Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Terör belâsı



Kamuoyunu geren, sinirleri tahrip eden, anlayış ve kavrayışı çaresizleştiren ciddî bir sınavla karşı karşıyayız. Terör illetini bu milletin başına belâ eden unsurların azalacağı yerde azgınlaştığı ve kör düğümlerin açmazında bunaldığımız hallerin pençesine itiliyoruz.

Arkası karanlık, önü de bulanık bir sürecin cana kıyan, milleti bezdiren, tahriki güçlendiren bir sürece sürükleniyoruz.

Her acı, her yürek dağlayan hazin tablo ve ruhumuzu kafesleyen katliâmlar karşısında afallıyoruz, tuhaflaşıyoruz. Nefret dalgası içimizde büyürken, nereye boşaltacağımızın hıncı ve hırsı ile doluyoruz. Buraya kadarki insan psikolojisini, mağdur milletin infialini ve bitmeyen terör senfonisinin yaşamayı acılaştıran bütün kesitlerini anlıyorum, yaşıyorum.

Şimdi başka bir soru ile devam etmek istiyorum:

Acıyı katmerleştiren bu vaziyet karşısında, bundan sonrası için çare noktasında neler yapılabileceğine dair tatmin edici bir tedbire hazırlanıyor muyuz? Bunun canı giden, “ateşin düştüğü yer” mi düşünecek? Ben mi çözeceğim, yoksa bu vak’aların yaşandığı her süreçteki ilgililer mi yapacak? Ya da beraberce sorumluluklarımızın farkına varacak mıyız? Bugüne kadar ne yaptık da, içinden çıkılmaz bu noktaya geldik?

Hatalarımız, sevaplarımız, tedbirlerimiz ve tehditlerimiz içinde neleri hesaplayamadık?

Bu ıztırap kazanında, daha ne kadar kaynayacağız? Karıştırıcılardan, ateşe odun sürenlerden, suyu ısıtırken bizi yakanlardan ve geleceğimize alçakça uzanan bu vahim ihanetlerden, nasıl ve hangi metotlarla kurtulacağız?

Her defasında olağanüstü toplantılar, benzer tekrarlar ve değişmeyen vahim sonuçlar karşısında, bir milleti aciz bırakan tedbirsizliklerin ve beceriksizliklerin de bir payı var mı?

İhanetin kuşatması karşısında, topyekun çare zemininde kimlerle kucaklaştık, hangi sivil toplumu cepheye sürdük, hangi insanî projeye dört elle, kesintisiz sahip çıktık?

Hangi cemaat ve kanaat önderinden yardım istedik? Hangi insan eğitimine başladık? Can yakanlar otuz yıldır kan döküyor. Neredeyse onar yıl arayla dört neslimiz bu terör kuyusuna ya kurban gidiyor, ya da katil oluyor.

Bu ne durdurulamaz bir kan, ne önlenemez bir şiddet, ne kırılamaz bir caniler sürüsü ki, sonuca gidemiyoruz.

Sınır güvenliğini bunca yıldır çözüme kavuşturamamak, hayatı çaresiz kılmak ve sonunda getirip, Irak’ın belirsizliğine düğümlemek... Gerçekten içim burkuluyor.

Bunun ciddî bir sebep olduğunu kabul ediyorum. Ancak hiçbir şey, yeni değil. Terör kıskacı otuz yılını deviriyor. Örgütlenme karşısında, onun hızını kesecek sosyal, kültürel, ahlâkî, imanî ve insanî beslenmeyi yapıp, güvenlik kuvvetlerinin arkasında sosyal moraliteyi yükseltecek bir çalışma, bir sosyal perspektif, bir siyasî analiz, bir arama konferansı, bir eksiği gediği yorumlama demokrasisi ortada yok.

Olan bana oluyor. İnsanıma oluyor. Ülkeme oluyor. Tek gözlü bakışın ve ısrarında, yanlışı durdurma zafiyeti var.

Bu yazının hacmini, terör belâsının katil oyuncularıyla doldurmak istemiyorum. Terörü durduracak ve halkı rahatlatacak, geleceğimizi ümitli kılacak çareler dizisini senaryolaştıracak insanlara seslenmek istiyorum;

Yıllar yılı neden bunları yapamadınız? “Acaba neden durduramıyoruz” dediğimde, ihaneti besleyen bütün unsurlarda ve ittifaklarda yetkililerimizle sizinle hemfikir olabilirim. Beşer farkıyla ayrışmalar olsa da, genel anlamda katılırım. Dış güçler, ABD, iç destekçiler, vs.

Başka? Bizim yapacağımız ne? Sadece operasyonla, güvenlik güçlerinin ağır şartlar altında ölümle burun buruna yürüteceği çatışmalar ve engellemeler yeterli mi?

Başka yapılacak ek tedbir yok mu? Daha caydırıcı nasıl olunabilir? Toplumsal mutabakat ve millî birlik içinde, demokrasiyi tahrip etmeden ve terörle beraber terörü besleyen kaynakları kurutacak bir stratejik plan var mı?

Bölge halkını, teröristten; bölücüyü, bölgenin kalkınmasını talep eden ve demokratik düşünenden ayırt eden bir yaklaşım ve çareler dizisi bugüne kadar belirginleştirilebildi mi? Bunu tahrik edecek mekanizmalara frenleme getirilebildi mi?

Ocakları sönen ailelere, onları gayzın içinden çekecek ve manen rahatlatacak kalıcı bir destek hizmeti olabildi mi? Mağdurlar ne kadar toparlanabildi? Acaba ne yapılmak isteniyor? Bu vahşet, kimleri besliyor? Zımnen kimlerin inisiyatifini arttırıyor? Ülke, kalkınırken neleri durduruyor? Neleri öncelikli hale getiriyor?

Allah bu milletin birliğine ve dirliğine zeval vermesin. Buna kast eden ihanetin her türlüsüne müsaade etmesin. Şimdi yürekten bir duâ, tedbir ve kenetlenme zamanı.

23.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.10.2007) - Tezkerenin düşündürdükleri

  (21.10.2007) - Bismillah

  (18.10.2007) - CHP, ayakkabı çıkarabilir mi?

  (17.10.2007) - Referanduma “evet”

  (16.10.2007) - Sonuçları sorgulamak

  (15.10.2007) - Bu günde bayram

  (14.10.2007) - Yola hazırlanmak

  (11.10.2007) - Allah herkese nasip etsin

  (10.10.2007) - “Allah’ın misafirleri” olarak dönüyoruz

  (09.10.2007) - Kâbe’yi zaman üstü hikmetle düşünmek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri