23 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Yalancı bahar, bitkileri şaşırttı

ANTALYA’NIN Kumluca, Demre ve Gazipaşa ilçelerinde yalancı bahar, bitkileri şaşırttı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kurban Bayramı süresince hava sıcaklıkları mevsim normallerinin ortalama 2-3 derece üzerinde seyretti. Hafta sonu sıcaklıklar mevsim normallerinin 8 derece kadar üzerine çıkarken, Antalya’da son bir haftada ölçülen en yüksek sıcaklık 28,4 derece oldu. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, bitkileri de şaşırttı. Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde sıcak havaya aldanan kırmızı dutlar ikinci defa meyve vermeye başladı. Gazipaşalı çiftçi Ahmet Gürbüz, yaptığı açıklamada, bahçesindeki dut ağacının ikinci defa meyve verdiğini görünce şaşırdığını söyledi. Dutları toplamaya başladıklarını anlatan Gürbüz, ‘’Bu dut, normalde bahar aylarında olgunlaşır. Havaların iyi gitmesi sebebiyle ikinci defa meyve verdi. Aslında bu ağaçların şu anda yapraklarını dökmesi lazımdı, ama biz sonbaharda dut yemenin keyfini yaşıyoruz’’ dedi. Antalya’nın Demre ilçesinde ise armut, malta eriği, elma ve portakal ağaçları çiçek açtı. Demre gibi Kumluca ilçesinde de kırlar rengarenk çiçiklere büründü. Güzel hava ve açan çiçekler, en çok çocukları sevindirdi. Tatil günlerini fırsat bilen çocuklar, zamanlarını kırlarda çiçek toplayarak geçirdi.

23.11.2010


 

Bu “yağlı çamur”da şifa var

KARAMAN’IN Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde çıkan ve yapılan analizlerde birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen yağlı çamur, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Göktepe Belediye Başkanı Bayram Şahin, yaptığı açıklamada, beldenin tarihi mekânlara sahip önemli yerlerden biri olduğunu söyledi.

Beldede bulunan ‘’Büğlü Baba’’nın türbesinin de önemli ziyaret mekânlarından biri olduğunu aktaran Şahin, türbe yakınındaki bir bölgeden çıkan yağlı çamurun çeşitli hastalıklara iyi geldiğini ifade ederek, ‘’Bu çamur Büğlü Baba türbesinin yakınından kendi kendine kaynıyor. Çamuru ele alındığında yağlı bir şeyi tutuyormuş hissi verir’’ dedi. Yapılan incelemelerde bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği belirlenen bu çamuru beldeyi ziyaret eden çok sayıda yerli ve yabancı turistin vücutlarına sürdüğünü anlatan Şahin, şunları kaydetti: ‘’Kaynayan çamurun şifalı olduğunu yaptırdığımız analiz ve testlerle tespit ettirdik. İçinde kükürt ve kalsiyum gibi maddeler var. Çamurun mantar, egzama, sedef, frengi, tuzlu balgam gibi birçok hastalığa iyi geldiği tespit edildi. Zaten dermatologlar her cilt kreminin içinde belli bir miktarda kükürt olduğunu ifade ediyor. Ziyaretçilerin bir çoğu hastalıklarına çare bulamadıklarını, son çare olarak buraya geldiklerini söylüyorlar.’’

23.11.2010


 

Gözleri görmüyor, ama görenleri şaşırtıyor

DÜZCE’NİN Gölyaka ilçesine bağlı Güzeldere köyünde yaşayan görme engelli Kemal Şen (54), 45 yıldır bakkal dükkânı işletiyor.

7 çocuk babası Kemal Şen, yaptığı açıklamada, 6 yaşındayken babasına ait koyunları otlattığı sırada, yol çalışmalarında kullanılan dinamit lokumunun elinde patlaması sonucu gözlerinin kör olduğunu söyledi. Köyde babasına ait bakkal dükkânını 9 yaşındayken işletmeye başladığını kaydeden Şen, gözleri görmediği için uzun süre zorluk çektiğini ancak zamanla gelişen hisleri sayesinde her şeyin üstesinden gelmeye başladığını anlattı.

Bakkaldaki malzemeleri kendisi yerleştirdiği için bütün ürünlerin yerini ezberlediğini kaydeden Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Müşterilerin veriği paraları şekline ve büyüklüğüne göre tanıyorum. Eğer verilen parayı tanımakta zorlanacak olursam mecburen müşterilere soruyorum. Son zamanda hem para birimi hemde boyutları değişti. Ben de yeniden paraları ezberlemek zorunda kaldım. Müşterilerin para üstlerinde zorluklar yaşamıyorum çünkü genelde metal paralar oluyor.’’ Veresiye alışveriş yapan müşterilerinin alışverişlerini defter tutmasının imkansız olduğu için ses kayıt cihazına kaydettiğini ve daha sonra bu kayıtları dinleyerek borçlarını hesapladığını anlatan Kemal Şen, bugüne kadar yaşanan ekonomik krizlerin hiç birinden de etkilenmediğini vurguladı. Kimi zaman çocuklarının kendisinden habersiz bakkaldan mal aldığını aktaran Şen, ‘’Ben görmüyorum diye bazen bakkala habersiz giriyorlar, mal sayımında ancak anlıyorum. Eğer zarar edecek olursam çocukların yüzünden oluyor’’ dedi.

23.11.2010


 

Erzurum ve Kars’ta şüpheli paket paniği

ERZURUM’DA bir iş merkezi önüne bırakılan şüpheli paketten çöp çıktı. Alınan bilgiye göre, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Kızılay İş Merkezi önüne bırakılan siyah poşet, paniğe sebep oldu.

Durumun yetkililere bildirilmesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, caddeyi trafiğe kapatarak, bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.Bomba imha uzmanın fünye ile patlattığı şüpheli poşetten çöp çıktı. Bu arada Kars’ta Orduevi yanındaki kaldırıma bırakılan şüpheli çanta paniğe neden oldu. Kontrollü olarak patlatılan çantadan battaniye çıktı. Edinilen bilgiye göre, Şehit Yusufbey Caddesi’ndeki 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Orduevi girişi yanındaki kaldırıma bırakılan siyah bir çanta, askeri yetkilileri harekete geçirdi. Durumun polise bildirilmesi üzerine, cadde trafiğe kapatılarak bölgede güvenlik önlemleri alındı. Bomba imha uzmanının fünye ile patlattığı çantanın içerisinden battaniye çıktı.

23.11.2010


 

Çöp dökmeyin diye uyardı, saldırıya uğradı

MARDİN’İN Midyat ilçesi belediye başkanı Şehmus Nasıroğlu’un çöp dökmemeleri konusunda uyardığı kişilerin saldırısı sonucu darbedilmesiyle ilgili bir kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Yeni Mahalle’de Nasıroğlu’nun yaralandığı kavgaya karıştığı bildirilen kişi yakalandı. Zanlının ifadesinin alınmasından sonra adli makamlara sevk edileceği bildirildi. Midyat Devlet Hastanesindeki tedavinin ardından taburcu edilen Nasıroğlu, ifadesinde, kimseden şikâyetçi olmadığını söyledi. Kaymakam Fatih Akkaya, olayla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını belirterek, olayın büyütülmemesi gerektiğini kaydetti.

23.11.2010


 

Düğün yemeğinden 35 kişi zehirlendi

ZONGULDAK’IN Kozlu beldesinde düğün yemeğinden zehirlendikleri iddia edilen 35 kişi, hastanelere kaldırıldı.

Alınan bilgiye göre, Dağköy’de, kızını evlendiren C.Y’nin evinde, davetlilere düğün yemeği olarak tavuk, pilav, ayran ve tatlı ikram edildi.Yemeğin ardından baş dönmesi ve mide bulantısı rahatsızlığı görülen 35 davetli, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi ve Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Müşahede altına alınan davetlilerin durumlarının iyi olduğu bildirildi. Daha sonra düğün yemeğinden zehirlendiği tahmin edilen 35 kişi taburcu edildi.

23.11.2010


 

İki aile arasında kavga: 20 yaralı

ŞANLIURFA’NIN Suruç ilçesinde, iki aile arasında çıkan kavgada ilk belirlemelere göre 20 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Sarayaltı Mahallesi’nde Selami A. ile Paşa B. arasında bir arsa sebebiyle çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü.

Kavga eden iki kişinin yakınlarının da karışmasıyla büyüyen ve taş, sopa ile bıçakların kullanıldığı kavgada 20 kişi yaralandı. Yaralılar, Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Durumu ağır olan 1 kişi ise Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Güvenlik güçleri, kavgaya karışan ailelerin yaşadığı bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor.

23.11.2010


 

Erzurum-Erzincan-Bayburt hafıza bankası kurulacak

KUZEYDOĞU Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından Erzurum, Erzincan ve Bayburt’u kapsayacak hafıza bankasının kurulması kararlaştırıldı.

Sorumluluk bölgesi Erzurum, Erzincan, Bayburt illeri olan KUDAKA yeni bir projeyi daha hayata geçirme hazırlanıyor. İsmi Bölge Hafıza Bankası (bilgi) olacak proje geçtiğimiz ay KUDAKA’nın yönetim kurulu toplantısında da gündeme gelmişti. Proje üç ilin kapsamlı envanterinin çıkarılmasını amaçlıyor. İllerin nüfusu, coğrafik özellikleri ekonomik, kaynakları, yer altı madenleri, turizm zenginlikleri, yatırım kolları, tarihî, kültürel ve fiziksel yapısı, iş gücü gibi birçok alanda detaylı envanteri çıkarılacak.

23.11.2010


 

Doğu Anadolu soğuktan donuyor

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 8 derece ile Erzurum’da ölçüldü.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yüksek basıncın etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi’nde soğuk hava etkisini sürdürüyor. Gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Erzurum’da 8, Ağrı’da 7, Ardahan’da 5, Erzincan ve Iğdır’da 1 derece olarak ölçüldü.Yetkililer, sabah saatlerinde etkili olan pusa karşı sürücülerin dikkatli olmalarını istedi.

23.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.