26 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Piri Reis Vatikan yolunda

PİRİ Reis ve Kâtip Çelebi ekseninde Osmanlı’nın dünyaya bakışını ortaya koymayı amaçlayan harita sergisi, şimdi de Vatikan yolunda. Roma’nın merkezinde Vatikan’a ait tarihî binalardan Cancelleria (Kançılarya) Sarayı, önümüzdeki hafta “Piri Reis’ten Kâtip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı” adlı harita sergisine ev sahipliğine hazırlanıyor.

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın koordinatörlüğündeki bir proje olan serginin açılışı, Salı akşamı bir panel eşliğinde yapılacak. Panelde Prof. Dr. Karlığa’yla birlikte Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve Başbakanlık Dış Politikadan Sorumlu Başdanışmanı Doç. Dr. İbrahim Kalın da konuşmacı olarak yer alacaklar. Osmanlı öncesinden 17. yüzyıl sonuna kadar üretilmiş ya da kullanılmış haritaların reprodüksiyonlarından oluşan sergi, 9 Aralıka dek ziyarete açık tutulacak. “Piri Reis’ten Kâtip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı” adlı harita sergisi, yurt içinde muhtelif şehirlerin yanı sıra ABD, Fransa, Suriye ve Letonya’da da ziyaretçilerle buluşmuştu.

26.11.2010


 

Kültür mirası arşivi halka açılıyor

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, ‘’Halk Kültürü Bilgi ve Belge’’ Merkezi’ndeki halk bilimi alanına giren özgün kaynaklar, katalog, ses veya görüntülü CD, harita gibi yayın ve yapım projeleriyle kamuoyu ile paylaşılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, 1966 yılında kurulan ‘’Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’’nde, Türk toplumunun yüzyıllar boyunca ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı halk kültürleriyle ilgili arşivin bulunduğunu söyledi.

Halk Bilimi alanına giren gelenek, görenek ve inançlar, el san'atları, giyim, kuşam adetleri, halk mutfağı, halk müziği ve oyunları, halk tiyatrosu, halk edebiyatı ve âşıklık, halk ozanlığı geleneği gibi konularda folklor araştırmacıları tarafından yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilgi ve belgelerin, yazılı veya görsel olarak merkezde arşivlendiğini, araştırmacıların hizmetine sunulduğunu anlatan Evkuran, kayıtlı belgelerin özelliklerine göre uygun şartlarda korunduğunu bildirdi.

Arşivlerinde 10 Kasım 2010 tarihi itibariyle 6 bin 895 ses bandı, 94 CD, 7 bin 680 etnografik eşya, 40 bin 529 fotoğraf, 404 MD, 3 bin 6 nota, bin 131 nadir eser, 348 plak, 80 bin 175 slayt, bin 429 belgesel video bant ve 6 bin 676 yazılı belge olmak üzere toplam 148 bin 367 belge bulunduğunu kaydeden Evkuran, ayrıca Karagöz tasvirleri, iğne oyaları, işlemeler, baston ve yapma bebekler gibi özel etnografik eser koleksiyonlarının da arşivde yer aldığını belirtti.

KARAGÖZ ETKİN

OLARAK TANITILACAK

Genel Müdürlükleri bünyesindeki el san'atları koleksiyonunda yer alan nazar boncuğu, baston, iğne oyası, işleme san'atı ve folklorik giysili yapma bebeklerin tanıtılması amacıyla ‘Geleneksel El Sanatları Etnografik Eserler Kataloğu’ hazırladıklarını anlatan Evkuran, diğer projeler hakkında şu bilgileri verdi: ‘’Karagöz tasvirlerinin başta çocuklar ve gençler olmak üzere etkin bir şekilde tanıtılması için ‘Karagöz Tasvirleri Kataloğu’ hazırlanıyor. Karagöz perdesine yansıyan suretleriyle, yaşadıkları dönemlerin tanıklığını günümüze aktaran ve çok yerinde bir terimle ‘tasvir’ olarak adlandırılan Karagöz oyun karakterlerinin günümüze dair de söyleyecek sözleri vardır. Genel Müdürlüğümüz Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’nde, aralarında Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilân edilen Karagöz san'atçılarına ait olan eserlerin de yer aldığı bin 500’ü aşkın tasvirden oluşan bir ‘Tasvir Koleksiyonu’ bulunuyor.

‘Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi: Karagöz Tanıtım Kataloğu’ Karagöz oyunundaki tasvirlerin görsellerini ve tanıtıcı bilgileri kapsıyor. Konuyla ilgilenenlerin kaynak ihtiyacını gidermesinin yanı sıra, özellikle çocukların hayal dünyasında bir yer edinebilmeyi ve geleceğe bir miras bırakmayı istiyoruz.

KİŞİYE AİT MATERYALLER

Arşiv materyalleri arasında tanınmış isimlere ve kaynak kişilere ait kayıtlar da bulunuyor. Bu mirası kamuoyuyla paylaşmak için çeşitli yapım projeleri planlanıyor. Bunlardan biri de Neşet Ertaş’ın hem babası hem ustası olan ve geleneğin güçlü temsilcilerinden sayılan merhum Muharrem Ertaş’ın hikâyeli türkü anlatımını içeren ses CD’si çalışması. Muharrem Ertaş bu kayıtta ‘Arzu ile Kamber’ hikâyesini türküler eşliğinde anlatıyor.

Adile Sultan Kasrı açıldı

YAZAR Rıfat Ilgaz’ın en önemli eserlerinden ‘’Hababam Sınıfı’’nın çekildiği ve restore edilen Adile Sultan Kasrı, filmin oyuncularının da katılımıyla öğretmenevi ve kültür merkezi olarak hizmete açıldı. Üsküdar’daki Validebağ tesislerinin içinde yer alan Adile Sultan Kasrı’nın 5 yıllık restorasyonun ardından açılışı dolayısıyla bir tören düzenlendi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, törende bütün öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, bu tarihî binanın öğretmenevi olarak tekrar hizmete girmesi dolayısıyla bu gün büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti. Açılış töreninde, Vali Mutlu, aralarında filmde ‘’Güdük Necmi’’, ‘’Hayta İsmail’’ karakterlerini canlandıran oyuncuların da bulunduğu Hababam Sınıfı oyuncularıyla fotoğraf çektirdi. Validebağ Tesisleri içinde 354 dönüm arazi üzerinde yer alan ve 1916 yılından bu yana eğitim amaçlı kullanılan Adile Sultan Kasrı, 1975 yılında ‘’Hababam Sınıfı’’na ev sahipliği yaptı. Hababam Sınıfı Müzesi olarak da kullanılan Adile Sultan Kasrı, yıprandığı için 2005 yılında restorasyona alındı. 157 yıllık tarihî bina, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yenilenmiş yüzüyle öğretmenevi ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere yeniden hizmete açıldı.

26.11.2010


 

Kıtır ile Pıtır

Geride bıraktığımız bir Kurban Bayramı sonrası bizleri takip eden kıymetli okuyucularımızı memnun edeceğini bildiğimiz yeni ürünlerimizi tanıtmaya bu hafta da devam ediyoruz:

Çocuk kitapları türünden okul öncesi yaştaki çocuklarımıza hitap eden 4 yeni kitabımız çıktı: Kıtır ile Pıtır serisi. Serinin kitapları şunlar: Kıtır ile Pıtır Hasta Ziyaretine Gidiyor, Küçük Serçe Nerede, Kimler Yardıma Gelecek, Ceviz Kıtırın Başına Düşünce.

Kitapların tamamı renkli ve resimli; pırıl pırıl. Yazarımız, bu konularda çeşitli çalışmaları olan, çocuklar için televizyon programları yapan ve bu alanda ödüller alan Arife Gökmen. Kıtır ile Pıtır serisinin danışmanlığını, Yeni Asya okuyucularının yakından tanıdığı Psikolog Banu Yaşar yaptı.

Ebeveynler, bu hikâyeleri okuduklarında, çocukları zevkle dinleyecek ve büyüklerinden tekrar be tekrar okunmasını isteyecek.

Serinin birinci sıradaki Kıtır ile Pıtır Hasta Ziyaretine Gidiyor kitabında, sevimli iki sincabın, hastalanan arkadaşları kurbağayı ziyaretleri çocuksu bir üslûpla, şiirimsi bir dille ve tekerlemelerin yer aldığı konuşmalarla anlatılmış. Ayrıca kitapta yer alan olayların ayrıntıları ile ilgili sorular da sorulmuş. Modern pedagoji biliminin kurallarına uyularak yazılan bu eserin, çocuklara aktif bir anlama ve anlatma süreci yaşatacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Serinin diğer üç kitabında da yardımlaşma, özür dileme gibi insanî özellikler, minik sincaplar arasında geçen diyaloglarla ve tekerlemelerle örneklendiriliyor.

Değerli okuyucularımız, günümüzde büyüklere hitap eden oldukça zengin bir kitap yelpazesi var. Ama maalesef aynı zenginlik, çocuklar için mevcut değil. Bu gerçeğin farkında olan Yeni Asya Neşriyat, bu alandaki çalışmalarını artan bir tempoyla devam ettirecek. Çok yakında “Patpat ile Benek” isimli bir kitap serisini de aynı yaştaki çocuklarımız için yayınlayacağız.

Hz. Ali’nin, “Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların zamanına göre yetiştirin” sözünden hareket ederek düşünelim: Yedi milyara yaklaşan nüfusu ve artan problemleri ile giderek daralan bir dünyada yaşıyoruz. Çevre kirliliği, fakirlik, açlık, işsizlik, sahipsiz çocuklar, dağılan aileler, boşanmalar, alkolizm, satanizm, hedonizm, egoizm, azalan kaynaklar, artan ihtiyaçlar, tüketim çılgınlığı, savaşlar, silâhlanma yarışı… Ve buna benzer sayılamayacak kadar çok, yüzlerce dev problem. Bunca büyük problemin altından kalkmak mümkün mü?

Bize göre evet, mümkün!

Yaşayanlar hep ümitle yaşar,

Me’yus olan, ruhunu vicdanını bağlar…

Bir zamanların devasız sanılan verem, kızamık, sıtma, tifo, kolera gibi hastalıklarına çözüm bulunduğuna göre, eskiden tedavisi olmayan pek çok kanser türü şimdi tedavi edilebildiğine göre, eskiden birbirinden uzak kıtalar şimdi çelik köprülerle, sesten hızlı uçaklarla, bilgi-iletişim sinyalleriyle, internetle birbirine bağlandığına göre, yüz yıl önce sadece seyredilen uzaya şimdi uydular, gemiler, roketler gönderilebildiğine göre… Dünyada bütün problemlerle birlikte, bir bu kadar daha problem olsa, hepsinin çözümü bulunabilir. Bütün mesele çocuklarımızı öğrenme azmiyle, araştırma tutkusuyla, çözüme odaklı bakış açılarıyla, bilim ve san'at merakıyla, ahlâk ve yardımseverlik anlayışıyla, modern pedagojinin prensipleriyle yetiştirmekte düğümleniyor.

Geleceğin dünyasını bizim yetiştireceğimiz çocuklar kuracak. Yeni Asya Neşriyat, yayınlayacağı eserlerde daima daha iyi bir gelecek, daha yaşanabilir dünya özlemiyle fikir üretmeye devam edecek. Bu alanda yapacağımız çalışmalarda, duâlarınız en önemli desteğimiz olacak.

Bu konudaki yeni çalışmalarımızın tanıtımlarında buluşmak dileğiyle, hoşça kalın…

YENİ ASYA NEŞRİYAT

[email protected]

26.11.2010


 

Mevlânâ törenlerinin bilet fiyatları belirlendi

KONYA’DA 7-17 Aralık tarihlerinde yapılacak, Hz. Mevlânâ’nın 737. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’nde satılacak biletlerin fiyatları belirlendi.

Şeb-i Arus gecesine katılmak isteyenler 50 TL, diğer günlerdeki seanslar için 15 TL ücret ödeyecek. Bu yıl yapılacak 737. Vuslat törenleriyle ilgili olarak İl Genel Meclisi bilet fiyatlarını kararlaştırdı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ın da katıldığı toplantıda İl Genel Meclisi Plan Bütçe ve Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan rapor açıklandı. Tertip komisyonu tasavvuf konseri ve sema gösterisinin yapılacağı törenlerin gündüz ve gece seansları için biletlerin 15 TL’den satılması kararlaştırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kabine üyeleri ile devletin üst düzey yöneticilerinin katıldığı Şeb-i Arus gecesi biletlerinin 50 TL’den satılması oy birliği ile kabul edildi.

26.11.2010


 

Kriminal terimleri sanal sözlükte

JANDARMA Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığınca Türk Dil Kurumunun (TDK) bilimsel desteğiyle yürütülen ‘’Kriminal Terimleri Sözlüğü’’ çalışması tamamlandı.

TDK ağ sayfasında kullanıma açılan sözlükte, ‘’ıslak imza’’, ‘’bitişik atış’’, ‘’yemleme’’ gibi terimlerin tanımlarına yer veriliyor. Parmak ve avuç içi, el yazısı ve belge ile çeşitli izleri inceleme, kimyasal ve biyolojik incelemeler, ses ve görüntü çözümlemeleri, adli bilişim incelemeleri, narkotik madde çözümlemeleri, olay yeri inceleme gibi 11 alt başlıktan oluşan sözlük, bin 500 terimi kapsıyor. Sözlükte arama yapıldığında, terimin anlamıyla birlikte hangi alt dala ait olduğu belirtiliyor, bir terim birden fazla alt dalda yer alıyorsa bunlar da ayrı ayrı görüntüleniyor. TDK’nın genel ağ sayfasındaki Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğü içinde yer alan Kriminal Terimleri Sözlüğü, bu alanda çalışan herkese hizmet edecek, teklif ve katkılarla geliştirilip güncellenecek.

26.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.