22 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Türkiye er geç AB’ye girecek

New York Times Gazetesi köşe yazarı ve Ortadoğu uzmanı Roger Cohen, Türkiye’nin Müslüman ve NATO üyesi bir ülke olduğunu, tarihi ve bulunduğu coğrafya açısından Asya ve Avrupa arasında bir köprü vazifesi gördüğünü belirterek, AB’nin Türkiye’nin önemini çok fazla fark edemediğin, ama üyeliğini ne kadar ertelese de Türkiye’nin eninde sonunda AB’ye gireceğini söyledi.

NYT: Türkiye AB’ye girecek NEW YORK Times Gazetesi köşe yazarı ve Orta Doğu uzmanı Roger Cohen, AB’nin Türkiye’nin önemini çok fazla fark edemediğini ve üyeliğini ne kadar ertelese de Türkiye’nin eninde sonunda AB’ye gireceğini söyledi. Cohen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Konferans Salonu’nda ortaklaşa düzenlediği ‘’Batı Basınında Orta Doğu Algısı’’ başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, bugüne kadar farklı bölgelerde muhabirlik yaptığını, Orta Doğu’nun değiştiğini çok rahat gözlemleyebildiğini kaydetti. Türkiye ile İsrail arasındaki gidiş-gelişlerin son 9 aydır biraz zorlaştığını, ama tüm bu zorluklara rağmen diplomatik ilişkilerin sürdürülebildiğini ifade eden Cohen, ‘’Eğer bu irtibat kesilirse Amerika ile İran’da olduğu gibi, insanlar birbirlerini görmedikçe, birbirleri hakkında fikirler üretmeye başlarlar’’ dedi.

BATI VE DOĞU ARASINDA KÖPRÜ

TÜRKİYE'NİN çok ilginç bir konumda yer aldığını, Batı ile Doğu arasında bir köprü konumunda bulunduğunu ifade eden Cohen, şunları kaydetti: ‘’Türkiye, Müslüman ve NATO üyesi bir ülke. Tarihi ve bulunduğu coğrafya açısından Asya ve Avrupa arasında bir köprü. Hıristiyanlık ile İslam arasında da bir köprüydü, bence köprü olmaya da devam edebilir. AB, belki Türkiye’nin önemini çok fazla fark edemiyor ve üyeliğini ne kadar ertelese de Türkiye eninde sonunda AB’ye girecektir. Çünkü artık Türkiye’yi AB’nin dışında tutmanın pek geçerli mazeretleri olduğunu sanmıyorum. Türkiye için AB üyeliği çok önemli bir hedeftir ve bu hedefinden şaşmayacaktır. (Türkiye Müslüman bir ülke ve burası Türkiye, Avrupa’ya ait bir ülke değil) konuşmaları yapılıyordur. Ama artık bu geçmişin dili. Geçmişin diliyle bu çağda çok fazla şansınız yok. Türkiye belki bunun neticesinde doğuya dönebilir, eksen kayması söz konusu olabilir. Türk iş adamları Orta Asya’da ve başka yerlerde yatırım yapmaya başladılar. Artık Türkiye’nin de ekonomisi, dünya ekonomisinde ekseni değişen Çin, Kore gibi yer almaya başladı. Türkiye, artık kendini ne kadar batının bir parçası olarak kabul etse de Doğu’ya da bakmaya başladı.’’ Katılımcıların sorularını da cevaplayan Cohen, Amerika’da özellikle genç Yahudiler arasında yeni tartışmaların başladığını, artık Amerika’da her yaptığı şeyde İsrail’in desteklenmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

22.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye er geç AB’ye girecek

  Yağma bir kişiye yüklenemez

  Peçe, Lordlar Kamarasında

  Almanya’da imam yetiştirilecek

  Eski başbakana dokunulacak

  Maden yönetimi iddiaları reddetti

  Mübarek yine aday

  Kosova çalışmalarını sürdürmeli

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.