Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İman zekâyı geliştiren en etkili yöntemdir

“Risâle-i Nur’la Zekâ Gelişimi” konulu seminer veren Dursun Sivri, “Vicdanın Hakkı bulması, yani imandan sonra, iman ettiği yaratıcının isimlerinin tecellisini araştırıp öğrenmesi zihinsel zekâyı en etkili geliştiren bir yöntemdir” dedi.

Risâle-i Nur Enstitüsü Ankara Şubesi tarafından düzenlenen pazar seminerleri devam ediyor. “Risâle-i Nur’la Zekâ Gelişimi” konulu seminer veren Dursun Sivri, zekânın “farkındalık” ile açıklanabileceğini ifade etti. Dursun Sivri, farkındalık bilincini en etkili geliştiren eserlerin Risâle-i nurlar olduğunu söyledi.

Beyin ve Zekâ gelişimi konusundaki araştırmalardan elde edilen bulgulara dayalı olarak yazılan eserlerde son yıllarda âdeta bir patlama olduğuna dikkat çeken Sivri, beynin sağ ve sol tarafının farklı özellikler taşıdığını belirtti.

Sivri şunları söyledi:

“Sağ beyin hayal, müzik, resim, ritim, bütünlük, duygusallık fonksiyonlarının işlevi iken sol beyin matematik, mantık, ardışık düşünce, detay işlerini kontrol etmektedir” dedi. Dursun Sivri seminerde şu bilgileri verdi:

“Çoklu zeka yaklaşımları önce zihinsel zekâ (IQ) ve duygusal zekâ (EQ) olarak iki ana eksende tanımlanmıştır. Daha sonra bazı bilim adamları ise 4 temel zekâ kuramını ortaya attılar. Beyinin maksimim kapasite çalıştırılması ise iki beyni işin içine katmakla mümkün olduğu gerçeği bütün eğitim amaçlı kitaplarda yer almaktadır. Bu zamana kadar sadece matematik mantık ağırlıklı sol beyin işlevi beynin kapasitesinden asgari düzeyde faydalanmayı netice veriyor. Detayda boğulan reaktif, ruhsuz yaklaşım sağ beyni işe katmamaktan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Sağ beyin, hayal kurma, ileriyi görme, tasarım ve keşif, yenilikçi yeteneklerin ortaya çıkması demektir. Dört temel zekâ konusu, Ruhsal Zekâ, Zihinsel Zekâ, Fizikî (bedensel) zekâ ve Duygusal Zekâdır. Ruhsal zekâ, vicdanın merkezi, model arar, o model ise inançlar imândır. Zihinsel zekâ ise marifetullaha ulaştıran zekâdır. Bedensel zekâ zihnin bulduğu yolun ve yöntemin uygulayıcısıdır. Duygusal zekâ, zihin ve beden, düşünce ve davranışa olan tutkunun sevginin yansımasıdır.

Risâle-i Nur’da ise iki beyin gerçeğinin dikkate alındığı görülmektedir. Akıl ve kalbin imtizacı ile yaklaşımın Risâle-i Nur’un etkili oluş sebebi olarak izah edilir. Dört temel zekâ da Risâle-i Nur da “Vicdanın anasır-ı erbaası ve ruhun dört havassı olan irade, zihin, his, latife-i Rabbaniye, her birinin bir gayat-ül gayatı var: İradenin ibadetullahtır. Zihnin marifetullahtır. Hissin muhabbetullahtır. Latifenin müşahedetullahtır. Takva denilen ibadet-i kâmile, dördünü tazammun eder.

Vicdanın Hakkı bulması, yani imandan sonra, iman ettiği yaratıcının isimlerinin tecellisini araştırıp öğrenmesi zihinsel zekâyı en etkili geliştiren bir yöntemdir. Sınırsız isimlerin tecellilerini görmek zaten pozitif bilimin temelidir. Beden ise iman ettiği yaratıcıya zihin olarak öğrendiklerini davranış, irade, yani ibadet olarak ortaya koyacaktır. Kalp de,vicdan, zihin ve beden düşünce ve davranışlarını sevecek isteyecektir. Bu olumlu döngü de insanı kemalata eriştirecektir. Beyin geliştiren araçların başında kelime dağarcığı gelmektedir. Risâle-i Nur’da 153 bin farklı kelime var. Her farklı kavram zekâ kapasitesini artıran vesilelerdir.”

Yeni Asya / ANKARA

19.10.2006


 

Bu yarışma sadece çocuklara

Fotoğraf Dergisi tarafından, sadece çocukların katılabileceği geniş kapsamlı bir fotoğraf yarışması düzenleniyor. “Haydi Çocuklar Fotoğraf Çekelim” sloganıyla duyurulan yarışmaya, 6-13 yaş gurubundaki tüm çocuklar katılabiliyorlar.

Belirlenen yaş gurubundaki çocuklar, yarışmaya katılmak için diledikleri konuda çektikleri fotoğraflarını 30 Kasım tarihine kadar organizasyon sekreterliğine gönderebiliyorlar. Yarışmada birinci seçilen fotoğrafın sahibi bir bilgisayar, ikinci seçilen bir iPod 30 GB ve üçüncü seçilen bir PlayStation 2 kazanacak. Jüri özel ödülüne lâyık görülen yarışmacı ise, bir Sony portatif müzik setinin sahibi olacak. Apple IMC, Fujifilm, HP, Kodak, Lexmark, Sony ve Yalçınlar’ın desteklediği yarışmanın jürisinde Emre İkizler, Nadir Ede, Ömer Serkan Bakır, Sadık Demiröz, ve Timurtaş Onan yer alıyor.

Fotoğraf Dergisi İmtiyaz Sahibi Şerif Antepli, yarışma ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Fotoğraf, dünyada hızla gelişiyor, yaygınlaşıyor. Yayıncılık misyonumuzla birlikte çeşitli faaliyetler yaparak fotoğrafın Türkiye’de yaygınlaşmasına ve daha çok sevilmesine çalışıyoruz. Bu yıl çocukların katılabileceği bir yarışma düzenleyerek, önce fotoğraf makineleri ile tanışmalarını, sonra fotoğraf çekmeye heves etmelerini, en sonunda da çektikleri resimlerle yarışmalarını istedik..”

“Haydi Çocuklar Fotoğraf Çekelim” yarışmasına katılmak isteyenler, yarışma katılım formlarını fotoğraf mağazalarından veya www.fotografdergisi.com adresinden edinebilirler. Detaylı bilgi için: (0212) 256 92 58

19.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004