16 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Pakistan'ı unutmadık

Pakistan, resmî rakamlara göre iki binden fazla kişinin öldüğü, 8,5 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığı, 21 milyon insanın doğrudan etkilendiği ülke tarihinin en büyük tabiî felâketi olarak kayıtlara geçen sellerden sonra Kurban Bayramını mağduriyet içinde karşılamaya hazırlanıyor.

Kurbanlıklarla yüzleri gülecek Pakistan’a en çok yardım gönderen ülkelerin başında gelen Türkiye, Kurban Bayramında selzedeleri unutmadı. Türk yardım kuruluşları Pakistan’da 70 bine yakın kurban keserek, 300 bin aileye ulaşmayı hedefliyor. Sel mağdurları için camilerden 103 milyon TL bağış toplayan Diyanet İşleri Başkanlığı, ülkenin çeşitli bölgelerinde keseceği 3 bin 200 kurbanı 20 bin aileye dağıtmayı planlıyor. İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (IHH), 10 bin 100 vatandaş adına kurban keserek 60 bin aileye ulaşmayı hedeflerken, Kimse Yok Mu Derneği 14 bin 750 hisse kurbanı keserek 70 bin den fazla selzedeye ulaşacak. Pakistan’da 2005 yılındaki depremden sonra kurulan Uluslararası Kardeşlik Derneği de (UKD) Türkiye ve Avrupa’dan 14 dernek ve vakıf tarafından bağışlanan yardım paralarıyla 10 bin 500 kurban keserek ülkenin kuzeyindeki Svat, Mingora ve Novşehra bölgelerinde dağıtacak. Pakistan’da 16 yıldan beri eğitim faaliyetinde bulunan Pak-Türk Okulları 29 bin 90 hisseye denk gelen 4 bin 155 büyük baş hayvanın etini 90 bin aileye ulaştırmayı hedefliyor. Sel felâketinden hemen sonra Pakistan’a gelerek kuzeyden güneye bütün ülkede kendini gösteren Kızılay, Sağlık Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk İşbirliği ve kalkınma İdaresi (TİKA) ekipleri de Kurban Bayramını yardım bölgelerindeki selzedelerle geçirecek. Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan ve Büyükelçilik çalışanları, çeşitli bölgelere dağılarak bayramda sel mağdurlarıyla beraber olacak. Pakistan’a bugüne kadar 30 milyon dolarlık yardımda bulunan Türk Kızılayı, bayramda saklama şartlarının yetersiz olması sebebiyle bu ülkede kurban kesmeyecek. Kızılay, Türkiye’de kesilecek kurbanların etini kavurma yaparak selzedelere daha sonra ulaştıracak. Bayramı kamplarda geçirecek 70’ten fazla Kızılay ekibi selzedelere temel gıda malzemesi, çikolata ve şeker dağıtacak.

16.11.2010


 

Görmez: Kazandığımız değerleri koruyalım

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Arafat’ta okunan mesajında, haccın bir dönüm noktası olması ve adeta mahşeri yaşayanların, hac sonrasında elde ettiği beyaz sayfaları korumaya özen göstermesi gerektiğini bildirdi.

GÖRMEZ: KAZANDIĞIMIZ DEĞERLERİ KORUYALIM Türk hacı adaylarının geceyi geçirdiği Arafat’ta, irşad programının ardından Dr. Ömer Menekşe, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in hacı adaylarına gönderdiği bayram tebriği ile Arafat mesajını okudu. Mesajına ‘’Rahman olan Yüce Allah’ın çok kıymetli misafirleri’’ şeklinde başlayan Görmez, ‘’Hayatımızın en anlamlı yolculuğu olan hac, biz müminler için tam anlamıyla bir dönüm noktası olmalıdır. Adeta mahşeri yaşayanlar olarak, hac sonrasında elde ettiğimiz beyaz sayfaları korumaya özen göstermeliyiz. Geçmişte yapılan hatalar, işlenen günahlar artık bağışlanmış olarak geride kalmalıdır. Hacdan öncesi ile hacdan sonrası kesin bir şekilde birbirinden ayrılmalıdır. Bu anlamda haccımız, her birimiz için bir silkiniş, diriliş ve yeniden doğuş olmalıdır. Rabbim haccımızı makbul eylesin, gayretlerimizi karşılıksız bırakmasın, hatalarımızı bağışlasın. Başta cennet vatanımız olmak üzere, tüm İslam alemini her türlü kötülükten, musibetlerden korusun. Milletimizin dirlik ve düzenini daim eylesin’’ ifadelerini kullandı.

16.11.2010


 

Mahşer provası gibi

Dünyanın dörtbir yanından Mekke’ye akın eden hacı adayları, Arafat’ta buluştu. İhrama girerek Kâbe’ye 21 kilometre mesafedeki Arafat’a ulaşan yaklaşık 4 milyon hacı adayının Arafat vakfesi, mahşeri andıran görüntüler oluşturdu. Bilindiği gibi, haccın rükünlerinden olan Arafat vakfesi sonrası hacı olunuyor. H

Hacılar Arafat’ta buluştu Dünyanın dörtbir yanından Mekke’ye akın eden hacı adayları, Arafat’ta buluştu. İhrama girerek Kabe’ye 21 kilometre mesafedeki Arafat’a gitmek üzere yola çıkan yaklaşık 4 milyon hacı adayı, Arafat’a ulaştı ve kurulan çadırlara yerleşti.

Sabah namazını Arafat’ta kılan hacı adayları, gün doğmadan dikili beyaz taşın bulunduğu Cebel-i Rahme’ye (Rahmet Dağı) çıktı. Yoğun kalabalığın olduğu Rahmet Dağı’nda, güneşin doğuşuyla dualar da yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Hacı adayları, haccın rükünlerinden olan Arafat Vakfesi için öğle namazı vaktinden gün batımına kadar Arafat’ta kalarak vakfe görevini yerine getirdi.

KÂBE’NİN ÖRTÜSÜ DEĞİŞTİRİLDİ

Kabe-i Şerif’in örtüsü hacılar Arafat’tayken değiştirildi. Örtü her yıl bir defa aynı zamanda değiştiriliyor. Saf ipek kullanılarak dokunan altın işlemeli Kâbe örtüsü, Kâbe-i Şerif Örtü Fabrikası’nda hummalı bir çalışma ile hazırlanıyor. Yılda sadece 3 ay çalışan fabrikada sadece Kâbe’nin örtüsü dokunuyor. Kâbe örtüsü, hacıların Arafat ziyareti sırasında değiştirilerek, Arafat dönüşü hacılara hazır hale getiriliyor. Toplam alanı 658 metrekare olan örtü 14 metre uzunluğunda, 101 santimetre genişliğinde ve 47 parçadan oluşuyor. Her yıl yenisi ile değiştirilen örtü daha sonra müzede Mekke / cihan

16.11.2010


 

Kolombiya şiddetli yağışlara teslim

Kolombİya’da şiddetli yağışlar sebebiyle ölenlerin sayısı 128’e çıktı.

Kolombiya Kızılhaçı Başkanı Carlos Marquez, son bir haftada 20 kişinin hayatını kaybettiğini, Mart ayından bu yana yağışlar sebebiyle ölenlerin sayısının 128’e yükseldiğini duyurdu. Marquez, 1,9 milyon kişinin evsiz kaldığını da belirtti. Öte yandan, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, felâketzedelere yardım için ellerinden geleni yaptıklarını, ancak yetersiz kaldıklarını ifade ederek, uluslar arası yardım çağrısında bulundu.

16.11.2010


 

Kazakistan’dan Tacikistan’a asker yardımı

Kazakİstan Silâhlı Kuvvetlerinin Tacikistan’a karşılıksız askeri yardımda bulunacağı öğrenildi.

Kazakistan Savunma Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Kazakistan Silâhlı Kuvvetleri, Tacikistan’a karşılıksız askerî teçhizat yardımında bulunacak. Tacikistan’la 16 Aralık 1999 yılında askeri işbirliği anlaşması imzalayan Kazakistan Savunma Bakanlığı web sitesindeki açıklamada da ‘’Tacikistan ile olan ilişkilerimiz çerçevesinde bu yardımın yapılması gerekli ve önemlidir’’ denildi. Kazakistan Silâhlı Kuvvetleri’nin Tacikistan’a yapacağı askerî teçhizat yardımının özel bir askeri uçakla gönderileceği kaydedildi.

16.11.2010


 

Tarihî eserlerde kül temizliği

Endonezya’da, Merapi yanardağından çıkan küller hayatı olumsuz etkilerken, tarihî eserleri de tahrip ediyor.

Merkezi Java eyaleti Magelang şehrindeki 9. yüzyıla ait Budist Borobudur tapınağı küllerden temizlenerek, koruma altına alındı. Endonezya’da 26 Ekim’de püskürmeye başlayan Merapi yanardağı hayatı olumsuz etkilerken, çevredeki köyler de volkanik küllerle kaplanmıştı. 200’den fazla can alan yanardağdan çıkan küller Borobudur tapınağına da zarar vermişti. 1997’de UNESCO Dünya Kültür Varlıkları Listesine alınan güneydoğu Asya’daki en eski anıt olan tapınak, küllerden temizleniyor. 775-842 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen tapınak dünyanın ilk en büyük Budist tapınağı olma özelliği taşıyor. Çoğunluğu Müslüman olan Endonezya’da bugüne kadar Borobudur tapınağını itina ile koruma altına aldı.

16.11.2010


 

Srebrenitsa şüphelisi polis tutuklandı

Bosna-Hersek’in Srebrenitsa şehrinde Temmuz 1995’de 8 bin sivilin ölümünden sorumlu olduğu şüphesiyle eski bir polis tutuklandı.

Bosna-Hersek Savaş Suçları Mahkemesinin kararı doğrultusunda, Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin başkenti Banya Luka’da polis ekipleri Srebrenitsa soykırımının şüphelisi olarak aranan Dragon Crnogorac’a (38) yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda gözaltına alınan ve savaş zamanında Bosnalı Sırpların özel polis birlikleri bünyesinde Srebrenitsa’da görev yaptığı belirtilen Crnogorac, ifadesinin tamamlanmasının ardından çıkartıldığı mahkemece tutuklandı. Bosnalı Sırpların komutanı Ratko Mladiç emrindeki birlikler, Temmuz 1995’de Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” ilan edilen Srebrenitsa şehrini işgal etmiş, burada görev yapan Hollandalı birliklere sığınan sivil halktan 14 yaş üstü 8 bin erkeği katletmişti. Olayın baş sorumlusu Mladiç, 15 yıldır yakalanamadı.

16.11.2010


 

G. Kore’ye 20 bininci K. Koreli mülteci

Güney Kore, ülkenin 1948’de bölünmesinden bu yana 20 bininci Kuzey Koreli mültecinin güneye giriş yaptığını açıkladı.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 20 bininci mültecinin 41 yaşındaki bir kadın olduğu, perşembe günü Güney Kore’ye kaçan kadının 2 kızını da beraberinde getirdiği ifade edildi. Bakanlığın yazılı açıklamasında, adı açıklanmayan kadının annesinin de daha önce Güney Kore’ye kaçtığı belirtildi. Kore Yarımadası, Batı yanlısı Güney ile komünist Kuzey arasında 1948’de bölünmüş, 1950-1953 arasındaki Kore Savaşı da bu bölünmeye resmiyet kazandırmıştı. İki Kore arasındaki sınır geniş ölçüde askerî bölge olduğu için Kuzey Koreli mültecilerin çoğu önce Çin’e geçiyor, daha sonra da üçüncü bir ülkeden Güney Kore’ye geçiş yapmaya çalışıyor.

16.11.2010


 

Gazetecilere saldırılar protesto edildi

Rusya’da son günlerde basın mensuplarına yönelik saldırıları protesto etmek için yüzlerce kişi toplandı.

Muhalefet partisi Yabloko’nun öncülüğünde gerçekleşen gösteriye sivil toplum kuruluşları ve muhalif partilerden destek geldi. Kommersant gazetesi muhabiri Oleg Kaşin’in, geçen Cumartesi evinin önünde kötü bir şekilde dövülmesi Rusya’da basın mensuplarına yönelik saldırıları yeniden gündeme getirdi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, saldırı ile ilgili araştırma yapılmasını talep ederken, Kaşin’in yakınları saldırganların bulunacağı konusunda emin değil. Protesto gösterisini düzenleyen Yabloko sözcüsü Igor Yakovlev, “Toplum soruşturma aşamasını iyi takip etmeli... Polise sürekli hatırlatmalıyız” dedi.

16.11.2010


 

CIA, Nazilere sığınak vermiş

New York Times gazetesinin ele geçirdiği bir raporda, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Amerikan istihbarat servislerinin Naziler ve işbirlikçileri için ‘’güvenli liman’’ sunduğu ortaya çıktı.

Gazetenin ele geçirdiği 600 sayfalık raporda, ABD ve diğer ülkelerde tutuklu savaş suçlularının akıbetleri konusunda bu ülkelerle uzun yıllar yaşanan anlaşmazlıklar anlatılıyor. Özellikle 1954’te Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) yetkililerinin, Nazi suçlusu Adolph Eichmann’ın yardımcısı Otto von Bolschwing’e sağladıkları yardımın dile getirildiği belgede, ‘’Almanya’yı Yahudilerden kurtarma’’ planlarının hazırlayıcılarından von Bolschwing’in daha sonra ABD’de CIA için çalıştığı belirtiliyor. New York Times, ABD Adalet Bakanlığının Nazi geçmişi ortaya çıkınca 1981’de sınırdışı etmek istediği von Bolschwing’in aynı yıl 72 yaşında öldüğünü yazdı. Raporda böyle 20 kadar ismin bulunduğunu belirten gazete, Almanya’daki Mittelwerk silah fabrikasını yöneten nazi bilimadamı Arthur Rudolph’a da yer verdi. Nazi Almanyası’nda çalışan bilimadamlarının biraraya getirme programı ‘’Operation Paperclip’’ (Ataş Operasyonu) çerçevesinde füze üretimi konusundaki uzmanlığından dolayı 1945’te ABD’ye kabul edilen Rudolph, daha sonra NASA tarafından ödüllendirildi ve Amerikan Saturn 5 füzesinin babası olarak isimlendirildi. Amerikan Adalet Bakanlığının raporun 2006’dan bu yana yayımlanmasına engel olduğunu yazan gazete, bakanlığın daha sonra dâvâlık olmamak için raporu dağıttığını belirtti.

16.11.2010


 

Papandreu: Çok çalışmalıyız

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, yerel seçimlerde halkın siyasî ve toplumsal istikrar yönünde tercih kullandığı söyledi.

Başbakan Papandreu, hükümetin, ülkenin kurtarılması ve değişimi için çalışmalarına devam etmesi yolunda, önünde ‘’Tertemiz’’ bir 3 yıl daha bulunduğunu vurguladığı konuşmasında, ne kendisinin ne de hükümetin siyasî sonuçları gözönünde bulundurmadığını, ülkenin ekonomik sıkıntılarından kurtulması hedefiyle her türlü çabanın gösterilmeye devam edileceğini kaydetti.

16.11.2010


 

İsrail Lübnan sınırında ayrılık sıkıntısı

İsraİl ile Lübnan arasındaki sınıra dayanmış Gajar köyünün sakinleri, köyün kuzeyinin Lübnan’a bırakılacağı yolundaki söylentilerden dolayı öfke ve huzursuzluklarını dile getiriyor.

Lübnan’dan ve ABD’den gelen baskılar karşısında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, New York’ta geçen Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde, İsrail’in 2006 yılındaki Hizbullah ile savaşından sonra yeniden işgal ettiği Gajar köyünün kuzeyinden çekilmeyi gündeme getirdi. Savaş sonrası BM ile varılan karar, İsrail’in buradan çekilmesini öngörüyor.

16.11.2010


 

İsrail, Falaşmura toplumunu kabul etti

İsraİl kabinesi, halen Etiyopya’da yaşayan ve “Falaşmura” olarak adlandırılan topluluk üyelerinden 8 bine yakınının önümüzdeki 4 yıl içinde İsrail’e getirilmesi kararını oybirliği ile kabul etti.

İsrail’de kabinesinin kabul ettiği plana göre, halen Gondar’da transit kamplarında kötü şartlar altında hayatlarını sürdüren ve Yahudi kökenli olduklarını savunup, İsrail’de akrabaları bulunduğunu belirten kayıtlı 7 bin 846 kişi İsrail’e parti parti taşınacak. Etiyopyalıların ilk bölümünü oluşturan ve gerekli şartları taşıyan 700’ü, önümüzdeki yıl, bir kaç ay içinde İsrail’e getirilecek. Daha sonraki üç yılda ise Falaşmura toplumunun kalan üyelerinin, her ay yaklaşık 200’er kişilik gruplar halinde İsrail’e taşınması öngörülüyor.

16.11.2010


 

Kâbe’nin örtüsü değiştirildi

Kabe-i Şerif’in örtüsü hacılar Arafat’tayken değiştirildi. Örtü her yıl bir defa aynı zamanda değiştiriliyor.

Saf ipek kullanılarak dokunan altın işlemeli Kâbe örtüsü, Kâbe-i Şerif Örtü Fabrikası’nda hummalı bir çalışma ile hazırlanıyor. Yılda sadece 3 ay çalışan fabrikada sadece Kâbe’nin örtüsü dokunuyor. Kâbe örtüsü, hacıların Arafat ziyareti sırasında değiştirilerek, Arafat dönüşü hacılara hazır hale getiriliyor. Toplam alanı 658 metrekare olan örtü 14 metre uzunluğunda, 101 santimetre genişliğinde ve 47 parçadan oluşuyor. Her yıl yenisi ile değiştirilen örtü daha sonra müzede ziyarete açılıyor.

16.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.