Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail arkasına bakmadan çekiliyor

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde işgal ettiği bölgelerin yarısını önceki akşamdan bu yana BM barış gücüne devretti. Ordu sözcüsü, ‘’Güney Lübnan’da işgal ettiğimiz bölgelerin yarısının kontrolünü BM gücüne devretmiş bulunuyoruz. Barış gücü de buraların kontrolünü daha sonra Lübnan ordusuna devredecek’’ dedi.

Sözcü, çekilme işleminin aşamalı olarak gerçekleştirileceğini belirtti ve ‘’İlkesel olarak, her operasyon birkaç gün alır. Her şey, barış gücü ve Lübnan ordusunun Güney Lübnan’ın tamamının kontrolünü ele alma becerisine bağlı’’ diye konuştu.

Bu arada, ilk Lübnan askerleri İsrail sınırı yakınlarındaki Mercayun kasabasına ulaştı. 2500 kişiden oluşan 10. piyade tugayının öncü birlikleri dün sabah kasabadaki kışlaya girdi. Lübnan birlikleri 24 saat içinde İsrail sınırındaki mavi hatta konuşlanacak. Birliklerin komutanı, AFP muhabirine, 1968 yılından bu yana Lübnan birliklerinin Mercayun’a ilk kez girdiğini belirterek, ‘’Bu bizi mutluetti. Burası bizim ülkemiz’’ dedi.

Bu arada, İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, ‘’Lübnan’ın güneyinden çekilmelerinin 1 ya da 2 haftalık bir mesele’’ olduğunu söyledi. Peres, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Lübnan’ın bölgeye askerlerini göndermesinin ve Fransa’nın bölgeye gönderilecek gücün komutasını üstlenmek istemesinin iyi bir başlangıç olduğunu belirterek, barış gücünün bölgeye konuşlandırılmasının bir yılı bulacağı tahminlerinin doğru olmadığını kaydetti.

İsrail’in, Malezya gibi ülkelerin barış gücüne katılmasına karşı çıkıp çıkmayacağı sorusu üzerine Peres, Malezya’nın rolüyle ilgili kendilerinden henüz bir şey istenmediğini belirterek, ‘’30 bin askerden biri, ikisi ya da üçü sevmediğimiz biri diye savaş ilan etmemiz gerekmiyor’’ dedi.

Peres, Hizbullah’ın, destekçileri İran ve Suriye tarafından yeniden silahlandırılmamasının önemli olduğunu söyledi.

Hizbullah’ın çatışmada, silahlarının üçte birinden fazlasını kullandığını ve İsrail’in aralarında uzun menzilli füzelerin bulunduğuçoğunu imha ettiğini belirten Peres, Hizbullah’ın silahlarının neredengeldiği sorusuna, ‘’karadan denize füzelerinin Çin’den, tanksavar füzelerinin Rusya’dan ve uzun menzilli silahlarının Suriye ile İran’dan geldiğini tayin ettikleri’’ cevabını verdi.

Peres, özellikle Rusya ve Çin’den olmak üzere, silahların kökenlerinin sürpriz olduğunu söyledi.

Öte yandan, BM’nin Lübnan’daki barış gücü UNIFIL’ın komutanı General Alain Pellegrini, ‘’UNIFIL’ın güçlendirilmesi için ilk unsurların gelecek hafta başında beklendiğini’’ açıkladı. Fransız General Pellegrini, UNIFIL’ın İsrail ile Lübnan arasındaki sınırdaki karargahının bulunduğu Nakura’da düzenlediği basın toplantısında, ‘’İlk unsurları gelecek hafta başında bekliyoruz’’ dedive bunların hafif unsurlar olduğunu kaydetti.

General ayrıca, yeni UNIFIL’ın eskisinden çok farklı olacağını belirterek, ‘’Eski UNIFIL öldü. Şimdi yeni UNIFIL daha çok unsur ve yeni kurallarıyla çok daha güçlü olacak’’ diye konuştu.

Bu arada, Lübnan askerlerinin güneyde konuşlanmasını Hizbullah’ın da onayladığı ancak örgütün Litani nehrinin güneyinden çekilmeyi ve silah bırakmayı reddettiği öğrenildi.

/ KUDÜS

18.08.2006


 

Türkiye herkesi memnun etme sınavında

Times gazetesinin dış haber editörü Bronwen Maddox, Başbakan Erdoğan’ın asker gönderme konusunda ülke içinde eleştirildiğine dikkat çekerek, “Tüm tarafları memnun etmek, Türkiye’nin sınavı olacak.

NATO üyesi olan Türkiye, uzun dönemdir Kosova ve Afganistan’daki barış gücüne destek veriyor. ABD ile uzun döneme dayalı ittifakı var. Hem İsrail, hem de Arap ülkeleriyle yakın ilişki içinde. Ayrıca AB’ye üye olmayı hedefliyor” diye yazdı.

Maddox: “Türk hükümeti, ne kadar asker göndereceği konusunda açıklama yapmadan önce BM’nin rolünün netleşmesini bekliyor. Bu arada Ankara, pek de ihtilâf konusu olmayan yardım gönderme işine devam ediyor. Asker göndermek ise daha çetrefilli bir iş.”

18.08.2006


 

Ateşkes kırılgan

BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Malloch Brown, Lübnan’ın güneyi için öngörülen barış gücünün Avrupalı ve Müslüman ağırlıklı olacağını ve Türkiye’nin de katılma konusunda istekli olduğunu dile getirdiğini söyledi.

Amerikan PBS televizyonuna konuşan Malloch Brown, gücün, topraklarında konuşlandırılacağı Lübnan’ın ve İsrail’in nezdinde meşruiyeti bulunması gerektiğini belirterek, “Bu güç, ana hatlarıyla Müslüman-Avrupalı veya tercih ederseniz Avrupalı-Müslüman bir karaktere sahip olacak’’ dedi. Malloch Brown,“Dolayısıyla güçte Müslüman askerler olacak, ancakmuhtemelen komşu ülkelerden değil. Biliyorsunuz Endonezya, katılım konusunda istekli olduğunu iletti. Türkiye de öyle’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

18.08.2006


 

Biz yıktık, siz yapın

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, uluslararası toplumu, 34 gün boyunca bombaladıkları ve yakıp yıktıkları Lübnan'a malî yardımda bulunmaya çağırdı.

Livni, İran'ın, Lübnan'a silâhın yanı sıra Lübnan'a para yardımında da bulunmasının muhtemel olduğuna dikkat çekerek, silâh ambargosuna uyulmasını istedi.

18.08.2006


 

İsrail kaybetti

Eski SSCB ve çağdaş Rusya’nın gelmiş geçmiş en ünlü politikacılarından biri sayılan Yevgeni Primakov, İsrail’in Lübnan’daki savaşı kaybettiğini belirterek, “Hizbullah ise bu savaşta kendini siyasî bir güç olarak ispatlamış oldu” dedi.

18.08.2006


 

Şimdi de mayınlar öldürüyor

Lübnan’ın güneyinde, 1978-2000 arasındaki İsrail işgalinden kalma bir mayının patlaması yüzünden iki sivil hayatını kaybetti.

İsrail’in işgal döneminden kalma bir başka mayın Cumartesi günü patlamış ve dört çocuğun yaralanmasına yol açmıştı.

18.08.2006


 

Hizbullah bahane

Dünya Kiliseler Konseyi, İsrail’in, Lübnan’a saldırı planını Hizbullah saldırısından önce planladığını kaydetti.

Beyrut ve Kudüs’e beş günlük ziyarette bulunan konsey heyeti, İsrail’in amacının, uyum içinde yaşayan farklı inançtan insanların arasını açmak olduğu görüşünü dile getirdi.

18.08.2006


 

Sri Lanka kan gölü

Sri Lanka’nın kuzeyinde hükümet güçleriyle ayrılıkçı Tamil gerillaları arasındaki çatışmalarda son birhaftada orduya göre 700 militan öldürüldü. Ordu açıklamasında, çatışmalarda 106 askerin de öldüğü bildirildi.

Açıklamada, Tamil gerillalarının hükümetin kontrolüne geçen Jaffnayarımadasını yeniden ele geçirmek için 11 Ağustosta başlattığı şiddetli saldırılardan bu yana 500-600 gerillanın ve yaklaşık 170 askerin yaralandığı kaydedildi. Ülkenin kuzey ve doğusunda bağımsız bir devlet kurmak için 1983’ten bu yana hükümet güçlerine karşı savaşan Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları ile hükümetin 2002’de Norveç’in arabuluculuğunda başlattığıbarış sürecine rağmen devam eden çatışmalar son haftalarda şiddetlenmişti.

Öte yandan, bu hafta içinde bölgeden, Tamillerin, haftalardır süren şiddetli çatışmalardan sonra ateşkes gözlemcileri vasıtasıyla barış görüşmelerine yeniden başlama teklifi sunduğunu, hükümetin de bu öneriyi kabul ettiği yönünde haberler gelmişti.

/ KOLOMBO

18.08.2006


 

Halutz’dan sonra Olmert de töhmet altında

İsrail Başbakanı EhudOlmert’in, Kudüs’te bir süre önce satın aldığı evle ilgili haksız kazanç sağladığı haberleri yeniden gündeme geldi. Olmert’in soruşturmayla ilgili olarak ifade verebileceği belirtiliyor.

Olmert’in Kudüs’ün en seçkin semtlerinden Cremieux Caddesinde, 2004 yılı kasımında satın aldığı evden, bölgedeki benzerlerine göre yaklaşık 500 bin dolarlık haksız kazanç elde ettiği haberleri, seçim öncesinde de gündemde idi.

Ha’aretz gazetesi, kamu müfettişlerinden Micha Lindenstrauss’un evle ilgili iddiaları soruşturduğunu duyurdu. Haber üzerine açıklama yapan kamu müfettişi Lindenstrauss, Kudüs’te satın alınan evle ilgili iddialar üzerine birkaç aydır belge ve bilgileri topladıklarını doğrulayarak, soruşturmanın başlangıç aşamasında olduğunu, Başbakan Olmert’e henüz çağrı yapılacak aşamaya gelmediklerini ifade etti. Olmert’in, sit alanı olarak korunan bölgede aldığı ev için 1,2 milyon dolar ödediği, apartmanın gerçek değerinin 1,6 ile 1,8 milyon dolar arasında değiştiği söyleniyor. Böylece, Olmert’in evin gerçek değeri üzerinden 400 ila 600 bin dolar arasında değişen kazanç sağladığı iddia edilirken, Olmert’in yardımcılarının da evi satan müteahhidin, eskisini yıkıp daha geniş apartman yapılmasını sağlamak için Kudüs Belediyesinden usulsüz ruhsat sağlamasına yardımcı oldukları da öne sürülüyor.

/ KUDÜS

18.08.2006


 

İran’dan PKK’ya yeni operasyon

İran ordusunun, terör örgütü PKK’ya bağlı Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) militanlarının bulunduğu Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesi sınırları içinde yer alan Haci Umran ve Kandil bölgelerine kapsamlı bir operasyon başlattığı iddia edildi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği Basın-Yayın Merkezi’nin internet adresinde yer alan haberde İran Ordusu’nun Konelacan bölgesi yakınlarında bulunan bir karakola dün gece saldırı düzenlediği öne sürüldü.

/ BAĞDAT

18.08.2006


 

Bush’dan Bushluk lâflar!

ABD Başkanı George W. Bush, Irak’taki Amerikan askerlerinin hemen çekilmeye başlaması yönünde muhalefetteki Demokrat Partiden gelen talepleri reddederek, “ordunun bu ülkeden zamansız ayrılması durumunda, teröristlerin Irak petrolünü ele geçireceğini ve bunu ABD’ye karşı silah olarak kullanacağını’’ iddia etti.

Bush, Lancaster kentinde yaptığı konuşmada, ‘’görevimizin tamamlanmasından önce Irak’tan çekilmemiz durumunda Orta Doğu’nun kalbinde terörist bir devlet oluşacak. Teröristler, bu ülkenin büyük petrol rezervlerini, özgürlüğe inanan bizlere ekonomik acılar çektirmek için kullanmak isteyecek’’ dedi.

/ WASHINGTON

18.08.2006


 

İsrail’e bir darbe de Kosta Rika’dan

Kosta Rika, İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’ten Tel Aviv’e taşıyacağını açıkladı.

Devlet Başkanı Oscar Arias, gazetecilere büyükelçiliğin taşınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, bunun, uluslararası hukuka uyulması ve Arap ülkeleriyle ilişkilerin onarılması amacıyla yapıldığını kaydetti. El Salvador ise Tel Aviv’e taşınmayacağını açıklayarak, Kudüs’te büyükelçiliği kalan tek ülke konumuna geçti.

/ SAN JOSE/KUDÜS

18.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004