Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

S. Bahattin YAŞAR

Herkesin alkışlanabilecek bir tarafı mutlaka vardır



Mesleğiniz insanla ilgili ise,

davranışlarınız önemlidir

İnsanla muhatap olmak çok önemlidir. Yaşı, mesleği, şartları ne olursa olsun bir mesleğin insanla ilgili bir boyutu varsa, bu meslek çok önemsenmelidir. Her meslek bir şekilde insanı ilgilendiriyor. İnsana bağlı yaratılmış her şey.

İyi ki insan var.

Yaratıcı, insanı yaratırken, bütün mesleklerin bir şekilde insana dokunmasını da takdir etmiş. Böyle doğmuş bütün meslekler. Bir kısmı insanın maddî dünyasına hizmet ederken, bir kısmı da manevî dünyasına hizmet etmektedir.

Her maddî ve manevî gelişme insanın rahatına ve huzuruna hizmet ediyor.

Tabiî hem maddî, hem de manevî tuzaklar da var. Buna da dikkat gerekli.

Her meslek Yaratıcıya şükür borçludur.

İnsanların güçlü tarafları mutlaka vardır

Eğitimci, yönetici, idareci, işveren… gibi meslek guruplarının çok önemli donanımlara ihtiyacı vardır. Özellikle de insanın tanımayı ve tanımlamayı inceleyen meslekler birikimlerini insanla muhatap olan mesleklere mutlaka aktarmalıdırlar. Ya da insanla ilgili meslek insanlarının bu alanlarının birikimlerinden ciddî istifadeye ihtiyacı vardır.

“Her insanın güçlü bir tarafı mutlaka vardır.” düşüncesiyle hareket eden bir yöneticiyi düşünelim. Böyle bir anlayış daha ilk aşamada insanlara potansiyel bir enerji kaynağı olarak bakmayı netice verecektir. Ve acaba muhatap olunan kişinin alkışlanacak yönü nedir arayışını beraberinde getirecektir.

Yüce Yaratıcının bin bir esması her bir canlıda tecelli ederken, her canlıda da veya her bir insanda da ayrı bir ismi güçlü şekilde kendini göstermektedir. Onun için kimi cömert, kimi yardımsever, kimi merhametli, kimi öfkeli, kimi sakin…

Kişisel gelişime farklı bakış

İnsanı değerlendirirken onun güçlü yanı, aslında Allah’ın o kişiye yüklediği esmasının tezahürüyle muhatap olmuş olunmaktadır. Küçücük evlerde üç dört çocuğun bulunduğu ortamlarda bile birbirinden farklı algıları ve yansıtmaları olan çeşitliliği bulunan insan manzaralarıyla karşılaşmaktayız.

Ablası ile kardeşi arasında, değişik noktalarda dağlar kadar farklar olabilmektedir. Ama güzel olan o ki, her biri ayrı bir boşluğu doldurmaktadır. Onun için birini diğerine benzetme kaygısı boştur. Tabiî ki 40 kişilik, 50 kişilik sınıflardaki öğrenci tiplemelerinde de durum aynıdır.

Birisinin hiç ilgi duymadığına, diğeri yoğun ilgi duyabilmektedir. Bu da aslında dengeyi, adaleti, renkliliği beraberinde getiriyor.

Bu durum insandan kaynaklanan bir şey değildir. Tamamen yaratıcı kudretinin bir takdiri sonucudur. Ve pek çok hikmetler taşımaktadır. Belki mesleklere düşen, sadece o bireyin fıtratında dercedilmiş olan seçkin kabiliyetlerin önündeki perdeleri aralamaktır.

Kişisel gelişim, fıtratları değiştirmeye çalışmak, enleri ön plana çıkarmak gibi algılanmamalıdır. Belki fıtratlara yüklenen mânâların inkişafı için, fıtratların önlerine bir şekilde çekilmiş perdeleri aralamaktır.

Nitekim kişisel gelişim denen, insandaki gizil güçleri keşfeden meslek, Yaratıcının o insanda ön plana çıkmış olan, ama belki bir şekilde perdelenmiş bulunan esma-i İlâhiyi keşfetme çabasından başka bir şey değildir.

Pozitif kaynak keşifleri, esma okumalarıdır

İnsanların pozitif yönlerine, müsbet taraflarına yönelince, dikkate aldığımız kişinin müsbet tarafları dikkatlerimizi çekmeye başlıyor. Hatta menfileri bile gözümüzde müsbetleşiyor. Hasılı güzel görmekler, hayatı ve insanları güzelleştiriyor.

Mesleğiniz aslında esma okuma aracıdır

Bilinir ki, kim ne ile daha çok iştigal ederse, onun etkisinde kalması normaldir. Sürekli dikkate aldıklarımızın bakış açımıza etki etmesi beklenen bir sonuçtur.

Yeryüzünde ne kadar meslek varsa, hepsinin özünde Yaratıcının bir kanununu keşif vardır. Her meslek fıtratın ortaya koyduğu kanunları keşfetmekle mükelleftir. Onun için peygamberlerin mesleklerindeki farklılığın hikmeti bu olsa gerek.

Ama bu meslek erbaplarından bir kısmı yaptığı okumanın farkında değildir. Yaratıcıyla bağlantısını kuramamış meslek erbabı, henüz arayışını tamamlamış değildir. Canlıların biyolojik yapısı üzerinde inceleme yapan biyolog, o yapının muhteşem inceliklerini ilim gözüyle görüyor ve sonuçlara yansıtıyor da, bu muhteşem dokunun yaratıcısı Allah’tır diyemiyorsa, henüz bu ilim adamının cehaleti bitmemiş, körlüğü giderilmemiş demektir.

Herkes branşında güçlüdür;

çünkü o ilmin talimini yapmıştır

Onun için âlemde ne varsa, hepsi bünyesinde bir ilim taşımaktadır. Hele hele insandaki kabiliyetler başlı başına birer okuma konusudur. Bundandır ki, her insandaki güçlü yapı, Yaratıcının ondaki okunaklı isminin tezahürüdür. Bu okunmalıdır. İnsanın kendi mesleğinde, branşında güçlü olması o isimleri taliminin bir sonucudur.. Buna biz aslında, esma okumaları diyebiliriz. İnsanlardaki, esma tecellileriyle meşgul olmak, en güzel bir iştigal olsa gerek. Böyle bir uğraş hem esmayı taşıyanı, hem de esmayı okuyanı güzelleştirecektir.

Her insanın dünyasında kocaman levhalar yazılıdır. Ve bu levhalar fıtratın kelamını taşır bünyesinde.

Hasılı, insan hem kendindekileri ve hem de âlemdekileri okumakla mükelleftir.

Okumalarınız bol olsun efendim.

27.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.10.2007) - İnsan, yüzündedir

  (13.10.2007) - İnsanlık “nitelik” kazandı

  (06.10.2007) - “I’m muslim don’t panic’

  (29.09.2007) - “Siz, kimlerdensiniz?”

  (22.09.2007) - Yanlışın kim tarafından yapıldığı önemli mi?

  (15.09.2007) - Nasıl bir kardeşsiniz?

  (08.09.2007) - “Bismillah” nasıl her hayrın başıdır?

  (01.09.2007) - VEM ve DEM

  (25.08.2007) - Evliliğe ve çocuğa eğitim merkezleri

  (18.08.2007) - Haramı zorlaştırma

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri