Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush'a ilk fren

ABD Temsilciler Meclisinin ilk kadın başkanı olan Demokrat Partili milletvekili Nancy Pelosi, Başkan George Bush’un Irak’a ek asker göndermeyi önermesi durumunda, ABD Kongresinden gidecek fonları kesme tehdidinde bulundu.

Diğer Demokrat Partililer ise Pelosi’nin, Bush’un bu hafta açıklaması beklenen yeni planı karşısındaki bu tutumuna temkinli yaklaştı.

CBS televizyonunda “Face the Nation” programına katılan Pelosi, Demokrat Parti’nin, Irak’ta bulunan Amerikan askerlerine sağlanan fonları kesmeye kalkışmayacağını, ancak Başkan Bush’un, ek asker gönderilmesi için gerekecek fonların Kongre’den geçmesini beklememesi gerektiğini söyledi.

ABD’de 7 Kasım 2006’da düzenlenen Kongre seçimlerini kazanarak, Demokrat Parti’nin her iki kanatta da çoğunluğu elde ettiği yeni kongre dönemiyle bu ay göreve başlayan Pelosi, gücünü sergilemeye başladı.

“ABD’nin en güçlü kadını” olduğu söylenen Pelosi’nin, Irak’a ek asker için gereken fonların sağlanmayacağı yönündeki tehdidi, Amerikan basınında, Başkan Bush’un muhtemelen 10 Ocak Çarşamba günü açıklayacağı yeni Irak planında Bağdat’a 20 bin ek Amerikan askeri gönderilmesini isteyeceğine ilişkin haberler yer almasının ardından geldi. Ancak ABD Temsilciler Meclisinde Demokrat Parti içinde Pelosi’nin hemen ardından gelen lider olan Steny Hoyer, Fox televizyonuna yaptığı açıklamada, ek asker için fonları kesme görüşünü benimsemediğini söyledi.

Demokrat Partili Senato Dış İlişkiler Komitesinin Başkanı Joe Biden da NBC televizyonundaki konuşmasında, Kongre üyelerinin Bush’a, Irak savaşını açma yetkisi için onay verdiğini, ancak Bush’un askerî stratejisinin nasıl olacağını tahmin edecek güçlerinin bulunmadığını kaydetti.

Senatodaki en kıdemli Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell ise Fox televizyonundaki konuşmasında, Bush’un Irak’taki taktiklerinin, Kongre tarafından en küçük ayrıntısına kadar kontrol edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Cumhuriyetçi Partili Bush’un yönetimindeki Beyaz Saray’ın, ABD Kongresinde çoğunluğu ele geçiren Demokrat Partililer ile her türlü politik kararda sıkı bir çatışma içine girmesi bekleniyor.

Bu amaçla Bush, Texas’tan tanıdığı ve daha önce ABD Federal Yüksek Mahkemesinin üyeliğine aday gösterdiği baş hukuk danışmanı ve yakın dostu Harriet Myers’ı görevden aldı. Amerikan basınına göre Bush, “sokak savaşçısı” olarak nitelenen daha saldırgan bir hukuk ekibi kurarak, kongredeki Demokrat Parti’nin gücünü kırmaya çalışacak ve kendi politikalarını izlemeye gayret gösterecek.

ABD yasalarına göre sadece iki dönem başkanlık yapmak mümkün olduğu için Bush Beyaz Saray’ı 2008’de bırakmak durumunda kalacak. Ancak 2008’e kadar Amerikan siyasetinin, Beyaz Saray ile Demokrat Parti ağırlıklı Kongre arasındaki çekişmeye sahne olması bekleniyor.

/ WASHINGTON

09.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush'a ilk fren

  Fetih-HAMAS çatışması Batı Şeria’ya sıçradı

  Saddam klibine bir kurban daha

  Kıbrıs’ta gündem Lokmacı köprüsü

  Din adamları görüşmesi iptal edildi

  El Pais: AB’nin Kıbrıs bahanesi utanç verici

  Müzakereler, tam üyelikle bitsin

  İngiltere’de ezan sesleri

  Kimsesizlere kurban eti ikramı

  Rusya’da Müslüman toplum biraraya geldi

  Hekim idamların hızlandırılmasını istedi

  Yüksek Mahkeme Diana dâvâsını inceleyecek

  İsrail’den devasa pilotsuz uçak

  CIA’dan Plame’e kitap izni yok


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004