Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Çocuklar Türkiye'yi boyayarak tanıyacak

Tanıtma Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, üzerinde “Dünya Çocuklarının Buluştuğu Ülke” sloganı yazan boyama kitabı, yurt dışındaki Kültür ve Tanıtma Müşavirlikleri ile yurt içinde ilgili birimlere gönderildi.

Boyama kitabında, Selimiye Camii, Kız Kulesi, Truva atı, Galata Kulesi, Yeşil Türbe, Ankara ve Alanya Kalesi, Fethiye Kaya Mezarları, Artemis, Apollon, Athena ve Zeus tapınakları ile Ani harabeleri ve Akdamar kilisesi gibi tarihî ve kültürel değerlerin çizimleri bulunuyor.

Kitapta ayrıca da Ballıca Mağarası, Safranbolu, Pamukkale, Manavgat ve Düden Şelâleleri ile Manyas Kuş Cenneti’nin çizimlerine yer veriliyor.

Ayrıca, Karagöz ve Hacivat, Keloğlan, yağlı güreş şenlikleri, Türk çini motifi ve boğa güreşi gibi geleneksel kültürü anlatan figürler de dikkati çekiyor.

BİLGİLENDİRİCİ NOTLAR

Kitabın arka yüzünde ise Anadolu’nun zenginliklerini gösteren Türkiye haritası bulunuyor. Kitapla birlikte sayfaların boyama örneklerinin yer aldığı bir ek de veriliyor.

Kitapta, bazı resimlerin yanında çocukları bilgilendirme amaçlı küçük notlar da yer alıyor. Mevlânâ için, “Tüm insanları hoşgörü ile kucaklayan insancıl felsefenin en büyük temsilcisi” ifadesine yer verilirken, Nasrettin Hoca için “Türk halk bilgesi. Duygu ve inceliği içeren gülmece türünün öncüsü”, tarihi Hattuşa şehri için de “Anadolu’nun en eski uygarlığı Hititlerin başkenti” deniliyor.

Kitapta, Noel Baba’nın geçmişte Türkiye’de yaşadığını hatırlatmak için de “Noel babanın doğduğu yeri bulalım” başlıklı bir labirent boyaması, çocukların ilgisine sunuluyor.

BAKAN KOÇ’UN ÇOCUKLARA MESAJI

Kitabın önsöz yazısında çocuklara seslenen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, çocuklar için hazırladıkları kitapta, ülkenin değerlerini onlara tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Yazısına “Sevgili çocuklar” diye başlayan Koç, boyama kitabına ilişkin bilgiler verdiği yazısını “Sizler, geleceğin tanıtma elçileri, hepinizin gözlerinden öpüyorum” ifadesiyle bitirdi.

27.02.2007


 

Sümer Ezgü’den türkü şöleni

Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Halk Müziği ve Halk Oyunları Bölümü İcra Topluluğu tarafından düzenlenen türkü gecesinde sahne alan ünlü san’atçı Sümer Ezgü, Bursalılar’ı coşturdu.

Tayyare Kültür Merkezi’nde bine yakın Bursalı’nın dinlediği konsere, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de eşi Neriman Şahin ve san’atçı kişiliğiyle tanınan Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu ile beraber katıldı. Konserin ilk bölümünde, Büyükşehir Belediye Konservatuarı Türk Halk Müziği Korosu ve ses san’atçıları, Aydın’dan Kars’a kadar birçok yöreye ait türküyü seslendirdi. Şef Kemal Kamalı yönetimindeki koroya bazı şarkılarda seyirciler de eşlik etti.

Konserin ikinci bölümünde ise ünlü türkücü Sümer Ezgü sahne aldı. Ezgü, başta Ege olmak üzere farklı yörelere ait türküleri seyircilerle birlikte söyledi. Sümer Ezgü, konser boyunca dört farklı enstrümanla türkülerini renklendirirken, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Karagöz Halk Dansları oyuncuları ise türkülere danslarıyla eşlik etti. Ege yöresinin meşhur türkülerinden “Çökertme”yi Başkan Şahin’in hemen önündeki sahneye oturarak söyleyen Ezgü’ye “Harmandalı”nda ise efeler eşlik etti.

2006 Dünya Kupası’nda Almanya’da söylediği “Asmam çardaktan, suyu bardaktan” türküsünün bir kısmını Almanca seslendiren Ezgü, “Sarı Gelin” türküsüyle seyircilere duygulu anlar yaşattı.

Konserin sonunda, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın, Ezgü’ye çiçek verdi.

27.02.2007


 

Oscar sahiplerini buldu

79. Oscar Akademi ödülleri, dünsabaha karşı düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Los Angeles’daki Kodak Theatre’da düzenlenen törende en iyi film ödülüne “The Departed”, en iyi yönetmen ödülüne Martin Scorsese lâyık görüldü.

En iyi belgesel ise, “küresel ısınma” konusuyla dikkatleri üzerine çeken “An Inconvenient Truth” (Uygunsuz Gerçek) seçildi.

En iyi kadın oyuncu ödülü “Queen” filmindeki rolüyle Helen Mirren’e verilirken, en iyi erkek oyuncu kategorisinde, “The Last King Of Scotland” adlı filmde oynayan Forest Whitaker ödülün sahibi oldu.

27.02.2007


 

Avanos’tan dünyaya çanak müzik aleti ihracatı

Nevşehir’in Avanos İlçesi’nde çanak ustası Mehmet Körükçü tarafından, Kızılırmak toprağından elde edilen çamurla yapılan darbuka ve udu isimli müzik aletleri Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Nevşehir’in Avanos İlçesi’nde yaklaşık 30 yıldır çanak çömlek ustalığı yapan Mehmet Körükçü, ilk olarak Nijerya’da ortaya çıkan ve daha sonra bütün dünyaya yayılan ‘Udu’ isimli müzik aleti ve darbukaları 7 yıldır çamurdan yaparak çok sayıda Avrupa ülkelerine ihraç ettiğini söyledi. Körükçü, Nijerya’da çok uzun yıllar önce yöre kadınlarının su taşımak için kullandıkları toprak küplere vurmalarıyla gelen seslerden etkilenerek müzik yapmaya başlamaları sonucu bütün dünyada hızla yayılarak ‘Udu’ adını alan müzik aletini, dünyada el ile çamurdan yapan sadece 2 kişi olduğunu söyledi. Bir ve iki delikli olan bir uduyu bir günde yaptığını belirten çanak ustası Mehmet Körükçü, bu müzik aletinin Türkiye’de son yıllarda çok yaygın bir şekilde kullanıldığını kaydetti. Tanesi 200 ila 400 Euro arasında satılan müzik aletini Avrupa’da Belçika, Almanya, Hollanda ile Amarika’ya ihraç ettiğini ifade eden Körükçü, “Bu müzik aletini Avanos’ta yapma fikrini bana 200 yılında tanıştığım Mehmet Emin Polat isimli bir müzisyen verdi. Daha sonra örneklerine bakarak bunları yapmaya başladım. Daha önce bu müzik aleti kalıp kullanılarak yapılıyormuş. Ben ise bunu Kızılırmak toprağından elde ettiğim çamurla tezgâhta yapıyorum. Benim yaptığım udular da sesin daha güzel olduğunu belirtiyor. Şu anda gerek yurt içi gerekse de yurt dışından çok sayıda talep var” dedi.

27.02.2007


 

Bilim Allah’ı ispatlıyor

MÜSİAD bünyesinde oluşturulan GENÇ MÜSİAD Mersin şubesinin düzenlediği ”Kur’ân Mucizeleri” Konferansı, 23 Şubat Cuma günü Mersin’de yapıldı.

Konferansı Turgut Aksu ile Altuğ Revnak Eti, sinevizyon eşliğinde sundular.

İlk konuşmacı Turgut Aksu, kâinatta cerayan eden olaylara, bilimin ışığında bakarak; “Sadece Samanyolunda 250 Milyar yıldız” olduğunu ve “Kâinatta 350 Milyar civarında Samanyolu gibi, ilmen ispatlanmış galaksi bulunduğunu” ifade ederek, ”Bilim adamları kâinatın bu korkunç büyüklüğüne rakam bulamıyor, sonsuz diyebiliyor” dedi.

27.02.2007


 

Osmanlı figürlerini seramiğe işliyor

Adanalı seramik san’atçısı Ferhan Şahin, ikinci kişisel sergisinde yer alacak eserlerinde, Osmanlı döneminin tuğralarına, motiflerine yer verecek.

Şahin, çocukluğundan bu yana resim ve heykele ilgi duyduğunu, üniversite yıllarında güzel san’atların seramik dalında kendini geliştirerek hedefi doğrultusunda ilerlediğini ve eserler ürettiğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümünden 2004’te mezun olduğunu, ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığından san’atçı belgesi aldığını belirten Şahin, ‘’Böylelikle en büyük hedefim olan atölyeyi, eşimin de desteği ile açmayı başardım. Şimdi burada eserlerimi oluşturuyorum’’ dedi. Bugüne kadar 7 karma sergiye katıldığını, bir kişisel sergi açtığını anlatan Şahin, ikinci kişisel sergisini 25 Mayısta Adana Seyhan Oteli’nde açacağını bildirdi.

/ ADANA

27.02.2007


 

Dünyanın dört bir yanında Mevlânâ’ya büyük ilgi var

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla, ‘’Mevlânâ Yılı’’ kutlamaları kapsamında ABD’de düzenlenen ‘’Konya ve Mevlânâ’’ konulu prog-ramlara Pakistan’da devam edilecek.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlânâ’nın doğumunun 800. yıldönümü dolayısıyla UNESCO’nun 2007’yi Mevlânâ Yılı ilân etmesinin ardından belediye olarak Mevlânâ ve Konya’nın tanıtıldığı yurt dışı programları düzenlemeye başladıklarını söyledi.

Bu programlara 2007’den önce başladıklarını ve 2007’de devam ettiklerini belirten Akyürek, ABD’de Chicago, Iowa, Mineapolice, Medicine ve Columbus’da toplam 6 program düzenlendiğini ve büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Bu programlara Pakistan’da devam edeceklerini bildiren Akyürek, şunları kaydetti: ‘’Pakistan’ın başşehri İslamabad’da 2 bin kişilik Convention Centre’da, Pakistan hükümeti üst düzey yöneticilerinin de katılımıyla program düzenlenecek. Aynı program Karaçi ve Lahor şehirlerinde tekrarlanacak. ABD’de olduğu gibi, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Pakistan’da da sema ve konser programı sunacak. Konya ve Mevlânâ anlatılacak. Programlarda, uygun olan salonlarda kurulan Konya stantlarında Urduca ve İngilizce kitap ve CD’ler yer alacak.’’

Akyürek, sema ve konser programlarının yer aldığı bu faaliyetlerin 2007’de Avrupa’nın 35 şehrinde de gerçekleştirileceğini söyledi. Bu programlarla amaçlarının 2007 yılında Konya’nın ve Mevlânâ’nın bütün dünyada tanınmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Akyürek, ‘’Etkinlikler Konya’ya gelen ziyaretçi sayısını da artıracak, ülke turizmine katkıda bulunacaktır’’ diye konuştu.

/ KONYA

27.02.2007


 

Anadolu ve Macar yemekleri yarıştı

Macaristan’daki Türk derneğinin önderliğinde yapılan yemek yarışmasında Macar ve Türk yemekleri yarıştı.

Jürilerin karar vermekte zorlandığı yarışmanın birinciliğini Sema Sancar’ın hazırladığı İslim Kebabı adlı yemek aldı. Anadolu mutfağı ve yemek kültürünü tanıtmak amacıyla düzenlenen yöresel yemek yarışması, Budapeşte’de gerçekleştirildi. Yarışmayı organize eden Lale Hanımlar Derneği’nin Genel Müdürü Esra Enönlü açılış konuşmasında, bu tür programların iki kültürün kaynaşması ve diyalog kurması adına önemli olduğunu hatırlattı. Enönlü, Türkiye’nin tabiî, tarihî, kültürel güzelliklerle olduğu kadar misafirperverliği ile de Macarların beğenisini topladığını ifade ederek yöresel yemeklerin önemine işaret etti.

/ BUDAPEŞTE

27.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004