Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

‘Taviz’ yerine...

Türkiye’nin AB Daimî Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır, Mart-Haziran döneminde sanayi ve işletme, ekonomi politikaları, finansal hizmetler ve istatistik fasıllarında müzakerelerin açılabileceğini, sanayi ve işletme faslının Mart sonunda açılmasını hedeflediklerini ifade ederken, eğitim-kültür faslının tıkandığını, fasılla ilgili iç dinamiklerden kaynaklanan bazı hususlar olduğunu ve Türkiye’nin “taviz vermektense faslın açılmamasını” tercih ettiğini bildirdi.

Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır, Türkiye’nin AB ile müzakerelerinde eğitim-kültür faslının tıkandığını belirterek, fasılla ilgili iç dinamiklerinden kaynaklanan bazı hususlar olduğunu ve Türkiye’nin taviz vermektense faslın açılmamasını tercih ettiğini bildirdi.

Büyükelçi Volkan Bozkır, Avrupa Gazetecilik Merkezi’nin Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle düzenlediği “AB’yi anlamak” semineri kapsamında, Türk gazetecilerle Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliğinde bir araya geldi ve Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi. Büyükelçi Bozkır, yaptığı açıklamada, Türkiye-AB ilişkilerinin 11 Aralık 2006 tarihinde 8 müzakere başlığının dondurulmasıyla yeni bir döneme girdiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Karar sonrasında Türkiye tabiatıyla bazı hususlarda kendisinin önceliği alıp hareket etmesinin daha doğru olacağı sonucuna vardı. Bu kararın, Türkiye’ye etki yapmadığını görerek, kendilerini (AB’nin) düzeltmeleri gerektiğini anlayacaklardır. Fasılların kapanması önemli değil çünkü geçici olarak kapatılıyor. Önemli olan mümkün olduğu kadar faslı açmaktır.”

4 fasılda açılış kriteri olmaksızın mektup aldıklarını kaydeden Büyükelçi Bozkır, “Dolayısıyla ilk etapta açılabilir 4 faslımız var. Bu fasıllar, sanayi ve işletme, ekonomi politikaları, finansal hizmetler ve istatistik. Sanayi ve işletme faslında müzakere pozisyon belgemizi verdik. Şu andaki görüntü mart sonu itibariyle bu faslın açılması hedefleniyor. Diğer 3 faslı da işler bugünkü gibi gittiği takdirde mart-haziran döneminde açabilme ümidimiz var” diye konuştu.

Büyükelçi Bozkır, eğitim-kültür faslının ise tıkandığını, fasılla ilgili iç dinamiklerinden kaynaklanan bazı hususlar olduğunu ve Türkiye’nin taviz vermektense faslın açılmamasını tercih ettiğini bildirdi. Bozkır ayrıca, müzakerelerde 32 fasılda 25 fasıl için “açılış kriteri” olduğunu, bunun da ilk defa Türkiye ve Hırvatistan’a uygulanan yeni bir sistem olduğunu ifade etti.

“KIBRIS SORUNU AB

PLATFORMUNDA ÇÖZÜLEMEZ”

Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır, Türkiye’de 32 fasıl ile ilgili hangi kanunların çıkarılması, nasıl düzenlemeler yapılması gerektiği ve uygulamaya ilişkin, ilgili kurumların hazırlıklarını tamamladıklarını ve mart sonu nisan ayı başında bu bilgilerin kitapçık halinde yayımlanacağını söyledi.

Büyükelçi Bozkır, Ankara anlaşması ek protokolüne ilişkin bir soru üzerine ise “Türkiye’nin Gümrük Birliği uygulamasından yeni üyelerin de yararlanmasını sağlaması için ek protokol gerekli bir unsur değildir” dedi.

Bozkır, Kıbrıs konusunda ayrıca Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü çıkarmanın AB’nin sorumluluğu olmadığını ve Türkiye için önemli olanın tüzüğün çıkarılması değil, izolasyonların kaldırılması olduğunu kaydetti.

“AB platformunda Kıbrıs sorunu çözülemez” diyen Bozkır, 11 Aralıktaki kararla AB’nin, Kıbrıs sorununu çözemeyeceğini gayet net bir şekilde anlamış olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununun çözümünün BM platformunda yürütülmesi gerektiğini bildiren Büyükelçi Bozkır, BM Genel Sekreteri değiştiği için Annan planından bahsetmenin “gerçekçi olmayabileceğini”, ancak yeni BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da Kıbrıs konusuna son derece vakıf olduğunu sözlerine ekledi.

/ BRÜKSEL

22.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Babacan: Üyeliğimiz İslam ülkelerini sevindirecek

  ‘Taviz’ yerine...

  Elazığ 5.9 ile sallandı

  Bina niye çöktü

  Ağar: Kargadan korkan darı ekmez

  Ağar’a AKP’li gelin

  Savcı, Atabeyler dâvâsının altından kalkamadı

  Selzedelere yardım paketleri dağıtıldı

  Zümrüt dâvâsı devam ediyor

  65 bin özürlü iş bekliyor

  “Devlet, insan haklarından önce geliyor”

  Dış politika yaz-boz tahtasına döndü

  Doğuda doktor sıkıntısı

  Kayıp çocuklar sanal ortamda aranıyor

  Sigara tüketimi azalıyor

  Hedef dumansız Türkiye

  Şiddet görenler, şiddet uyguluyor

  Küresel ısınma adaları vuracak

  Bu balık görenleri şaşırtıyor

  Keskin: Genelkurmay ve CHP 301’in kalkmasını istemiyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004