Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kıbrıs’ta gündem Lokmacı köprüsü

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Lokmacı Barikatındaki üst geçidin kaldırılmasına yönelik fiilî çalışmaların bugün başlayacağını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı ise, üst geçidin kaldırılması kararına ilişkin siyasî değerlendirmesini KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a ilettiğini ve bu konudaki nihaî kararın KKTC makamlarına ait olduğunu bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı istifa etme düşüncesine kadar sürüklediği, Türk tarafında asker sivil ilişkilerini gerdiği ifade edilen Lokmacı Barikatı, Kıbrıs’ta son bir aydır gündemi işgal ediyor. Kıbrıs Rum Kesimi, Lokmacı Barikatı’nın geçişlere açılması için Türk tarafındaki yapay köprünün kaldırılma şartını ortaya koymuştu.

Sökülmesiyle ilgili “yeşil ışık” yakılması halinde büyük bir krize dönüşen Lokmacı köprüsü, Lefkoşa’daki okullar bölgesinde kullanılmak amacıyla 3 parça halinde söküleceği öğrenildi. Köprünün çelik saç olan basamakları üzerine dökülen betonun kaldırılmasından sonra 2 ayak ve gövdenin sökülmesi işlemlerine başlanacak. Bu işlemlerin 3 veya 4 gün sürmesi öngörülüyor. Köprünün sökülmesiyle birlikte yolun karşılıklı geçişlere açılması için BM göreve çağırılacak.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum tarafının Lokmacı Barikatı’nın açılmasına engel olarak gösterdiği yapay köprünün kaldırılması talimatını Aralık ayının son haftasında vermişti. Köprünün sökülmesiyle ilgili çalışmalara geçen hafta ara verilmiş Cumhurbaşkanı Talat, konuyla ilgili olarak Türkiye’de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile temaslarda bulunmuştu.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi köprünün kaldırılması halinde kapının açılmasına en büyük engel teşkil eden Lefkoşa’nın Güneyindeki duvarı yıkacağı yönünde henüz açıklamada bulunmadı. Rum tarafı bunun aksine kapının açılmasına yönelik öne sürdüğü şartları her fırsatta yinelemeye devam ediyor. Bu arada KKTC’nin iç siyaseti de köprüye kaydı. Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, daha ilk günden Lokmacı köprüsünün kaldırılması kararının kapının açılmasını sağlayamayacağı için siyasi bir geri adım olduğunu söylediklerini belirtti. Rum Kesimi’nde kalan Lefkoşa şehrinin bayan Belediye Başkanı Eleni Mavru ise, Lokmacı kapısının açılmasının, iki taraf arasındaki temasların gelişmesine katkı koyacağını ve köprünün yıkılmasına ilişkin kararın diğer sorunların ele alınması yolunu açtığını söyledi.

/ LEFKOŞA

09.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush'a ilk fren

  Fetih-HAMAS çatışması Batı Şeria’ya sıçradı

  Saddam klibine bir kurban daha

  Kıbrıs’ta gündem Lokmacı köprüsü

  Din adamları görüşmesi iptal edildi

  El Pais: AB’nin Kıbrıs bahanesi utanç verici

  Müzakereler, tam üyelikle bitsin

  İngiltere’de ezan sesleri

  Kimsesizlere kurban eti ikramı

  Rusya’da Müslüman toplum biraraya geldi

  Hekim idamların hızlandırılmasını istedi

  Yüksek Mahkeme Diana dâvâsını inceleyecek

  İsrail’den devasa pilotsuz uçak

  CIA’dan Plame’e kitap izni yok


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004