Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yeni yılda vergi ve harçlar zamlı

Vergi ve harçlarda 2007’de yüzde 7.8 oranında artış yaşanacak. 1 Ocak’tan itibaren motorlu taşıtlar vergisi tutarlarında, yüzde 7.8’lik yeniden değerleme oranı çerçevesinde artış olacak. Yeni tarifeyle 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1301 ile 1600 cm3 arasında olan otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi tutarı, 487 YTL’den 524 YTL’ye yükselecek.

Motor silindir hacmi 1300 cm3’ü geçmeyen otomobiller için yeni yılda 305 YTL yerine 328 YTL, 1801-2000 cm3 arasında olan otomobiller için 1.342 YTL yerine 1.446 YTL ödenecek. Motor silindir hacmi 4001 cm3 ve üzerinde olan otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi tutarı ise 10 bin 988 YTL’den 11 bin 845 YTL’ye yükselecek.

CEP ABONELİĞİ ZAMLANDI

Harç tutarlarında da, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranı olan yüzde 7.8’e varan oranlarda artırıldı. Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde maktu olarak alınması hükme bağlanan ve bu yıl için 24,15 YTL olan vergi tutarı 26 YTL’ye çıkarıldı.

1 yıllık pasaport harcı 126,7 YTL’den 136,5 YTL’ye çıkarılırken, giriş vizesi harcı tek girişlerde 152,4 YTL’den 164,2 YTL’ye yükseltildi. Silah taşıma vesika harcı 329 YTL’ye, bulundurma vesika harcı da 526,30 YTL’ye çıktı.

Bina, arsa ve arazi vergi değerleri ise yeni yılda, yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde, yüzde 3.9 artırılacak.

ÇTV’DE DE ARTIŞ

Yeni yılda ödenecek çevre temizlik vergileri de belirlendi. Vergi, konutlarda su tüketim miktarı esas alınarak, büyükşehirlerde metreküp başına 17 YKr, diğer yerlerde ise 14 YKr olarak hesaplanacak. Vergi, büyükşehirlerde bina grupları ve derecelere göre 17-2.000 YTL, diğer belediyelerde ise 14-1.600 YTL arasında uygulanacak.

Vergi bu yıl, metre küp başına büyükşehirlerde 16 YKr, diğer yerlerde ise 13 YKr olarak uygulanmıştı. Buna göre konutlar bazında vergi, metreküp başına yüzde 6.25 ile yüzde 7.8 artmış oldu.

/ ANKARA

21.12.2006


 

İşsizlik oranı yüzde 9.1’e indi

Türkiye genelinde işsizlik oranı Eylül ayında yüzde 9.1’e geriledi. İşsiz sayısı 2.3 milyon kişiye indi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsizlik oranı Ağustos-Eylül-Ekim dönemi hareketli ortalamalara göre, Eylül ayında yüzde 9.1 oldu.

2005’in aynı döneminde işsizlik oranı yüzde 9.7 düzeyindeydi. İşsizlik oranı Ağustos ayında ise yüzde 9.1 olmuştu. İşsizlik oranı Şubat ayından bu yana yükseliş göstermiyor.

Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 107 bin kişi azalarak 2 milyon 316 bin kişiye düştü. İşgücüne katılma oranı yüzde 49.1’e yükseldi.

Eylül döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 562 bin kişi artarak, 23 milyon 128 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 98 bin kişi azalırken, buna karşın tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 660 bin kişi artış yaşandı.

Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.9 puanlık bir düşüşle yüzde 12 olarak gerçekleşti. Şehirler işsizlik oranı 0.8 puanlık azalışla yüzde 11.6, kırsal yerlerde 0.4 puanlık azalışla yüzde 5.5’e geriledi.

İSTİHDAMIN YÜZDE 28.4’Ü TARIMDA

Eylül döneminde istihdam edilenlerin yüzde 28.4’ü tarım, yüzde 19.6’sı sanayi, yüzde 6.1’i inşaat, yüzde 46’sı ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, tarım sektöründeki istihdam payının 1.1 puan azaldığı, buna karşılık hizmetler sektörünün payının ise 0.5 puan arttığı görüldü.

/ ANKARA

21.12.2006


 

Kuveyt Türk’e 200 milyon dolarlık Murabaha sendikasyonu

Kuveyt Türk, 200 milyon dolar tutarında 2 yıl vadeli murabaha sendikasyon kredisi sağladı. Yetkili lider düzenleyicileri ABC Islamic Bank, Gulf International Bank ve Standard Chartered Bank tarafından tamamen taahhüt edilen bu kredi, Avrupa ve Orta Doğu’dan 32 banka ve finans kuruluşunun katılımıyla 265 milyon doların üzerinde taahhütler alınarak gerçekleştirildi.

Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Al Omer gazetecilerle yaptığı sohbette, 200 milyon dolar tutarındaki uluslar arası sendikasyon murabaha kredisinin Türkiye’deki katılım bankaları arasında bu türden ilk kredi olduğunu belirtti. Normalde bu tür sendikasyonlarda vade uygulamasının bir yıl olmasına karşın kendilerinin 2 yıl istediklerini ifade eden Omer, “Krediyi 100 milyon dolar tutarında bir hedefle başlatmıştık amabeklediğimizin çok üzerinde 265 milyon dolarlık taahhüt aldık. Bu zaten Türk ekonomisine güvenin en büyük göstergesi’’ dedi.

Türkiye’ye yatırımlarının daha da artacağını ve Körfez ile Türkiye arasında köprü görevi görmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Omer, ‘’Biz Türkiye’ye daha çok para getirmek ve daha çok yatırım yapmak istiyoruz, çünkü bizim için Türkiye doğru yatırım altyapısına sahip’’ diye konuştu.

Devlet sektöründeki özelleştirmelerde, emlak sektöründe ve sanayi sektöründe incelemelerinin devam ettiğini ifade eden Omer, Türkiye’de Körfez ülkelerinin öncelikle emlak sektörü, sanayi, çimento ve metal sanayii, onun dışında bazı sağlık kurumları ve turizmle ilgilendiklerini belirtti.

‘’ŞUBE SAYIMIZI 77’YE ÇIKARDIK’’

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan da Kuveyt Türk’ün 2006 yılında 10 yeni şube açtığını ve Bahreyn’deki bir offshore şubeye ek olarak Türkiye’deki toplam şube sayılarını 77’ye çıkardıklarını bildirdi. Kuveyt Türk’ün FITCH’in yaptığı derecelendirmeye göre BB notu ile Türkiye’deki katılım bankaları arasında en yüksek reytinge sahip banka olduğunu belirten Uyan, 30 Eylül 2006 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam varlıkların yüzde 45, öz kaynakların yüzde 17 ve net karın da yüzde 386 artış gösterdiğini belirtti.

Uyan, krediyi Türk ekonomisi ve pazarını güçlendirme çalışmalarının bir parçası olarak Türkiye’deki KOBİ’lere kullandıracaklarını belirtti.

Yeni Asya / İSTANBUL

21.12.2006


 

“Türkiye’yi istikrarsızlığa götürmeyin”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, “Türkiye’deki tüm siyasilerin ve tüm karar önderlerinin Türkiye’yi germemeleri, Türkiye’yi istikrarsızlığa götürmemeleri ve Türkiye’deki istikrarın devamı için çaba sarf etmelerini rica ediyoruz” dedi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yalçıntaş, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili bir soru üzerine, şunları kaydetti: ‘’İş dünyası olarak Türkiye’deki istikrardan son derece memnunuz. Türkiye’deki bu istikrarın devamını istiyoruz, devam etmesinden yanayız. Türkiye’deki istikrarın devam etmesi, Türkiye’nin herhangi bir gerginliğe veya herhangi bir kaos ortamına sürüklenmemesi için İTO olarak, iş dünyasının temsilcisi olarak yapabileceğimiz bir tek çağrı vardır; Türkiye’deki tüm siyasilerin ve tüm karar önderlerinin Türkiye’yi germemeleri, Türkiye’yi istikrarsızlığa götürmemeleri ve Türkiye’deki istikrarın devamı için çaba sarf etmelerini rica ediyoruz. Bunun haricinde Türkiye’nin elbette geçeceği siyasi adımlar vardır, Cumhurbaşkanlığı, genel seçimler vardır. Türkiye bunların hepsini kendine yakışır bir ölçüde, güzellikte geçmelidir. Türkiye’yi germeye, bir takım sıkıntılara, kavgalara götürmeye de hiç kimsenin hakkı yoktur. Siyasetçilerden de bizim talebimiz, attıkları adımlarla Türkiye’ye zarar vermemeleri.’’

Murat Yalçıntaş, Türkiye’deki istikrar bozulmadığı sürece ekonominin bozulmayacağını, siyasi istikrar bozulursa ekonominin de bundan zarar göreceğini belirtti.

/ İSTANBUL

21.12.2006


 

Trafikte ölüm teminatı 60 bin YTL

Yeni yılda, Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasında, otomobil, minibüs ve otobüsler için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 60 bin YTL olarak belirlendi. Bu tutar geçen yıl 57 bin 500 YTL olarak uygulanıyordu.

Resmi Gazete’de dün yayınlanan ilgili tebliğe göre; 1 Ocak 2007’dan itibaren, otomobil için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 60 bin YTL, kaza başına 420 bin YTL olarak belirlenirken, prim de 42 YTL oldu. Minibüs (8-14 kişilik) için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 60 bin YTL, kaza başına 840 bin YTL, prim tutarı ise 105 YTL olarak belirlendi. Otobüs (15-25 kişilik) için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 60 bin YTL, kaza başına 1 milyon 500 bin YTL, prim tutarı 126 YTL oldu. Otobüs (26 kişi ve üzeri) için ise tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatları kişi başına 60 bin YTL, kaza başına 3 milyon YTL, prim tutarı da 300 YTL oldu.

/ ANKARA

21.12.2006


 

Cep’lerin yüzde 40’ı Çin malı olacak

Dünya çapındaki cep telefonu üretiminin 2007 yılında 1 milyarı aşması ve bunun yüzde 40’ının Çin malı olması bekleniyor.

Resmi istatistiklere göre, bu yılın Ocak ve Ekim ayları arasında Çin’in cep telefonu üretimi 370 milyonu aşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 arttı.

Çin’deki yabancı sermayeli cep telefon şirketlerinin üretimi geçen yıl 200 milyonu aşmıştı.

/ PEKİN

21.12.2006


 

Faizde değişiklik beklenmiyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son toplantısını bugün yapacak. Kurulun, faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmiyor.

Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanacak. Henüz atama yapılmayan başkan yardımcılığı ve kurul üyeliği sebebiyle toplantı iki eksik üyeyle gerçekleştirilecek. Temmuz ayındaki çeyrek puanlık artışla yüzde 17.50’ye yükseltilen ve dört aydır değiştirilmeyen kısa vadeli faiz oranlarında yine bir değişiklik öngörülmüyor. Kurul toplantısında enflasyon başta olmak üzere ekonomideki gelişmeler de değerlendirilecek.

/ ANKARA

21.12.2006


 

TÜSİAD: Carî açık büyüme için risk

TÜSİAD Başkanı Sabancı, cari işlemler açığının yapısı itibarıyla Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyümesi için risk unsuru haline geldiğini söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen “Finansal Küreselleşme: Sırada ne var?” konulu konferansın açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, cari işlemler dengesinin son yıllarda giderek açıldığını söyledi.

Sabancı, “Söz konusu açığı finanse etmek için gereken kaynağı uzun süre sağlayabileceğimiz yönündeki kaygılar da buna paralel olarak artmaktadır. 2006 yılı itibarıyla artan cari açığımızın sürdürülebilirliğine ilişkin kamuoyuna çeşitli tartışmalar yapılmaktadır. Cari işlemler açığı yapısı itibarıyla Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyümesi için bir risk faktörü haline gelmiştir” diye konuştu.

Ömer Sabancı, yüksek cari açığın azaltılabilmesi hususunda makro istikrarı tehlikeye atmayacak ve diğer temel ekonomik göstergelerde bozulmalara neden olmayacak bir çözümün ancak uzun vadede üretim yapısındaki değişmelerle mümkün olduğunu belirtti.

/ İSTANBUL

21.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004