.2010


 

Traktörle okula gidiyorlar

KOYULHİSAR Bozkuş Köyü’ndeki öğrenciler traktörle okula gidiyor.

Aldığımız bilgilere göre Sivas Koyulhisar Bozkuş Köyü’nde 5 öğrenci okumak için yaklaşık 25 km mesafeyi traktörle gidip geliyorlar. Sivas Doğanşar ilçesi Hüseyin Yumuşak Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda okuyan küçük öğrenciler pazartesi sabah erken saatte traktör üzerinde soğukla mücade ederek okullarına gidiyor. Cuma günü akşam ise tekrar traktör üzerinde evlerine dönmek zorunda kalıyor. Yetkililerin konuya duyarlılık göstermesini istiyen çocuklar hafta sonu okullarında kalamadıklarını belirterek, şunları söylediler:" Hafta sonu okulda kalamıyoruz. Çünkü hafta sonu okulda hiç öğrenci kalmıyor. 5 öğrenci için yemek çıkımadığı gibi ısıtma sistemi de çalıştırılmıyor."

20.10.2010


 

200 kişilik kadroya 2500 kişi başvurdu

KÜTAHYA’NIN Tavşanlı ilçesinde bir özel firma tarafından inşaatına devam edilen fabrikaya başlangıçta alınacak 200 işçi için müracaatların kabul edilmeye başlandığı ilk gün yaklaşık 2500 kişi başvurdu.

Alınan bilgiye göre, Nursan Kablo firması, Tavşanlı-Kütahya karayolunun 19. kilometresindeki Tavşanlı Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kablo üretmek amacıyla fabrika inşa ediyor. Geçen hafta ilçeye gelen firma yetkilileri, bu yıl sonunda tamamlanması hedeflenen fabrikada yüzde 70’i kadın, yüzde 30’u erkek olmak üzere toplam 1000 kişi çalıştırılacağını, ilk etapta istihdam edilecek 200 bant işçisi için başvuru formlarının Tavşanlı’da Kaymakamlık, Belediye ile Ticaret ve Sanayi Odasında dağıtılıp müracaatların Belediyede kabul edileceğini duyurdu. Müracaatların ilk günü olan önceki gün akşam saatlerine kadar yoğunluk yaşanan kayıt kabul bürosuna gelen yaklaşık 2500 kişi, iş başvurusunda bulundu. 22 Ekimde sona erecek kayıt kabul işlemlerinde başvuru sayısının 12 bini geçmesi bekleniyor. Nursan Kablo firması, gelecek yıl başında üretime başlamayı hedeflediği 25 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada ilk etapta istihdam edeceği 200 kişiyi eğitime tabi tutacak, daha sonra işe başlatacak. Gelecek yıl sonuna kadar 800 kişinin daha eğitim verilerek istihdam edilmesi hedefleniyor.

20.10.2010


 

Osmaniye yerfıstığından marka meydana getirdi

OSMANİYE Valisi Celalettin Cerrah’ın talimatıyla, İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan şirket, kentin sembolü olan yerfıstığından draje şeker, bisküvi tozu, dondurma, krema, kek, ezme, baklava, lokum, cezerye ve Medine hurması üretimine başlayarak girişimcilere örnek oldu.

Yerfıstığı ürünleri Osmaniye’nin yöresel halayı ‘’beymail’’ markası adı altında tüketiciyle buluştu. Türkiye genelinde 30 bin hektar alanda üretilen yer fıstığının yüzde 44’ünü Osmaniye tek başına karşılıyor. Bunun yanı sıra, ülkedeki toplam üretiminin yüzde 80’i burada işlenirken, yine Türkiye üretiminin yüzde 90’ı da bu şehirde pazara sürülüyor. Osmaniye’nin sembolü olan bu ürün, şehir nüfusunun yüzde 15’inin de geçimini sağılıyor. Şehirde bulunun 20’si büyük ölçekli toplam 350 işletmede, yaklaşık 3 bin 500 kişi çalışıyor. İçi çerezlik olarak tüketilen yerfıstığının kabuğu sunta yapımı, yem dolgu maddesi, mantar yetiştiriciliği, yakacak, yapay odun yapımında dolgu maddesi, yapay kömür yapımı, sığır yetiştiriciliğinde kaba yem ve kümes hayvanı yetiştiriciliğinde ise altlık olarak değerlendiriliyor. Uzun yıllardır elde ettikleri gelirin yetersizliğinden yakınan yerfıstığı üreticisinin yüzü Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah’ın talimatı üzerine İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan Özidaş Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ile güldü. Bu şirket tarafından yerfıstığından yapılan ürün yelpazesinin genişlemesi üreticiyi yüreklendirdi.

20.10.2010


 

Kilidi kırıp, zabıta karakolunu soydular

BURSA’NIN merkez Yıldırım ilçesinde, bir zabıta karakolu soyuldu.

Alınan bilgiye göre, Ertuğrulgazi Zabıta Karakolu’na arka kapı kilidini kırarak giren ve kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişiler, veznede bulunan yaklaşık 60 lira ile zabıta memurlarının üniformalarının ceplerindeki para ve bir fotoğraf makinesini alarak kaçtı. Zanlı ya da zanlıların, karakolda vatandaşlara ikram edilmek üzere bulunan çikolataları da yedikleri öğrenildi. Sabah saatlerinde karakola gelen zabıta memurları, hırsızlığı fark edince durumu polise bildirdi. Polis ekiplerince karakolda parmak izi araştırması yapıldı. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

20.10.2010


 

Antalya’da 500 polisle uyuşturucu operasyonu

ANTALYA’DA 500 polisin katılımıyla gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, 20’si kadın 50 kişi gözaltına alındı.

Alnan bilgiye göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekiplerinin, ‘’sokak satıcılarına’’ yönelik istihbarat ve takip çalışması sonucu, Zeytinköy semtinde sabah erken saatlerinde operasyonlar düzenlendi. KOM, Terörle Mücadele, Asayiş, Özel Harekât şube müdürlükleri ile ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı yaklaşık 500 polisin katıldığı operasyonda, uyuşturucu madde satışı yaptıkları iddia edilen 20’si kadın 50 kişi gözaltına alındı. ‘’Süpürge’’ adı verilen operasyonda, yakalanan kişilerin evlerinde satışa hazır paketler halinde esrar ve eroinin de bulunduğu yüklü miktarda uyuşturucu maddenin ele geçirildi.

20.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.