Güncel |
Yeni yıl zamları yolda |
Malİye Bakanlığının yeniden değerlendirme oranı çerçevesinde trafik cezaları, pasaport ve silâh ruhsat harçları ile kabahatler kanunu çerçevesinde uygulanan idarî para cezaları yılbaşından sonra zamlanacak. Yılbaşından sonra alkollü araç kullananlar 590 TL, kırmızı ışık ihlâli yapanlar ile hız limitini aşanlar 140 TL ceza ödeyecek. Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üretici fiyat endeksi, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,7 oranında artış gösterdi. Vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor. Yeni yılla birlikte trafik cezaları da arttırılacak. Zamla birlikte kırmızı ışık ihlâli yapanlar 140 TL, yasak yerlere park eden sürücüler de 67 TL ceza ödeyecek. Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plâkası almadan karayoluna çıkaranlara 590 TL, tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plâkalarını araç üzerinde ve uygun durumda bulundurmadan trafiğe çıkanlara 67 TL ceza verilecek. Araçların muayene süresini geçiren sürücüler ile eksik donanımlı araçları kullananlara 67 lira ceza uygulanacak. Park yerlerindeki araçlardan yetkisi olmadığı halde park ücreti alanlar ile karşıdan karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmeyen yayalara da 67 lira ceza yazılacak.
HIZ SINIRINI AŞANLARA CEZA Hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlar (yüzde 30 dahil) 140 TL, yüzde 30’dan fazla aşanlar da 291 lira ceza ödeyecek. Cezayı peşin ödeyenlere indirim uygulanacak. Buna göre hız sınırını yüzde 30’a kadar aşanlar 105 lira, yüzde otuzdan fazla aşanlar ise 218 lira verecek. Gerekli yerlerde hızını azaltmayan, öndeki aracı güvenli bir mesafeden takip etmeyen, sağa, sola dönüş kurallarına uymayan ve emniyet kemeri takmayan sürücüler 67 TL para cezasıyla karşılaşacak. Sürücü belgeleri geri alındığı halde, geri alma süresi içerisinde araç kullananlara 291 TL para cezası ile 1-2 ay hapis, tekrarında ise 2-3 ay hapis cezası verilecek. Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında polisten izin almadan olay yerinden ayrılanlar 291 TL ceza ödeyecek.
PASAPORT HARÇLARI ARTTI
Zamla birlikte yeni yılda 6 aylık pasaport harcı, 65 TL’den 70 TL’ye, 1 yıllık pasaport harcı 95 TL’den 102 TL’ye, 2 yıllık pasaport harcı 155 TL’den 167 TL’ye, 3 yıllık pasaport harcı 220 TL’den 237 TL’ye ve 4 yıl ve üzeri pasaport harcı ise 310 TL’den 334 TL’ye çıkacak. Pasaport defter bedeli ise 53,85 liraya yükselecek. Zamla birlikte A sınıfı sürücü belgesi harcı için 84, B sınıfı sürücü belgesi harcı için 252 ve E sınıfı sürücü belgesi harcı için ise 421 TL ödenecek. Uluslar arası sürücü belgesi için 168 lira harç verilecek. Yılbaşından itibaren, silâh bulundurma ruhsatı harcı, 695 TL’den 748,5 TL’ye, silâh taşıma ruhsatı harcı da 2 bin 172 TL’den 2 bin 339 TL’ye çıkacak. Yeni yılla birlikte Kabahatler Kanunu çerçevesinde kolluk gücünün uyguladığı idarî para cezaları da artacak. Zamla birlikte kamu binaları ve toplu taşıma araçları ile özel kişilere ait herkesin girebileceği binaların kapalı alanlarında sigara içmenin cezası 75 TL olacak. |
10.12.2010 |