Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Pakistan'a ABD uyarısı

New York Times gazetesi, Bush’un, Pakistan Devlet Başkanı Müşerref’i, militan grupların faaliyetlerini durdurması için daha fazla çaba göstermediği takdirde, Demokratların elindeki yeni Kongre’nin, ülkesine yardımı kesebileceği yolunda uyaracağını yazdıktan sonra Cheney Müşerref'le görüştü.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Pakistan’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkanlık sarayında Devlet Başkanı Pervez Müşerref’le bir araya gelen Cheney’nin İslamabad yönetiminden Taliban’a karşı düzenlenen operasyonlarda destek vermesi için ‘sert bir mesaj’ iletmesi bekleniyor. Amerikan The New York Times gazetesi, Başkan George Bush’un en önemli müttefiklerinden Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref’e ‘alışılmışın dışında sert’ bir mesaj göndermeye karar verdiğini yazdı. Mesajda İslamabad’dan El Kaide’ye karşı daha şiddetli olmasını isteyen Bush, aksi takdirde Demokratların kontrolündeki Kongre’nin Pakistan’a yapılması planlanan yardımları bloke edebileceği konusunda uyarıyor. Washington ve Kabil, Pakistan’ın aşiretler tarafından kontrol edilen Afganistan sınırındaki bölgelerinde Taliban ve El Kaide’nin güç topladığını öne sürüyor. Afganistan, İslamabad’ı Taliban güçlerini engellemede yeterli çabayı göstermemekle suçluyor. ABD, El Kaide örgütünün Pakistan-Afganistan bölgesine dönmesinden endişeli olduğunu bildirdi.

/ İSLAMABAD

27.02.2007


 

Soykırım şartları tamam

Uluslararası Adalet Divanı, 1995’deki Srebrenitza katliamını soykırım olarak nitelendirdi. Mahkeme, Sırbistan aleyhine açılan soykırım dâvâsının karar duruşmasında Srebrenitza’da 1995’de Boşnaklara yönelik yapılan katliamın, soykırım tanımının şartlarını karşıladığını bildirdi. BM’nin en yüksek mahkemesinin Başyargıcı Rosalyn Higgins, “mahkemenin, Srebrenitza’da yapılanların, Soykırım Sözleşmesi (1948) uyarınca soykırıma girdiği sonucuna vardığını’’ kaydetti.

Uluslararası Lahey Adalet Divanı, Sırbistan devletini, Srebrenitza soykırımından doğrudan sorumlu olmak veya soykırıma iştirak etmek suçlarından akladı. Bununla birlikte, mahkeme, Sırbistan’ın bu soykırımın yapılmasını önleyememekten sorumlu olduğuna karar verdi.

Bu arada, Uluslararası Adalet Divanı, 1995’deki Srebrenitza katliâmını soykırım olarak nitelendirdi. Mahkeme, Sırbistan aleyhine açılan soykırım dâvâsının karar duruşmasında Srebrenitza’da 1995’de Boşnaklara yönelik yapılan katliâmın, soykırım tanımının şartlarını karşıladığını bildirdi.

BM’nin en yüksek mahkemesinin Başyargıcı Rosalyn Higgins, ‘’mahkemenin, Srebrenitza’da yapılanların, Soykırım Sözleşmesi (1948) uyarınca soykırıma girdiği sonucuna vardığını’’ kaydetti. Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan’ın bir devlet olarak Bosna’da Boşnakların öldürülmesi, işkence ve tecavüz edilmesi, sürülmesi yoluyla soykırım suçu işleyip işlemediğine ilişkin görülen dâvânın kararını açıklamaya başladı.

Bosnalılar, dönemin Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç liderliğindeki Belgrad yönetiminin, Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında Bosnalı Sırpları ‘’Büyük Sırbistan’’ kurma çabasıyla soykırım olan etnik temizlik kampanyası yürütmesi için cesaretlendirdiğini, silâhlandırdığını ve finanse ettiğini söylüyor.

Sırbistan ise Bosna’da etnik gruplar arasında çatışmanın olduğu savaşta Sırp paramiliter grupların eylemlerinden sorumlu olmadığını, BM’nin 1948’deki Soykırım Konvansiyonunda tanımlandığı şekilde, Bosna’daki Boşnak nüfusun tamamını ya da bir bölümünü yok etme amacı güdülmediğini savunuyordu. İkinci Dünya Savaşı’ndaki Nazi soykırımından sonra BM’nin 1948’deki sözleşmesi uyarınca yasa dışı kabul edilen soykırımdan ilk kez bir devlet yargılanıyor.

/ LAHEY

27.02.2007


 

İngiltere, Müslümanlarla diyalog peşinde

İngiliz kültürünü dünya çapında yayma işlevi bulunan British Council, faaliyetlerini İslâm ülkelerinde arttırmak amacıyla Avrupa’daki bürolarından bazılarını kapatacak.

The Times gazetesindeki haberde, Orta Doğu ve Asya’da varlığını güçlendirmek isteyen kurumun, aralarında Finlandiya, Macaristan, Slovenya, Avusturya, Bulgaristan, Almanya, Slovakya, Estonya, Litvanya ve Letonya’nın bulunduğu 15 ülkede bürolarını kapatacağı, buna karşılık Körfez ülkeleri, Yemen, Bangladeş, Pakistan, Nepal, Özbekistan ve diğer bazı ülkelerde varlığını güçlendireceği belirtildi. British Council Genel Müdürü Martin Davidson, İngiltere ile Müslüman dünyası arasında giderek azalan güveni yeniden tesis etmek için nasıl davranmaları gerektiği konusuyla meşgul olduklarını söyledi.

Haberde, İngiltere’nin asker bulundurduğu Irak ve Afganistan’da da İngiliz kültürü için ayrılan ödeneklerin yüzde 50 oranında artırılmasının öngörüldüğü, Pakistan ve başka Müslüman ülkelerde gençlerin aşırı uçlara kaymasını önlemek için 20 milyon sterlin (yaklaşık 53 milyon YTL) civarında para harcanmasının hedeflendiği kaydedildi.

/ LONDRA

27.02.2007


 

15’inci yılında Hocalı katliâmı anıldı

Ermenilerin Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde gerçekleştirdiği sivil katliâm, Bakü’de gözyaşları içinde anıldı. 613 kişinin öldürüldüğü Hocalı katliâmında hayatını kaybedenler Azerbaycan’ın başşehri Bakü’deki Hatayı bölgesinde bulunan “Hocalı Şehitleri Anıtı” önünde düzenlenen törenle anıldı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de hazır bulunduğu törene katliâmda yakınlarını kaybedenlerin yanı sıra çok sayıda Azerbaycanlı katıldı. Cumhurbaşkanı Aliyev, Şehitler Anıtı’na çelenk koymasının ardından bir dakika saygı duruşunda bulundu. Daha sonra hükümet yetkilileri ve halk anıt önüne çiçekler koyarak saygı duruşuna geçti. Öte yandan Ermenilerin kadın, çocuk demeden öldürdüğü Hocalı Katliâmı Şehitleri’ni anma törenlerinin ülkede çeşitli faaliyetlerle devam edeceği öğrenildi. Türk dünyası ve Azerbaycan tarihine kara bir gün olarak geçen Hocalı katliâmı, bundan 15 yıl önce 26 Şubat 1992 tarihinde Ermeniler tarafından Hocalı şehrinde yapıldı. Azerbaycan kaynaklarına göre, dağılan SSCB’nin bölgede yerleşen 366’ncı Alayından da tam destek alan Ermeniler, Karabağ bölgesinde 7 bin kişilik nüfusa sahip ve coğrafi konumu itibariyle bölge için stratejik öneme sahip Hocalı’nın giriş ve çıkış yollarını kapatıp 25 Şubat gecesi katliâm için harekete geçti. Ermeniler, Azeri Türklerini sivil, eli silâhsız, çocuk, kadın, ihtiyar ve genç ayrımı yapmadan vahşice katletti. Resmi verilere göre, tarihte benzeri olmayan bu vahşi katliâmda 613 kişi hunharca katledildi. Katledilenler arasında 83 çocuk, 106 kadın da bulunurken, kurbanlarını bazılarının acımasız işkencelerle öldürüldüğü daha sonra ortaya çıktı. Kanlı gecede 1275 kişi Ermeniler tarafından esir alınırken, kuşatma döneminde 4 bine kadar düşen şehir nüfusunun geri kalanının bir bölümü yaralı olarak ve tesadüflerin yardımıyla kurtulabildi.

/ BAKÜ

27.02.2007


 

İran-ABD gerginliği doruk noktasında

İngiliz donanmasının en önemli yetkililerinden Keith Winstanley, Batı ile İran arasındaki gerginliğin Soğuk Savaş döneminin doruk noktasını hatırlattığı yorumunda bulundu.

İngiliz Daily Telegraph gazetesine mülâkat veren Komodor Keith Winstanley, “İran, Körfezin kuzeyinde, Soğuk Savaş döneminin doruk noktasını hatırlatan türden bir dizi tatbikat yapıyor” ifadesine yer verdi. Başşehir Londra’da BM Güvenlik Konseyi daimî üyesi olan ülkelerle Almanya’nın siyasî temsilcilerinin uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almaya reddeden İran konusunu görüşmek üzere bir araya gelmesinin beklendiği bir günde açıklamalarda bulunan İngiliz donanma yetkilisi, İngiltere’nin Ekim ayından beri bölgedeki deniz gücünü ikiye katladığını da söyledi. Keith Winstanley, bölgedeki İngiliz güçlerine atıfta bulunarak, “İkiye katladık. Bölgedeki gemilerin çoğu tatbikat görevinde ama bunların saldırı kapasitelerini kullanabileceğimiz konusunda hiçbir şüpheye mahal yoktur” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dünkü konuşmasında, nükleer programdan vazgeçmeyeceklerini belirterek, “İran’ın nükleer treninin freni ve geri vitesi yok” demişti.

/ LONDRA

27.02.2007


 

Halid Meşal Moskova’da

Hamas lideri Halid Meşal temaslarda bulunmak için dün Rusya’nın başşehri Moskova’ya geldi.

Rus haber ajansı RİA Novosti’nin bildirdiğine göre, Meşal Moskova’ya gelişinde yaptığı açıklamada, “Amacımız uluslararası topluluğu Filistin hükümetiyle işbirliği yapması ve İsrail hükümetine Filistin’in haklarını tanıması için baskı yapması için teşvik etmek’’ diye konuştu.

Rusya’nın Filistin halkının maruz kaldığı kuşatmanın kaldırılması yönündeki duruşuna değer verdiklerini ifade eden Meşal, “Rusya’nın Orta Doğu barış görüşmesindeki özel konumuna da son derece önem veriyoruz’’ dedi. Mısır ve İran ziyaretinin ardından Moskova’ya gelen Meşal’in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Meşal ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda ise açıklama yapılmadı.

/ MOSKOVA

27.02.2007


 

ABD: Irak’ta İran yapımı silâhlar bulduk

Amerikan ordusu, Irak’ta İran yapımı silâhlar bulduğunu açıkladı.

Binbaşı Jeremy Siegrist, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, Amerikan askerlerinin, Bağdat’ın 25 km kuzeyinde bir Şiî köyünde tank zırhını delebilecek güçte roketler ve İran yapımı havanlar bulduklarını söyledi. Amerikalı subay, köyde silâh atölyesi ortaya çıkarıldığını, atölyede tank zırhını delebilen “EFP” türü 150 roket ele geçirildiğini söyledi.

/ BAĞDAT

27.02.2007


 

Iraklı liderler hastahanede

Irak Devlet Başkan Yardımcısı Adil Abdülmehdi’nin, Bayındırlık Bakanlığındaki patlamada aldığı hafif yaralar üzerine, “rutin kontroller” için hastahaneye kaldırıldığı bildirildi.

Üst düzey bir yetkili, “Hastahaneye sevk edildiğini biliyoruz ancak bu normal bir kontrol” dedi. Polis, Mansur semtindeki bakanlık binasının önünde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 10 kişinin öldüğünü, 18 kişinin yaralandığını açıklamıştı. Patlama sırasında Abdülmehdi’nin bakanlık binasında düzenlenen bir konferansa katıldığı ve saldırıdan yara almadan kurtulduğu belirtilmişti. Bu arada, önceki gün rahatsızlanarak Ürdün’deki bir hastaneye kaldırılan Irak Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKTB) Başkanı Celal Talabani’nin tahlil sonuçlarının olumlu çıktığı bildirildi.

/ BAĞDAT

27.02.2007


 

Çin’den Kur’ân’a saygı

Çin, 13. yüzyıldan önce yazıldığı tesbit edilen en eski el yazması Kur’ân-ı Kerim’in kopyasını onardı.

Çin’in resmî haber ajansı Şinhua’nın bildirdiğine göre 700 yıl önce Müslüman Salar etnik milliyeti tarafından Semerkant’tan getirilen ve 8. ve 13. yüzyıllar arasında yazılmış olabileceği düşünülen kopyanın onarıldığı kaydedildi. 867 sayfa ve iki ciltten oluşan Kur’ân-ı Kerim kopyası, Çin’in kuzeybatısındaki Qinghai eyaletine bağlı Xunhua Sala Özerk İlçesi’ndeki Jiezi Camii’nde muhafaza ediliyor. Qinghai Eyaleti Kültürel Miraslar Bürosu yetkilileri bu kopyanın Arap Müslümanlar tarafından, Çin’deki diğer kopyalarınsa Çinli Müslümanlar tarafından yazıldığını bildirdi.

/ PEKİN

27.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004