Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Irak'ın tamamı tedirgin ve...

Irak’ın tümünde bir tedirginlik olduğunu ve Türkmenler olarak kendilerinin de bundan pay aldıklarını belirten Ergeç, “Biz silâhsız bir toplumuz. Kerkük’te peşmergeler silâhlandırıldı. Kerkük barut fıçısıdır. Fitillerinin kimin elinde olduğu belli. Tüm insanlığa, tüm dünya ülkelerine Kerkük’teki tehlikeyi görmeleri çağrısında bulunuyoruz. Meselenin ciddiye alınması gerekir. Bir toplum tehlike ile karşı karşıyadır. Bize yapılan haksızlıkları görmezden gelmesinler’’ diye konuştu.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Dr. Sadettin Ergeç, tüm ülkelere Kerkük’teki tehlikeyi görmeleri çağrısında bulundu. Ergeç, ‘’Kerkük’te peşmergeler silahlandırıldı. Kerkük barut fıçısıdır. Fitillerinin kimin elinde olduğu belli’’ dedi.

Ergeç, yaptığı açıklamada, Türkmenlerin sorunlarını yerinde tespit etmek, ilgili komisyon ve kişilerle görüşmek için 2 günden bu yana toplantılar yaptığını ve son durumu değerlendirdiklerini belirtti. Bugün elindeki bilgilerle Bağdat’a gideceğini belirten Ergeç, ABD siyasetinin önemli isimlerinden Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in katıldığı Irak konulu paneldeki konuşmasına değindi. Ergeç, John Mccain’in dikkat çeken sözlerini yıllardır, defalarca dile getirdiklerini ancak seslerini yeterince duyuramadıklarını söyledi. Ergeç, ‘’ABD’li senatörün sözlerine aynen katılıyorum’’ dedi.

Türkmenlerin 1920’lerden bu yana yaklaşık 16 kez soykırımla karşı karşıya kaldığını, oysa Türkmenlerin demokrasi kültürünü benimseyen bir toplum olduğunu belirten Ergeç, şöyle dedi:

‘’Biz yıllardır aynı şeyleri söylüyoruz. Çok defalar bize karşı yanlış adımlar oldu. Bizim toplumumuz demokrasi kültürünü en iyi benimseyen ve yönlendiren bir toplumdur. Biz silahsız bir toplumuz. Kerkük’te Peşmergeler silahlandırıldı. Kerkük barut fıçısıdır. Fitillerinin kimin elinde olduğu belli. Tüm insanlığa, tüm dünya ülkelerini Kerkük’teki

tehlikeyi görmeleri çağrısında bulunuyoruz. Meselenin ciddiye alınması gerekir. Bir toplum tehlike ile karşı karşıyadır. Bize yapılan haksızlıkları görmezden gelmesinler.’’

Ergeç, Irak’ın tümünde bir tedirginlik olduğunu ve Türkmenler olarak kendilerinin de bundan pay aldıklarını bildirdi. 2007 sonunda yapılacağı belirtilen referandum öncesi çok tehlikeli adımlar atıldığını söyleyen Ergeç, ‘’Fırsattan istifade edip haksızlıklar, hak gibi gösterilmeye çalışılıyor’’ dedi.

KERKÜK’TEN GÖÇ ETTİRİLEN

TÜRKMEN VE ARAPLAR

Kerkük’te meydana gelecek istikrarsızlıktan herkesin zarar göreceğini anlatan Ergeç, şunları söyledi: ‘’Irak Anayasası’na geçici Anayasa’dan getirilen 140. Madde konuldu. Biz zamanında bunun çok tehlikeli olduğunu söyledik. Bu madde bizi çok rahatsız etmektedir. Bu maddenin üç aşamalı olarak uygulanması gerekir. Bunun birinci adımı normalleştirmedir. Buna göre, Saddam Hüseyin zamanında Kerkük’ten göç ettirilenlerin geri getirilmesi, gelenlerin gönderilmesi ve o dönemde istimlak edilen arazilerin geri verilmesidir. Bu süreçten sonra sayım süreci başlayacak ve referandum yapılacaktır. Normalleştirmeye karşı değiliz ancak, yapılan girişimlere karşıyız. Kerkük’ten 11 bin 800 kişi göç ettirilmiş bunların içerisinde Türkmen, Kürt ve Arap vardı. Ancak, sadece seçmen kütüklerine resmi kayıtlara göre 227 bin Kürt eklenmiştir. Bunların aileleriyle birlikte nüfusu 600 bine yakın olmaktadır. Bu nedenle Kerkük’ün düzeni bozulmuştur. Bu şekilde yapılacak referandumu ve seçimin de neticesi bellidir.’’

“TÜRKMENLERİN ARAZİLERİ

İSTİMLAK EDİLİYOR’’

Ergeç, Kerkük’te istimlak edilen arazilerin yüzde 90’ının Türkmenlerin olduğunu kaydetti. Arazilerinin zorla istimlak edildiğine dair, Irak genelinde Türkmenlerin yaptığı 36 bin başvuru olduğunu belirten Ergeç, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Fakat, bu işe bakan komisyonun başındaki kişiler belli. Bu güne kadar ancak 100 dava görülmüş. Elinde silahlı güçlere sahip olanlar haksızlık ve psikolojik baskı yapıyorlar. İnsanlığa karşı çağrımız var Kerkük’te ve Türkmenlerin yaşadıkları yerleri görsünler. Adalettin tecelli etmesine katkıda bulunsunlar. Buraya getirilen silahlı Peşmerge milis güçleri, ulusal güç olarak gösterilmektedir. Kerkük’ün giriş çıkışları kontrol altında. Resmi kurumlara tayin edilenler tamamen onların elinde. Yarın bir sorun çıkarsa, bu silahlı güçler iç güvenlik yerine karşı tarafı destekleyecekler. Seçimde de bunu yaşadık. Türkmeneli bölgesinde yaklaşık 3 milyon civarında Türkmen yaşamaktadır. Yarın bu şekilde yapılacak seçimi de referandumu da tanımayacağız, reddedeceğiz ve katılmayacağız.’’

/ DİYARBAKIR

09.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çoğunluk hâlâ AB’yi istiyor

  Irak'ın tamamı tedirgin ve...

  Müzakereler istişareli yürüyecek

  Onlar şimdi AB vatandaşı

  Avrupadaki Türk kadınlar erkeklerden önde

  Ege 7 kez sallandı

  Sözleşmeli öğretmenlere, “asker öğretmen” olma yolu

  Meclis, soydaşların durumunu görüşecek

  Bayramlaşma için Suriye’ye giden 840 kişi dönmedi

  Kuş gribine karşı ilâç stoku arttırılıyor

  Önder: Odalar, siyaset yerine işlerine baksın

  Başoğlu: Siyasette kaliteyi düşürmek, demokrasiyi yıpratır

  PKK sorunu Irak ile işbirliğini engelliyor

  Okul yangını korkuttu


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004