Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bir Ramazan “Feshane”si

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Feshane Uluslararası Ramazan faaliyetlerinde rekor bir katılım gerçekleşti. Feshane’yi 28 gün için de bir milyon 300 bini aşkın insan ziyaret etti. 30 bin araç otoparkı kullandı. Aynı anda 3 bin 100 kişi BELTUR’la iftar açtı.

30 BİN KİŞİ İFTARINI BELTUR’LA AÇTI

Feshane’de tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. 2005 yılında bir milyon 200 bin insanın ziyaret ettiği Feshane’yi bu sene daha fazla insan ziyaret etti. 28 gün içinde geçen yılın rekoru kırılırken Bayram boyunca gelecek insan sayısıyla birlikte sayının daha da fazla olacağı kaydediliyor.

Bu yıl Feshane’yi bir milyon 300 bin kişi ziyaret etti. En kalabalık günde ziyaretçi insan sayısı 100 bini geçti. 30 bin kişi iftarını Feshane’de BELTUR’la açtı. BELTUR aynı anda 3 bin 150 kişiye iftar hizmeti sundu. Feshane otoparkını günde ortalama 30 bin araç kullandı.

HAMİLE KADINLAR VE BEBEKLER SAYILMADI

Feshane’nin Protokol, İskele ve Otopark giriş kapılarına konulan numaratörler aracılığıyla gelen ziyaretçilerin hepsi tek tek sayıldı. Ancak hamile kadınlar ile bebekler kontrollerden muaf tutulduğu için sayıldılar. Buna rağmen Protokol kapısında 470 bin 460 bin, İskele kapısında 86 bin 25 ve Otopark kapısında 747 bin 959 kişi giriş yaptı.

Feshane’yi 1999 yılında 350 bin, 2000 yılında 375 bin, 2001 yılında 450 bin, 2003 yılında 475 bin 2004 yılında 375 bin ve 2005 yılında bir milyon 200 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yıl Ramazan’ın manevi havasına uygun faaliyetlerini yürütülmesi insanları çekti. Neticede 27 gün içinde bir milyon 300 bini aşkın insan sayısı Feshane’yi gezdi, faaliyetleri izledi.

ZARA’DAN MUHTEŞEM KONSER

Ramazan boyunca, paneller, konferanslar, konserler, oyunlar devam etti. Sevilen bir çok sanatçı konser verdi. Yerlilerin yanı sıra yabancı sanatçı ve bilim adamları da Feshane’deki faaliyetlerde yer aldılar. Önceki gece de Türk Halk Müziği’nin sevilen sesi Zara muhteşem bir konser verdi. Haliç Salonu’nu hınca hınç dolduran kalabalık Zara’nın okuduğu güzel türkü ve ilahilerle coştular. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve belediye yetkilileri de Zara konserini dinlediler. Konser sonrası sahneye çıkın Kadir Topbaş yapılan kaliteli ve ciddî faaliyetlerden dolayı emeği geçen herkese teşekkür etti.

28.10.2006


 

Kırşehir türkü ve bozlakları CD oldu

Kırşehir’in türkü ve bozlakları, Valilik tarafından yapılan bir çalışma ile CD haline getirildi. Vali M. Lütfullah Bilgin’in talimatlarıyla başlatıldığı belirtilen türkü ve bozlak CD’sinin yaklaşık 2 aylık bir çalışma sonucunda hazırlandığı belirtildi.

Hazırlanan müzik CD’si içerisinde Şemsi Yastıman’a ait ‘Memleket Hasreti’, Muharrem Ertaş’a ait ‘Avşar Bozlağı’, Neşet Ertaş’a ait ‘Gönül Dağı’ ile ‘Zahidem, İki Büyük Nimetim Var’ ve ‘Neredesin Sen’, Çekiç Ali’ye ait ‘Kırşehir’in Gülleri’ gibi önemli bozlak ve türküler yer alıyor. CD’de ayrıca, Türk Halk Müziği san’atçılarından Emel Taşçığoğlu, Gülşen Kutlu, Nazlı Öksüz, Kubilay Dökmetaş ve Mehmet Demirtaş tarafından da birer türkü seslendirilmiş bulunuyor.

Türkü ve bozlak çalışması ile ilgili bilgiler veren Vali M. Lütfullah Bilgin, Kırşehir kültürüne hizmet etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ederken, “Bozlak ve türkü diyarı Kırşehir, Anadolu’nun en önemli kültür şehri, Bu anlamda, türkü ve bozlaklarımızı yaşatmak için böyle bir çalışma yaptık. Büyük beğeni toplayan CD çalışmamız uzun zaman aldı. Ama, bu kültürün yaşatılması için gerekliydi ve 16 türkünün yer aldığı müzik CD’mizi gerek yerli gerekse yabancı turistlere ve konuklara hediye ediyoruz” dedi.

28.10.2006


 

Ziyaretçilerin gözdesi Topkapı ve Ayasofya

Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi, bu yılın 9 aylık döneminde yaklaşık 2 milyon 630 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, İstanbul’daki 11 müzeyi bu yılın 9 ayında yaklaşık 3 milyon kişi ziyaret etti. Topkapı Sarayı, yaklaşık 1 milyon 380 bin ziyaretçiyle en fazla rağbet edilen müze olurken, bu müzeyi yaklaşık 1 milyon 250 bin ziyaretçisiyle Ayasofya Müzesi izledi. Diğer 9 müzenin toplam ziyaretçi sayısı ise yaklaşık 400 binde kaldı.

İstanbul’daki müze ziyaretçilerinin neredeyse tamamını çeken 2 müzeden biri olan Topkapı Sarayı, bu ziyaretlerden yaklaşık 8.2 milyon YTL gelir sağlarken, ziyaretçiler Ayasofya Müzesi’ne toplam 6.4 milyon YTL giriş ücreti ödedi. İstanbul’daki 11 müzede, yılın 9 aylık döneminde toplam 16.2 milyon YTL gelir sağlanırken, bunun yüzde 90.5’i Topkapı Sarayı (50.7) ve Ayasofya Müzesi (39.8) tarafından, yüzde 4.3’ü Kariye Müzesi, yüzde 2.1’i Arkeoloji Müzesi, yüzde

1.5’i Türk İslam Eserleri Müzesi ve yüzde 1.6’sı da diğer müzelerden elde edildi.

28.10.2006


 

İsmek’ten “Ebru ile Esmaü’l Hüsna” sergisi

İSMEK ebru usta öğreticisi Gülden Gürdamar ve 17 öğrencisi Beyoğlu Sanat Galerisi’nde “Ebru ile Esmaü’l Hüsna Sergisi” açtı.

İSMEK tarafından geçtiğimiz eğitim döneminde bir kitap olarak da hazırlanan ebrular, yarına kadar san’atseverler tarafından görülebilir.

Bayramın üçüncü günü olan 25 Ekim’de Beyoğlu Sanat Galerisi’nde açılışı yapılan “Ebru ile Esmaü’l Hüsna Sergisi” İSMEK usta öğreticisi Gülden Gürdamar ve 17 öğrencisinin kat’ı tekniği ile çalışılmış akkase ebrulardan oluşan çalışmalarını ağırlıyor. 100 adet 35cmx50cm ebatlarında Esmaü’l Hüsna’nın yanı sıra sergide 60cmx70cm ebatlarında 1 adet besmele-i şerif, 1mx70cm ebatlarında 1 celi sülüs, 35cmx50cm ebatlarında 4 adet katı’ı tekniği ile çalışılmış akkase gül, 60cmx70cm ebatlarında 1 adet ism-i gül olmak üzere 107 tane eser yer alıyor.

28.10.2006


 

BM fotoğraf yarışmasının birincileri Adana’dan

Birleşmiş Milletler’in (BM), ‘’Binyıl Kalkınma Hedefleri’’ konulu ulusal fotoğraf yarışmasının birincisi, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve AFAD üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt oldu.

Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve AFAD üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt, BM’nin, 61. kuruluş yıldönümü faaliyetleri kapsamındaki, ‘’Binyıl Kalkınma Hedefleri’’ konulu fotoğraf yarışmasında birinci oldu.

‘’Yoksulluğun azaltılması’’ kategorisinde birincilik ödülünü, Ankara Fotoğraf Amatörleri Derneği’nin de özel ödülüne layık görülen Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt aldı.

Fotoğraf sanatçıları AA Yurt Muhabiri Seçkin Yalçın, Selami Büyüknisan, Caner Enver Özyurt ve Burak Durhasan’ın toplam 10 fotoğrafı da, değerlendirmeye alınan 55 fotoğraf arasında yer aldı.

28.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004