Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran, ABD-İsrail gündeminde

Tel Aviv’de başlayan yıllık ABD-İsrail stratejik işbirliği forumunun ana gündeminde İran’ın nükleer programı yer alıyor. İsrail askerî radyosundaki haberde, Amerikan tarafına ABD Dışişleri Bakanlığının Orta Doğu’dan sorumlu Bakan Yardımcısı William Burns’ün, İsrail tarafına da eski genelkurmay başkanı olan, güvenlik kabinesi üyesi Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz’ın başkanlık ettiği belirtildi.

Haberde, ele alınacak konular arasında İran’ın nükleer programının bölgede çkardığı tehdit, Irak’taki askeri gelişmeler, terörle mücadele ve terörün uluslar arası finansmanı ile “İsrail’in diğer Orta Doğu ülkelerine karşı askeri niteliksel avantajının devam ettirilmesinin yolları” gibi başlıkların yer aldığı kaydedildi. İsrail’in eski Washington Büyükelçisi Danny Ayalon da bu forumun, “İsrail’in kaygılarının ABD’nin stratejik düşüncelerinde yer almasını sağlamak için önemli bir fırsat” olduğunu söyledi. İsrail’in eski dışişleri bakanı Silvan Şalom ise devlet radyosuna yaptığı açıklamada, forum kapsamındaki müzakerelerin, iki ülke liderlerinin görüşmeleri sırasında ele alınan stratejik meselelerin daha detaylı biçimde tartışılmasına imkan sağlayacağını kaydetti. ABD İsrail’e yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık yardım sağlıyor. Bunun 2 milyar dolardan fazlası askerî yardım başlığında yapılıyor. İki ülke arasında stratejik işbirliği anlaşması bulunuyor.

Rezai: ABD İran’da ayaklanma başlatacak

Bu arada, İran Uzlaştırma Konseyi Sekreteri Muhsin Rezai, ABD’nin İran’da ayaklanma başlatmaya hazırlandığını ileri sürdü.

Dubai’de yayımlanan El Beyan adlı gazeteye mülakat veren Rezai, “ABD Başkanı George Bush İran’a düşmanca bir strateji güdüyor. Gelecek 2 ayda bu stratejinin ne olduğunu dünyaya gösterecek” dedi. İran-Irak Savaşı sırasında Devrim Muhafızlarının eski komutanı olan Rezai, “Amerika, İranlıların devrime karşı ayaklanmaları için İran’a karşı abluka uygulayacak. İran’a düşman hareketleri destekleyecek, İran içinde operasyonlar düzenleyecek ve mezhep savaşının propagandasını yapacak. İran ile Amerika’nın karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz” yorumunda bulundu.

Eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani başkanlığındaki Konseyin sekreteri Rezai, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik füze saldırısı düzenleme ihtimalinin de bulunduğunun altını çizdi. İranlı başmüzakereci Ali Laricani de İran silahlı kuvvetlerinin ülkedeki nükleer tesislere yönelik her türlü tehdide karşı hazır olduğunu duyurmuştu.

/ KUDÜS

22.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran, ABD-İsrail gündeminde

  Bush’a hayır: yüzde 68

  Türkiye paha biçilmez bir kaynak

  Nejad: Nükleer treni kimse durduramaz

  ABD’nin Irak’ta acı günü

  Observer: Türkiye sorumlu değil

  İngiliz istihbaratı hacıları da izlemiş

  Sadr, Maliki’ye muhalefetini dondurdu

  İspanyol ordusu da Müslümanları atıyor

  90 metreden düştü, ölmedi

  Cep, 21. yüzyılın sigarası mı?

  Endonezya’da şiddetli deprem


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004