Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Senatoya'ya red çağrısı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) basın özgürlüğü temsilciliği, Fransız senatosuna, sözde Ermeni soykırımının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmemeleri çağrısında bulundu.

Merkezi Viyana’da bulunan AGİT’in basın özgürlüğü temsilcisi Miklos Haraszti, Fransız Senatosu Başkanı Christian Poncelet’ye gönderdiği mektupta, söz konusu yasa teklifinin kabul edilmesinin, ifade özgürlüğüne yönelik ciddi kaygılar meydana getireceği belirtildi.

AGİT’ten yapılan açıklamaya göre, mektupta, ‘’Teklifi destekleyen meclis üyelerinin ‘insani niyetlerinin’ kabul edildiği, ancak yasa teklifinin kabülünün, ifade özgürlüğüyle ilgili uluslararası standartlar konusunda ciddi kaygılar yaratacağı’’ kaydedildi. Söz konusu teklifin kabulüyle, Fransa’da düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlal edilebileceği belirtilen mektupta, bu yasa teklifinin, köklü ifade özgürlüğü geleneği bulunan bir ulus olan Fransa tarafından kabulünün, AGİT’teki diğer ülkelere tehlikeli bir biçimde emsal teşkil edebileceği de belirtildi.

Fransız meclisinde geçen hafta kabul edilen teklifin yasalaşması için önce parlamentonun üst kanadı olan Senato tarafından, daha sonra da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından onaylanması gerekiyor.

/ VİYANA

19.10.2006


 

Filistin yeniden referandum yolunda

Hamas hükümetinin gelmesiyle uluslar arası yaptırımlara maruz kalan, İsrailli askerin kaçırılmasıyla da İsrail’in ağır silahlı saldırılarına uğrayan Filistin’de, geçen aylarda olduğu gibi yeniden referandum gündeme geldi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarındaki mevcut durumun bu şekilde devam edemeyeceğini belirterek, “Filistin halkını korumak durumundayım. Eğer ulusal birliği sağlayacak veya yeni bir teknokrat hükümeti için bir çıkış yolu bulamayacaksak halka gideceğiz. Halk karar versin” dedi.

Abbas, önceki gece Ramallah’ta yaptığı açıklamalarda, bir teknokrat hükümetini çözüm olarak tercih ettiğini, bu durumdan çıkışın en kolay yolu olarak gördüğünü ve Filistin halkının büyük bölümünün de buna olumlu baktığını ifade etti. Abbas, ancak bunun için yasal bir zemin bulamadığı takdirde halka gideceklerini söyledi.

/ KUDÜS

19.10.2006


 

Katsav istifa etsin

İsrail’de yapılan bir kamuoyu araştırması, katılımcıların üçte ikisinin, Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’ın “istifa etmesi gerektiği” görüşünde olduğunu ortaya koydu.

Hakkındaki cinsel taciz suçlamalarının ve kendisine yargı yolu görünmesinin ardından, Yediot Ahronoth gazetesi ile Dahaf Enstitüsü tarafından 502 kişi arasında yapılan kamuoyu yoklamasına göre, görüşünü sorulanların yüzde 66’sı, “Katsav’ın şimdi istifa etmesi lazım” dedi. Yüzde 24 dolayında bir kesim ise şimdilik istifaya gerek görmediğini söylerken, kalanlar bu konuda çekimser kaldı.

/ KUDÜS

19.10.2006


 

AİHM’de bir Kıbrıslı Türk görev alacak

Türkiye, Rumlar tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nde açılan 38 davanın incelenmesinde AD-HOC hâkim olarak KKTC’nin Baş Hâkimi Metin Hakkı’yı atadı.

KKTC’nin tanınmış yargıçlarından Metin A. Hakkı, Rumların açtığı 38 davayı inceleyecek.

AİHM’de açtıkları çeşitli davalarla Türkiye’den milyarlarca doları bulan tazminat talep eden Kıbrıslı Rumlar bu kez karşılarında Kıbrıslı Türk yargıç bulacak. AİHM’ye Türkiye tarafından AD-HOC Hâkim olarak atanan ülkemizin tanınmış yargıçlarından Metin A. Hakkı, Rumların açtığı 38 davayı inceleyecek. Baş Hâkim Hakkı, ilk görüşmenin Strasbourg’da 9 Kasım’da gerçekleştirilerek, Foka isimli Rum’un Türkiye aleyhine açtığı davanın kabul edilebilirliliğinin inceleneceğini ifade etti. Baş Hakim Hakkı’nın, AİHM’ye atanması, dünkü Rum basınında da geniş yer aldı.

/ LEFKOŞA

19.10.2006


 

30 F-16'ya 2.9 milyar dolar

ABD Kongresi, Türkiye’ye 30 adet yeni F-16 “Block 50” tipi savaş uçağının satılmasını onayladı. Türkiye’nin, F-16’larla birlikte önerilen bütün ilgili sistemleri almaya karar vermesi durumunda, projenin bedelinin 2,9 milyar dolara yaklaşabileceği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, satışın onayı için 28 Eylülde resmen Kongreye başvurmuştu. Edinilen bilgiye göre, iki haftalık resmi bekleme süresi içinde Kongreden herhangi bir itiraz gelmediği için uçakların Türkiye’ye satışı, otomatikman onaylandı.

Türkiye’nin, F-16’larla birlikte tavsiye edilen bütün ilgili sistemleri almaya karar vermesi durumunda, projenin bedelinin 2,9 milyar dolara yaklaşabileceği belirtildi. Bu aşamadan sonra Türk ve Amerikan taraflarının, projenin ayrıntılarını belirleyecek sözleşmeyi hazırlayarak imzalaması planlanıyor. F-16’ların en son geliştirilen modelleri arasında yer alan “Block 50” versiyonu, halen dünyanın en modern savaş uçakları arasında yer alıyor.

F-16 savaş uçakları, dünyanın en büyük savunma şirketi Amerikan Lockheed Martin şirketi tarafından geliştiriliyor. Türk Hava Kuvvetlerinin alacağı uçakların üretiminde Türk savunma sanayinin de önemli katkıda bulunması öngörülüyor.

/ WASHINGTON

19.10.2006


 

Türkiye’ye ‘radikal’ destek

İtalya’daki Radikal Partinin, Avrupa Parlamentosundaki (AP) iki milletvekili Marco Cappato ve Marco Pannella, Avrupa Konseyine ve Avrupa Komisyonuna dün sundukları bir önergeyle, AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’nun BBC’ye verdiği bir demeçte, Türkiye’nin tam üyeliği için 15-20 yıllık bir süre gerekebileceğinden söz etmesini eleştirdiler.

Soru önergesinde, AB Komisyonu Başkanı Barroso’nun bu türden ifadeler kullanmak yerine, Türkiye’nin tam üyelik hedefini yakalaması için somut adımları özendirmesi gerektiğine değinilerek, “Komisyon başkanı tarafından yersiz ve hiç bir işe yaramayacak türden verilen beyanatlar, bize göre Türkiye’nin AB üyeliği hedefine ulaşma girişimi konusunda, kurumlar arasında dürüst bir işbirliği anlayışına ters düşmektedir. Başkana düşen görev, fikir sunmak ve girişimde bulunmak olmalıdır” denildi.

Barroso’ya demeç eleştirisi

Bu tür demeçlerin Türkiye’nin üyelik sürecini olumsuz etkilemesinden kaygılandıklarını belirten Cappato ve Pannella, soru önergelerinde, “Başkan Barroso’nun son sözlerini, daha önce Romanya ve Bulgaristan’ın tam üyeliğinin ardından, genişleme sürecinin dondurulması gerekeceğine ilişkin demecine eklediğimizde, bu tür ifadelerin (Türkiye’nin) üyelik sürecini, müzakerelerin gidişatını ve özellikle de halen hazırlanmakta olan raporları olumsuz etkileyip, etkileyeceğinin sorulması kaçınılmazlaşmıştır” ifadesini kullandılar. İtalya’daki Radikal Parti, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyici tutumuyla dikkat çekiyor.(aa)

/ ROMA

19.10.2006


 

Kuzey Kore: Güney’in ihaneti savaşa yol açacak

Kuzey Kore’de iktidardaki partinin yayın organında yer alan baş makalede, Güney Kore’nin komşusu Kuzey Kore’ye karşı uluslararası yaptırımlardan yana tavır almasının ihanet olduğu ve bu ihanetin savaşa yol açacağı belirtildi.

Rodong Sinmun’daki makalede, “Güney Koreli yetkililer hem barıştan söz ediyor, hem de ABD’nin iradesiyle Kuzey Kore’ye karşı baskı ve yaptırım isteklerine uyuyor. Gerçekte, iki ülke arasındaki ilişkileri savaşa sürükleyen bir ihanet söz konusudur” ifadesi kullanıldı. Güney Kore, 90’lı yılların sonlarında, teorik olarak hala savaşta olduğu komşusu Kuzey Kore ile tarihi bir yakınlaşma sürecine girmişti. Ancak bu yakınlaşma politikası, Kuzey Kore’nin 9 Ekimde nükleer denemede bulunduğu açıklamasından sonra tartışmaya açılmış bulunuyor.

Güney Kore, denemeyi kınayan BM Güvenlik Konseyi’nin Cumartesi akşamı aldığı yaptırım kararını benimsemekle birlikte, Kuzey Kore gemilerinin teftiş edilmesini öngören maddeyi uygulamak konusunda çekinceler ortaya koyuyor.

/ SEUL

19.10.2006


 

Denemeden sonra ilk kez halka göründü

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il, ülkesinde nükleer deneme yapıldığının açıklanmasından sonra ilk kez halka göründü.

Kuzey Kore’nin resmi ajansı KCNA’daki haberde, Kim Jong-il’in Genelkurmay Başkanlığındaki yetkililer eşliğinde Kuzey Kore Halk Ordusu’nun müzikal gösterisine katılığı belirtildi.

Müzikli gösterinin nerede düzenlendiği açıklanmayan haberde, Kim Jong-il’in sanatçıları ve seyircileri selamladığı kaydedildi. Gösterinin, “emperyalizme karşı birlik” adındaki organizasyonun 80. yılını kutlamak için düzenlendiği belirtiliyor. Kuzey Kore liderinin halktan ve ulusal bir olaydan sonra basından kendini sakladığı biliniyor. 5 Temmuzda balistik füze denendiğinin açıklanmasından sonra Kim Jong-il 40 gün kadar basından saklanmıştı.

/ SEUL

19.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004