Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

“Devlet, insan haklarından önce geliyor”

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), “İnsan Hakları ve Güvenlik: Zor Bir Dönemecin Eşiğinde Türkiye ve Avrupa” başlıklı projesini düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

TESEV Güvenlik Sektörü Uzmanı ve Demokratikleşme Programı Yöneticisi Volkan Aytar, proje çerçevesinde Güvenlik Sektörü Uzmanı olarak yer alan Yılmaz Ensaroğlu ve projeyi değerlendiren Avukat Ergin Cinmen’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, devletin güvenliğinin insan haklarından önce geldiğine dikkat çekildi. Dünya genelinde 11 Eylül 2001 ve sonrasındaki sivilleri hedef alan saldırıların ‘küresel terörizm’le ilgili yoğun bir tartışma sürecini tetiklediğini ifade eden Volkan Aytar, Türkiye’de ise Terörle Mücadele Kanunu ekseninde yürütülen tartışmalarda “güvenliğe öncelik verme” söylem ve siyasetlerinin ağırlık kazandığını vurguladı. Sözkonusu tartışmalarda insan hakları ve güvenlik kavramlarının biri diğeri için feda edilebilir iki unsur olarak gündeme geldiğini söyleyen Aytar, “Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da terörle mücadeleye yönelik önlemlerin temel hak ve özgürlükleri sınırlandırıcı bir doğrultuda şekillendirilmesi, hukukun üstünlüğü ilkesi ve demokratikleşme süreci bakımından endişe verici gelişmeler olarak kaydedildi” dedi.

Aytar, Avrupa ve Türkiye’de güvenlik ve insan hakları ilişkisinin tartışmaya açılması ve Türkiye’de de güvenlik kurum ve kuruluşları üzerinde demokratik ve sivil gözetim ile denetim mekanizmaları kurulmasının gereğinin ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden beri ‘güvenlik’ gerekçesi ile sıkı yönetimlerle yönetildiğini vurgulayan Yılmaz Ensaroğlu da her devlet gibi Türkiye’nin de öncelikli olarak ‘devletin güvenliği’ni gözettiğini belirtti. Haklarımızı korumada en önemli etkenin yargı olduğunu ifade eden Ensaroğlu, “Ama bunu Sıkı Yönetim Mahkemeleri ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri ile çözmeye çalışıldı. Hiç bir zaman insan hakları mahkemeleri olmadı. Çünkü mahkemeler bile bizim haklarımız için değil, devletin çıkarları için kuruldu” dedi.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

22.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Babacan: Üyeliğimiz İslam ülkelerini sevindirecek

  ‘Taviz’ yerine...

  Elazığ 5.9 ile sallandı

  Bina niye çöktü

  Ağar: Kargadan korkan darı ekmez

  Ağar’a AKP’li gelin

  Savcı, Atabeyler dâvâsının altından kalkamadı

  Selzedelere yardım paketleri dağıtıldı

  Zümrüt dâvâsı devam ediyor

  65 bin özürlü iş bekliyor

  “Devlet, insan haklarından önce geliyor”

  Dış politika yaz-boz tahtasına döndü

  Doğuda doktor sıkıntısı

  Kayıp çocuklar sanal ortamda aranıyor

  Sigara tüketimi azalıyor

  Hedef dumansız Türkiye

  Şiddet görenler, şiddet uyguluyor

  Küresel ısınma adaları vuracak

  Bu balık görenleri şaşırtıyor

  Keskin: Genelkurmay ve CHP 301’in kalkmasını istemiyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004