Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Atatürk malzemeleri

12 Eylül’den günümüze Atatürkçülük anlayışı bir hayli değişmişe benziyor, değil mi?

12 Eylül’ün bunaltıcı, karanlık gülerinden birisiydi. Ankara şehirlerarası otobüs garajında kalabalık arasında kendime yol bulup geçmeye çalışırken şaşkınlıkla durup baktım: Büfelerden birinin üzerinde kocaman harflerle ‘Atatürk malzemeleri bulunur’ diye yazıyordu.

Neydi Atatürk malzemeleri: Atatürk posterleri, rozetleri, resimleri, tabaklar üstünde Atatürk portreleri, Atatürk anahtarlıkları, büstler, bayraklar ve bunlara benzer daha birçok şey.

Askeri yönetim darbeyle başa geldiğinden beri Atatürk ve Atatürkçülük resmi söylemin en temel öğelerinden birisi olmuştu. Okulların hepsine bir Atatürk büstü yerleştirmek için kampanya açıldı. Bu ortamda bazı dükkânların ‘Atatürk malzemeleri’ satmasının pek de şaşılacak yanı yoktu.

Ankara’dan İstanbul’a giden yolda, hemen Ankara’nın çıkışında koskoca bir ‘Atatürk heykelleri fabrikası’ kurulmuştu. Çeşitli boy ve biçimlerdeki Atatürk heykelleri dizi dizi sıralanmış, Ankara-İstanbul yolcularını uğurlar gibi dururlardı. Söylememe gerek var mı bilmiyorum, ama çok kaba saba, estetikten yoksun şeylerdi.

(...)

Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak geçenlerde “Atatürkçülükle ilgili çok konuşuyorlar” demiş, “Atatürk’ten geçinenler ve Atatürkçü geçinenler var. Gerçek Atatürkçü biziz.”

Özak’ın bu sözlerini okuyunca aklıma Sn. Erbakan geldi. Siyasal yaşamının ilk yıllarında her 10 Kasım’da grip olurdu Erbakan. Anıtkabir’e gitmemek için. Sonra fikrini değiştirdi, grip olmaktan vazgeçti.

Kim ‘gerçek Atatürkçü’dür, bunu ölçecek hassas bir terazi yok. Fakat, Erbakan’ın siyasal soyundan gelen AKP önderlerinin ‘gerçek Atatürkçü biziz!’ diye Atatük’ün mirasına sahip çıkmaları hoş bir şey. Bakan Faruk Özak da kendine göre gerçek Atatürkçülüğü tanımlamaya kalkışmış: “15 yılda yapılan özelleştirmeyi 1 yılda yapabilmektir.”

“Allah Allah” dedim bunu görünce, “Atatürkçülüğün çok çeşitli biçimlerde tanımlandığına tanık olduk, ama devletin malını satma yarışı olarak tanımlandığına ilk kez tanık oluyorum.”

Kısacası, 12 Eylül’den günümüze Atatürkçülük anlayışı bir hayli değişmişe benziyor, değil mi?

Radikal, 9.1.2007

Türker ALKAN

10.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bağdat’ın kayıp milyarları

  MİT ne demek istiyor?

  Yeni vizyon ve “ihbar hattı”

  Atatürk nasıl seçildi?

  Atatürk malzemeleri


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004