Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İtalya İsrail'den ateşkes garantisi istedi

Lübnan’a konuşlandırılması öngörülen uluslararası güce komuta etmesi beklenen Fransa’nın sadece 200 askerle katılacağını bildirmesinden sonra, İsrail’in komutayı üstlenmesi talebinde bulunduğu İtalya’dan da “İsrail ateş açmayı sürdürdüğü takdirde askerlerimizi Lübnan’a göndermeyiz” açıklaması geldi. İtalya Dışişleri Bakanı D’Alema, Lübnan’a asker göndermek için aradıkları şartlardan birini, “İsrail’in ateşkese uyacağına dair garanti vermesi” olarak dile getirdi.

İtalya’nın, Lübnan’ın güneyine gönderilecek yeni barış gücü için acil AB toplantısının yapılmasını istediği bildirildi. Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, İtalya’nın bu amaçla şimdiki AB dönem başkanı Finlandiya’dan, Avrupa’nın bu barış gücüne katkısının ele alınacağı acil dışişleri bakanları toplantısı düzenlemesini istediğini söyledi.

Sözcü, Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema’nın bu toplantının en erken cuma günü Brüksel’de yapılmasını istediğini de belirtti.

D’Alema, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte ise İsrail’in ateş açmayı sürdürmesi halinde Lübnan’a asker göndermeyeceklerini kaydetti. Daha önce 2 bin ila 3 bin kadar asker göndermeye hazır olduklarını açıklayan D’Alema, “İsrail’den yenilenmiş bir taahhüt bekliyoruz ve bu kez gerçekten ateşkese uymayı taahhüt etmeli. Hizbullah’tan silâh bırakmasını istemek doğru, ama İsrail ordusu ateş açmaya devam ederse askerlerimizi Lübnan’a göndermeyiz” ifadesini kullandı. İtalya’nın Lübnan’a birlik gönderen tek ülke olmayacağını düşündüğünü de belirten D’Alema, İspanyolların, Kuzey ekseni ülkelerinin, Belçika, Hollanda, ve Almanya’nın da katkıda bulunacağına inandığını söyledi ve “Sonuç olarak Fransızlar bile daha yoğun biçimde katılacaklar. Fransızlar olmasa bile biz gideceğiz” dedi. İtalya’nın Lübnan’a gitmek için öne sürdüğü ön şartlarını da hatırlatan D’Alema, bu şartları, “açık ve ortak angajman kuralları, güce katılan ülkelerin ayrıntılı katılım planı, İsrail’in ateşkese uyacağına dair garanti vermesi” olarak sıraladı.

Bu arada, İtalya’nın, Avrupa’nın Lübnan’daki BM barış gücü UNIFIL’e yapacağı asker katkısının üçte bir kadarını karşılayacağı bildirildi. İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, Avrupa’nın UNIFIL’e 6 bin ila 8 bin asker göndereceğini söyledi.

D’Alema, İspanya, Hollanda, Belçika ve diğer ülkelerin UNIFIL’e sağlayacağı asker katkısının yanı sıra İtalya’nın 2 ila 3 bin asker yollayacağını belirtti.İtalya Başbakanı Romano Prodi, yaptığı açıklamada, Lübnan’daki BM barış gücüne komuta etmeye hazır olduklarını bildirmişti.

/ ROMA

23.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Lübnan'la çatışmaya girmeyiz

  İtalya İsrail'den ateşkes garantisi istedi

  Irak, Amerikan askerlerine soruşturma açtı

  Bush, başkan olarak kaldıkça çekilme yok

  İsrail: İran saldırısına hazır olalım

  Lübnan’da serçe, Gazze’de şahin

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004