Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Senaryoda son perde



Bush, Türkiye’de günlerdir beklenen Beyaz Saray randevusunda Erdoğan’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada sözü Dağlıca baskınında kaçırılan askerlerimize getirerek, “Bu askerlerin kurtarılmasında gördük ki, birlikte çalıştığımızda sonuca ulaşabiliyoruz” dedi.

Bu tartışmalı örnek, Erdoğan’ın “İkna oldum” dediği görüşme sonrasındaki muhtemel gelişmeler konusunda da kafaları karıştırıyor.

Nasıl kaçırıldıkları hâlâ bir muamma olan askerlerin “kurtarılış” senaryosu da soru işaretleriyle dolu. Teslim töreninden yansıyan görüntüler ve bunların yol açtığı tartışmalar ise, iki haftalık sıkıntılı bir bekleyişten sonra evlâtlarına tekrar kavuşacak olmanın sevincini yaşayan aileler başta olmak üzere, hepimizi üzüp rahatsız edecek boyutlar kazanacak gibi görünüyor.

Ancak bunlar, bize bütün bu sıkıntıları yaşatan senaryoda ABD’nin oynadığı rolü gözardı ettirmemeli. Teröristlerin Apo posterli masada askerleri DTP’lilerle Kuzey Iraklı yetkililerden oluşan bir heyete tutanak karşılığı teslim ettiği mizansenin, çuvalcı ABD’li komutanca belirlenen finalle sonuçlandırılması ne anlama geliyor

Bir defa, demek ki, Amerikalıların da, Kuzey Iraklıların da şimdiye kadar defalarca tekrarladıkları “PKK’lıları bulamıyoruz” lâfları asılsızmış. Ve istedikleri an buluşabiliyorlarmış.

İkincisi, DTP’lilerin, askerler Türk Genelkurmay’ına teslim edilirken devredışı bırakılmalarını “ABD onlara şov yapma fırsatı vermedi” şeklinde yansıtanlar oldu, ama bu yorum aynı kişilerin son anda teslim törenine dahil edilmelerini izahta geçersiz kalıyor.

Ve özel olarak oluşturan fotoğrafta DTP mensuplarına yer verilerek, sorunun nihaî çözümünde onlara da rol biçildiği mesajı veriliyor.

Bir diğer nokta, aynı törende PKK militanlarının şov yapmalarına izin verilirken, Bush’un “PKK ortak düşmanımızdır, yok edilmesi için hemfikiriz” beyanlarında bulunmasının ortaya çıkardığı son derece tuhaf ve ironik manzara.

ABD, Türk ordusu açısından ikinci bir çuval vak’asına dönüşme istidadındaki “rehin askerleri teslim” töreninde başrolü oynatmak suretiyle mi PKK’lıları yok edecek? Olacak şey mi?

Görüşme sonrası, yeni bir üçlü mekanizma gündemde: Türk ve Amerikan Genelkurmaylarının 2. Başkanları ile Irak’taki ABD işgal güçlerinin birlikte çalışmasını öngören yeni bir sistem

Erdoğan, Türkiye’yi aylarca oyaladığını bizzat ifade ettiği, fiyaskoyla sonuçlanan koordinatörlük sistemini özellikle kastederek, “Denenmiş ve başarısızlığı kanıtlanmış yöntemlerle zaman kaybetmeye artık tahammülümüz yok” dedikten sonra, bu yeni mekanizma için “O başka” diyor. Ve operasyon kararını verdiklerini ifade ederek, “Tarzını TSK bilir” şeklinde konuşuyor.

Ancak kurulan sistemle TSK’nın ikili bir Amerikan kıskacına alındığını nedense! es geçiyor.

Ve senaryoda gelinen son noktayı ise, çoktandır sesi soluğu çıkmayan Osman Öcalan, “PKK’lılar İran’a kaydı” açıklamasıyla koyuyor.

Yani, bu saatten sonra Kuzey Irak’a yönelik bir operasyon yapmanın anlamı kalmıyor. Yapılacaksa, yeni adresin İran olması icab ediyor.

Yıllardır vurmak için fırsat kolladığı İran’a karşı Türkiye’yi yanına çekmek isteyen Amerika, bunun için de mi PKK kartını ortaya sürüyor?

07.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.11.2007) - Yine cevapsız sorular

  (04.11.2007) - Nereden nereye...

  (03.11.2007) - İki İnönü ve Said Nursî

  (02.11.2007) - 6 Kasım daha önemli

  (01.11.2007) - Resepsiyon

  (31.10.2007) - 5 Kasım'a doğru

  (30.10.2007) - 84 yıl sonra

  (28.10.2007) - TOBB’dan mektup

  (27.10.2007) - Tahrikler niye tutmuyor?

  (26.10.2007) - Tahrikle itidal olur mu?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri