26 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

KeePass şifre yönetici programı

İNTERNETİ günlük hayatımızda yoğun kullanmamızla birlikte bir çok şifremiz oldu.

Mail hesaplarımız için kullandığımız şifreler, anlık iletişim hesaplarımız (MSN, pidgin vs.), forumlar için kullandığımız şifreler… Bunlara bir de banka şifrelerimiz, bilgi sistemlerinde kullandığımız şifrelerde eklenince iş iyice karmaşık hale geliyor…

Her şifremizin aynı olması güvenlik açısından gayet sakıncalı. Şifrelerinizi güvenli bir yerde tutup istediğiniz zaman size geri vermesini istemez miydiniz? O zaman “keepass şifre yönetim programı” tam size göre. Bütün şifrelerimizi emanet edeceğimiz bir sistemin güvenliğinden emin olmalıyız ve nasıl çalıştığını bilmeliyiz?

KeePass Güvenlİğİ

KeePass programında şifreleriniz AES ve Twofish algoritmasıyla korunur. Şifrelerinizi tutulduğu bir veritabanı vardır. Bu veritabanına ulaşmak için “master password” yani bir ana şifreniz olmalıdır. KeePass güvenliği biraz daha abartmış. İsterseniz, bir “anahtar dosya” belirleyebiliyorsunuz. Bu anahtar dosya (key file) girişte isteniyor ve girilmedikçe, ana şifre doğru olsa bile programa giriş yapılamıyor… KeePass 3. aşama olarak da Windows kullanıcı hesabınızı da ekleyerek 3 aşamalı bir güvenlik koridorundan geçiyorsunuz! Burada key file, yani anahtar dosyanızı flash bellek gibi herhangi bir taşınabilir hafızada taşıdığınız zaman, bu belleği takıp anahtar dosya yolunu göstermedikçe, keePass hesabınız açılmıyor böylece, şifreleriniz güvende kalıyor… Yani keepass programına şifrelerinizi rahatça emanet edebilirsiniz!

KEEPASS PROGRAMI NASIL ÇALIŞIR?

3 aşamalı güvenlik koridorunuzu geçtiniz diyelim. Şifrelerinizi ve hesap adlarınızı yazıyorsunuz “yeni” bölümünün kullanarak. Şifrelerinizi ne yazık ki yine açıkça göremiyorsunuz. Peki göremediğimiz şifrelerden nasıl yararlanacağız diyorsanız… Şifreleriniz “*********” şeklinde gözüküyor. Bir şifreyi kullanmak istediğiniz zaman üzerine tıklıyorsunuz ve “copy password” diyorsunuz. Böylece şifreniz panoya kopyalanarak kullanıma hazır hale gelmiş oluyor. Bu aşamada bir güvenlik ile daha karşılaşıyoruz, şifreleriniz panoda daimi olarak kalmıyor. 12 saniye bir süre içerisinde “yapıştır” diyerek yapıştırmak zorundasınız yoksa, şifreyi panoya tekrar kopyalamak durumundasınız. 12 saniyelik süreyi daha da aşağı çekebiliyorsunuz.

Programın seçenekler kısmında güvenlik için çok değişik özellikler var. Mesela bir hesabı ve şifresini belirli bir gün vererek, bugün geçtikten sonra yok olmasını sağlayabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde çalışma alanını belirli bir saniye sonra kilitleyebiliyorsunuz. Böylece güvenlik daha da katılaşıyor. Şifrelerinizi “güvenli bir şekilde saklamak için” KeePass kullanmakta acele edin! KeePass programı ücretsiz ve açık kaynak kodludur, programın birçok dilde (Türkçe dahil) desteği vardır.

İndirme Adresi:

http://keepass.info/download.html

26.10.2010


Çocuklar buraya, yarışmalar sizleri bekliyor

Bediüzzaman Hazretlerinin, “En bahtiyar çocuklar onlardır ki, Risâle-i Nur dairesine girip dünyada peder ve validesine hürmet ve hizmet ve hasenatı ile onların defter-i amaline vefatlarından sonra hasenatı yazdırmakla ve ahirette onlara derecesine göre şefaat etmekle bahtiyar evlât olurlar” diyerek övdüğü çocuklar için bir site hazırlandı.

Çocukların hem kendilerini deneyebilecekleri, hem de eğlenirken yeni bir şeyler öğrenebilecekleri bir yarışma sitesi hazırlandı.

www.yarisma.risalecocuk.com sitesi beş kategoriden oluşmaktadır. Dinimi Öğreniyorum kategorisinde; dinimizi ilgilendiren adab, fıkıh gibi imanî konulardan oluşan sorular, Canım Peygamberim kategorisinde; hadisler ve Peygamber Efendimizle ilgli sorular, Risâle-i Nur kategorisinde; çocukların seviyesine uygun olarak Risâle-i Nur eserlerinden hazırlanılan ve müellif ile ilgili sorular, Genel Kültür kategorisinde; çocukların cevaplayabileceği ve bilinmesi gereken seçkin sorular, Bil Bakalım kategorisinde; zekâ sorularını içeren ve matematiksel işlem gerektiren sorular yer almaktadır. Bu beş kategoride bulunan itinayla hazırlanmış şıklı sorularla ayrı ayrı dallarda yarışılmakta ve puanlaması ayrı ayrı yapılmaktadır. Çocuklarımızın Risâle-i Nur eserlerinden derlenmiş sorularla karşılaşabilecekleri ilk site özelliğini taşıyan ve “Soru Gönder” butonuna tıklayarak da soru gönderebileceğiniz bir site.

26.10.2010


Google, Microsoft gibi siteler nasıl mı hackleniyor?

Google’I ele alarak örnek vereyim: Siteye saldırmak isteyen kişi Google’ın serverına saldırmayı çoğu zaman aklından bile geçirmez. Ele geçirmek için, ya Google’ın kullandığı sistemlerden (scriptlerden) birine saldırır ya da Google’ın sistemi ile uzaktan yakından bir alakası olmayan; domainini barındırdığı yer nic.com' dur. Saldırı şekli değişebilir.

Muhtemelen saldırı önce scriptte başlar çünkü diğeri biraz daha zor olabilir ve Google’ın scriptlerinde açık aramaya başlarlar, eğer açık bulunursa sistem komple ele geçirilemez Google bunun önlemini almıştır. Zaten bu çok nadir gerçekleşir çünkü Google gerçektende çok sağlam bir yapıya sahip, sisteminde şimdiye kadar bulunan açıkların çoğu ufak tefek açıklardır ve büyük bir zararı olmayanlardır (Xss hariç).

Diğer bir metod ise direk Google’ın domainini (alan adını) direkt olarak ele geçirip yönetmek için yapılan bir saldırıdır. Bunun ise Google ile aslında hiçbir alakası yoktur diyebilirim, çünkü bu tamamen Google’ın domainini barındırdığı şirketin sistemine bağlıdır. Ama şu son zamanlar Google’ın resmi sitelerinin anasayfası çok hacklendi. Bunun Google ile hiçbir alakası yoktur, yöntemi size şöyle açıklayayım;

Ele aldığımız site google.com olsun. Bu domain nic.com'da barınır, bu domainin uzantısına göre değişiklik gösterebilir (Örn: google.com.tr, nic.tr) Saldıran kişi nic.com'a girer ve sitede açık aramaya başlar (buna hiç girmeyeceğim, girsem konu çok dağılır). Bazı şirketler öyle bir sistem yazmışlardır ki uğraşıldıktan sonra gerçektende çok basit yöntemlerle bütün domainleri yönetebilecek yetkiyi kapabilirsiniz. İşte bu yöntemlerden biri ile saldıran kişi nic.com da, google.com domain hesabını yöneten kişinin bilgilerini veritabanından çeker (Bu saldıran kişinin yöntemine göre değişebilir, şifresini sıfırlayabilir, admin bilgilerini direk alabilir vs.). Şimdiye kadar anlattığım yöntemlerin Google ile uzaktan yakından bir alakası yoktur, bu tamamen Google’in domaininin barındırdığı şirketin hatasıdır. Yani aslında nic.com'u hackliyor ama nic.com yüzünden Google’da arada kaynıyor. Domain yönetim hesabını ele geçirdikten sonra artık koskocaman google.com’un yönetimi hackleyen kişinin elindedir. Tabii bu bahsettiğim yönetim sadece domain yönetimidir. Google sistemine herhangi bir şekilde erişim sağlayamaz. Domain yönetimini ele geçirdikten ve dns adreslerini değiştirdikten sonra domaini babasının malıymış gibi kullanabilir (ta ki adamlar anlayana kadar diyeceğim de, bu 1 saati geçmez sanırım).

Evet konuyu toparlayayım; bu bahsettiğim örnek Google içindir. Yahoo, Microsoft.com filan hacklendiğinde de durum tamamen aynıdır. Domainin nasıl hacklendiğini anlarım derseniz; eğer sitenin anasayfası hacklenmişse domain ele geçirilmiştir.

İşin özü için kısaca bir örnek daha: ndemir.com domainimi barındırdığım yer olan isimtescil.net hackleniyor ve isimtescil.net barınan domainim ele geçiriliyor..

NURULLAH DEMİR

[email protected]

26.10.2010


İslâm aleyhindeki sitelere karşı tavrımız nasıl olmalıdır?

Soru: Bazı internet sitelerde müthiş bir şekilde İslâm ve peygamberimiz (asm) aleyhinde, düşmanca yazıları var.

Sizden ricam www. ....... .org adresindeki yazıların ne kadar iğrenç saf zihinleri bulandırıcı olduğunu görmenizi ve bu konuda bu tür inançsızlara ve bu cahilce yazılara aldanabilecek kardeşlerimize ne dersiniz ve ne düşünürsünüz. Cevabınız ne olur?

Cevap:

Değerli kardeşimiz;

İnsanlık tarihi boyunca hak ile batıl hep mücadele içerisinde olmuştur. Hz. Musa (as) Firavunla, Hz. İbrahim (as) Nemrutla, Peygamberimiz (asm) Ebu Cehillerle hak din için mücadele etmiştir. İnananlar sebat edip hak dinlerine sarıldıkça galip gelmişler ve kafirleri mağlup etmişlerdir. Günümüzde de hakkı ayakta tutmaya çalışanlar olduğu gibi batılı yaymaya çalışanlar da olacaktır. Biz müslümanlara düşen vazife doğru olan İslâmiyeti öğrenmek ve onları her kesime ulaştırmaktır. Her Müslüman gerek evinde gerek işyerinde ve gerekse diğer yerlerde hem haliyle, hem de diliyle İslâmı yaşamalı ve anlatmalıdır. Ta ki karanlık gönülleri aydınlatabilsin. İslâm aleyhinde çalışan sitelerdeki bilgiler tamamen safi zihinleri bulandırmak ve insanların aklında şüphe bırakmak için, doğruları çarpık göstererek insanları aldatmaktır. Bu tür sitelerden uzak durmamız gerekir. Müslümanların bir vazifeside tebliğdir. Her Müslüman bilgisi nispetinde hak din olan İslâmı anlatmalıdır. Anlatacağı kişi bir papaz da olabilir, bir devlet başkanı veya bir işçi de olabilir. Bu konuda bir sınırlama yoktur. Şunu da unutmamalıyız ki, bizim vazifemiz sadece tebliğdir. Bir insanı hidayete getirecek olan Allah’tır. Biz kendi vazifemizi yapacağız. Karşıdaki kişi imana gelse de gelmese de biz vazifemizi yapmış sayılırız.

26.10.2010


Bilişim vecize

“Hazret-i Süleyman Aleyhisselâm taht-ı Belkıs’ı yanına celb etmek için vezirlerinden bir âlim-i ilm-i celb dedi: “Gözünüzü açıp kapayıncaya kadar sizin yanınızda o tahtı hazır ederim” olan hâdise-i hârikaya delâlet eden şu âyet, “Semâvî kitapların esrârına vâkıf bir âlim ise, “Sen daha gözünü açıp kapamadan ben onu sana getiririm,” dedi. Süleyman Belkıs’ın tahtını yanında hazır görünce. (Neml Sûresi: 40.) “ (ilâ âhir), işaret ediyor ki, uzak mesafelerden eşyayı aynen veya sûreten ihzâr etmek mümkündür” / Sözler

26.10.2010


Windows 7 ‘ye geçmediniz mi daha?

Windows 7 günümüz çağına ayak uydurması için tasarlanmış bir aygıt yöneticisine sahip olduğunu gördük. Bir çok fonksiyona sahip olabilmek Windows 7 ile kolayca ayarlayıp kullanmak artık mümkün. Tam fonksiyon kullanabiliyorsunuz, orijinal sürümü ile. Hatta çok fonksiyonlu aygıtların tanımı yapılırken her bir özellik için ayrı bir simgelendirme yapısı sunulmuş. Bu da kullanımı bir hayli kolaylaştırıyor. Windows 7 internet bağlantı yönetimi ve yerel ağ yönetimi konusunda da kendisini bir hayli geliştirmiş diyebiliriz. Artık ev ya da ofis ağı kurmak çok kolaylaşmış 7 sayesinde. Bence fazla geç kalmadan Windows 7‘ye adım atmanın zamanı geldi ve geçiyor...

Sitenizin açılış

hızını arttırın!

RESİM boyutlarını küçültün sade ancak çok kullanışlı olan Java veya CSS menülerini tercih edin Arka plan resmini küçültün. İlk olarak sitenizin açılma hızını kendiniz test edin. Bu işlemi yapmadan önce bilgisayarınızın internet ile ilgili geçmiş bilgilerini ve ön belleğini temizlemelisiniz.

26.10.2010


KISA KISA NET

- LegalTorrents.com: Legal (Yasal) Torrents, adından da anlaşılabileceği gibi tamamen yasal içeriklerden oluşan bir site olan ve ticarî olarak dağıtılması, kullanılması ya da paylaşılması da yasal olan Legal Torrents... Muhtevasında teferruata dair şeyler fazla olduğu gibi barındırdığı, albümler ve sesli kitaplardan önemli ölçüde yararlanabileceğinizi düşünüyoruz. Sitenin en güzel tarafıysa ne üyelik ne de ücret talep etmemesidir.

- Bizim Radyo’nun resmi web sayfası yenilendi. www.bizimradyo.fm sitesinden canlı yayını takip edebilir, ziyaretçi defterini karalayabilir, yayına mesaj yollayabilirsiniz.

26.10.2010


BİLİŞİM - HABER

Casper 2010’da

ödüle doymuyor

Microsoft’un Washington’da düzenlediği Worldwide Partner Conference’da 3000 üretici arasından Yılın En İyi Bilgisayar Üreticisi seçilen Casper’a Türkiye’den de iki ödül birden geldi. Casper 9. Defa “Yılın Yerli Bilgisayar Üreticisi” seçilirken ayrıca ciro olarak en çok büyüme gösteren firma olması sebebiyle de “En Fazla Gelişen Yerli Bilgisayar Üreticisi” ödülünü aldı.

Facebook’a

Anadolu’dan rakip

KAYSERİ'DE bir bilişim firması, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kapatılmasına ilişkin açıklamaları üzerine ‘’facebookanadolu.com’’ adresindeki internet sitesini kurdu. http://www.sentezhaber.com/facebooka-anadoludan-rakip.htm

26.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.