Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müşerref’e neocon desteği

ABD’nin eski BM Daimî Temsilcisi John Bolton, Pakistan’da 3 Kasım’da OHAL ilân eden Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e destek çıktı. Bolton, ülkede “İslâmcı radikaller” tarafından bir ihtilâl yapılmasının ya da Müşerref’in bir suikaste kurban gitmesinin son derece tehlikeli bir duruma yol açacağını savunarak, “Bu durumda ülkenin nükleer silâhlarının El Kaide’nin eline geçmesi söz konusu olabilir’’ iddiasında bulundu.

ABD’nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton, Pakistan’da 3 Kasım’da sıkıyönetim ilân eden Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in ‘’ülkenin sahip olduğu nükleer silâhların yanlış ellere geçmemesi için’’ desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Bolton, BM Gazeteciler Kulübü’nde (UNCA) yeni yazdığı ve yeni basılan’’Teslimiyet Seçenek Değil: ABD’yi BM’de ve Dünyada Savunma’’ isimli kitabını tanıttı ve gazetecilerin uluslararası politika ile ilgili sorularını cevapladı.

Bolton, kitabının BM kapsamında ABD ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nda kapalı kapılar ardında kararların nasıl alındığını kendi yaşadıkları ve izlenimleriyle anlatmaya çalıştığını söyledi.

Bolton, Pakistan’daki durumla ilgili sorulan bir soru üzerine, ülkedeki şartların iyi olmadığını herkesin bildiğini, kimsenin bundan memnuniyet duyamayacağını, ancak konuya ABD’nin stratejik çıkarları açısından bakıldığında ülkenin nükleer silâhlarının güvenli ellerde olmasının en önemli mesele olduğunu belirtti.

John Bolton, ülkede İslâmî radikaller tarafından bir ihtilâl yapılmasının ya da Müşerref’in bir suikaste kurban gitmesinin son derece tehlikeli bir durum meydana getireceğini belirterek, ‘’Bu durumda ülkenin nükleer silâhlarının El Kaide’nin eline geçmesi söz konusu olabilir’’ dedi. Bolton, ABD’nin, Müşerref’i, ülkenin nükleer silâhlarının, ‘’yanlış ellere geçmesini’’ yıllardır önlediği ve bugün de bunu yaptığı için desteklemesi gerektiğini belirtti.

Bolton, İran’ın nükleer programıyla ilgili sorular üzerine ise 4 yıldan fazla bir zamandır yürütülen müzakerelerin ardından, İran’ın nükleer programından vazgeçmediğini, müzakere yolunun işe yaramadığına inandığını söyledi.

İran’da kötüye giden ekonomik şartlar, etnik grupların yönetimden hoşnutsuzluğu ve özellikle genç nüfusun daha değişik bir hayat yaşama istekleri sebebiyle rejimden memnun olmadığını söyleyen Bolton, İran’da rejim değişikliğinin söz konusu olabileceğini ifade etti.

Bolton, İran’ın nükleer programının uluslararası barış ve güvenlik için tehdit oluşturduğunu belirterek, ABD’nin İran’a askerî bir operasyon düzenlemesinin de son çare olarak gündeme gelebileceğini belirtti. John Bolton, BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’ın nükleer programına yönelik aldığı kararların ve ön gördüğü yaptırımların pek etkili olmadığı yorumunda bulundu.

ABD’nin eski BM Daimî Temsilcisi Bolton, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey’i de eleştirerek, Baradey’in UAEK’ye zarar verdiğini ileri sürdü.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

11.11.2007


 

Körfez ülkeleri, uçuş krizini azaltacak

Körfez ülkelerinde yapımı devam eden 59 havaalanı projesi, yakın zamanda dünyada baş gösterecek olan uçuş alt yapısı krizinin önüne geçecek.

Maliyeti 60 milyar dolardan fazla olan yeni projeler sayesinde 2011 yılında Ortadoğu’da yolcu sayısı 105 milyona ulaşacak. Uzmanlar, Ortadoğu’nun dünyada artan seyahat talebini karşılayabilecek birkaç bölgeden birisi olduğunu bildiriyor.

Uluslararası Hava Taşımacılık Derneği (IATA)’nın yayınladığı raporlara göre, dünyada birçok ülke havacılık sektöründeki talebi karşılayamayacağından dolayı ciddî bir altyapı krizi ile karşı karşıya bulunuyor. Bu krizin, hava sahasının iyi kullanılmaması ve uçuşlardaki gecikmelerden dolayı çevreye büyük zararlar vereceği tahmin ediliyor.

/ DUBAİ

11.11.2007


 

Pakistan’da olağanüstü hal bir ay sonra kalkıyor

Pakistan’daki olağanüstü hal uygulamasının 1 ay içinde sona ereceği açıklandı.

Başsavcı Malik Abdül Kayyum, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “Olağanüstü hal 1 ay içinde sona erecek’’dedi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Öte yandan, Pakistan polisi, önceki gün ev hapsinde tutulan eski Başbakan Benazir Butto’nun serbest bırakıldığını açıkladı. Polis, ev hapsine alınarak Devlet Başkanı Pervez Müşerref aleyhindeki yürüyüşe katılması engellenen Butto’nun artık evinden çıkabileceğini söyledi.

/ İSLAMABAD

11.11.2007


 

Gürcistan üzerinde ABD-Rus polemiği

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, “Rusya’nın, Gürcistan’ın içişlerine müdahale etmemesi gerektiğini” belirtti.

Bryza, Gürcistan devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Gürcistan’da son dönemde meydana gelen siyasî olaylardan ve iç karışıklıktan rahatsızlık duyduklarını belirterek, tüm sorunlara demokratik anlayış içinde çözüm bulunmasını istediklerini kaydetti.

Gürcistan’daki siyasî gerginlikten kimsenin çıkar elde etme çabasına girmemesini istediklerini kaydeden Bryza, “Rusya, Gürcistan’ın içişlerine müdahale etmemeli” dedi. Gürcistan’daki siyasî gerginliğin sona erdirilmesi için cumhurbaşkanı seçiminin öne alınmasından memnuniyet duyduklarını kaydeden Bryza, ancak olağanüstü hal uygulaması kararının alınması ve medyanın faaliyetlerine kısıtlama getirilmesinin ciddî rahatsızlık veren gelişmeler olduğunu ifade etti.

Bryza, ülkesinin ve AB’nin Gürcistan’daki tüm taraflarla diyalog kurmaya hazır olduğunu, ancak bunu ülkedeki siyasî partilerin istemesinin de önemli olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, cumhurbaşkanı seçiminin öne alınarak 5 Ocak 2008 tarihinde yapılacağını aynı zamanda milletvekili seçimlerinin tarihinin halk tarafından belirlenmesi için referanduma gidilebileceğini açıklamıştı.

Gürcistan’da muhalefet partilerinin erken seçim talebiyle parlamento önünde 6 gün süren hükümeti protesto gösterileri, polisin sert müdahalesiyle son bulmuştu. Polisin ve çevik kuvvet ekiplerinin, parlamento önündeki göstericilere müdahalesi sırasında biber gazı ve tazyikli su kullanması sebebiyle yüzlerce gösterici yaralanmış ve hastanelerde tedavi altına alınmıştı.

/ TİFLİS

11.11.2007


 

Chavez: Aznar gerçek bir faşist

Şili’de düzenlenen ve Latin Amerika ile İber yarımadası ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren 17. İbero-Amerika zirvesine katılan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar için “gerçek bir faşist” yakıştırması yaptı.

İspanya İşverenler Örgütü Konfederasyonu Başkanı Gerardo Diaz Ferran’ın “Venezuela, Bolivya ve Ekvator’da hukukî güven eksikliği derin endişe oluşturuyor” sözüne sert karşılık veren Chavez, “İşverenler bize gelip belgeler gösterip, tek çözümün serbest ticaret olduğunu söylüyorlar ve bunu tavsiye ediyorlar. Sadece serbest ticaret diye bağırmaya ve bize saldırmaya geliyorlar. Venezuela adına bu tip görüşleri reddediyorum” dedi.

Chavez, 11 Nisan 2002 tarihinde Venezuela’da kendisine karşı gerçekleştirilmek istenen ve iki gün süren darbe girişimini desteklediği gerekçesiyle dönemin İspanya hükümetini suçladı. Chavez, İspanya Kralı Juan Carlos ve Başbakan Jose Rodriguez Zapatero’nun da bulunduğu salonda yaptığı konuşmada, Aznar’dan “gerçek bir faşist” diye bahsetti ve eski Başbakanı “ABD’nin sözlerini pazarlamakla” suçladı. Bu arada Chavez’in sözleri, Aznar’ın onursal başkanı olduğu ana muhalefet Halk Partisi (PP) tarafından büyük tepkiyle karşılandı. PP Dışişleri sözcüsü Gustavo de Aristegui, “Chavez’in Aznar’ı faşist olarak adlandırmasına müsaade edilmemesi gerektiğini” söyleyerek, İspanyol hükümetinden “sert bir protesto” istedi.

Öte yandan Chavez’in konuşmasından yaklaşık bir saat sonra İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos’un Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro ile görüştüğü ve Chavez’in sözlerinden İspanya’nın duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği kaydedildi.

/ MADRİD

11.11.2007


 

Butto’nun Çaudri ziyareti engellendi

Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in 9 gün önce olağanüstü hal ilân ettiği ve anayasayı askıya aldığı Pakistan’da, muhalif lider Benazir Butto’nun, görevden alınan başyargıç İftihar Çaudri’yi ziyaret etmesi polis tarafından engellendi.

Ravalpindi’deki Müşerref karşıtı mitinge katılmaması için başşehir İslamabad’taki evinde 24 saat göz hapsinde tutulan eski Başbakan Butto’nun, Çaudri’nin kaldığı konuta gitmek istediği, ancak polisin yolu kapatarak girişime izin vermediği belirtildi. Butto’nun bunun üzerine eline megafon alarak, polislere “Onu görmek suç değil, o hala Pakistan’ın gerçek adalet şefi” şeklinde seslendiği, ancak güvenlik güçlerinin tutumunun değişmediği aktarıldı. Eski Başbakanın, lideri olduğu Pakistan Halk Partisi’ndeki yetkililerle bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptığı, daha sonra gösteri yapan yaklaşık 200 kişilik gazeteci grubuna katılarak, medyaya yönelik kısıtlamalardan duyduğu endişeyi dile getirdiği beyan edildi. Gazetecilere “Mücadelenizde yanınızdayız” diyen Butto, kalabalıkla birlikte “Özgürlük istiyoruz” diye slogan attı.

/ İSLAMABAD

11.11.2007


 

Peres’e ağırlama Kral’ı gölgede bıraktı

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmî dâveti doğrultusunda Türkiye ziyaretine bugün başlayacak. İsrail Cumhurbaşkanı, Ankara’daki ilk gününde Anıtkabir’i ziyaret ederek saygı duruşunda bulunacak, daha sonra Bilkent Üniversitesi’nde konferans verecek.

Peres’e Bilkent Üniversitesi’nce fahri doktora unvanı verilecek. Peres, 12 Kasım Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Gül tarafından resmî törenle karşılanacak, iki Cumhurbaşkanı başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecekler. Peres, öğleden sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan ile bir araya gelecek ve kalacağı Camlı Köşk’te Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kabul edecek.

/ TEL AVİV

11.11.2007


 

6 Amerikan askeri öldürüldü

Afganistan’ın doğusunda pusuya düşürülerek öldürülen 6 NATO askerinin Amerikalı olduğu bildirildi.

Yetkililer, Amerikan kuvvetlerine karşı bu yıl içinde düzenlenen en kanlı saldırıda yaya olarak devriye gezen askerlerin pusuya düşürüldüğünü, Amerikalı askerlerle birlikte 3 Afgan askerinin öldüğünü söylediler. Askerlere birden fazla noktadan aynı anda ateş açıldığı, 8 Amerikalı askerle 11 Afgan askerinin de yaralandığı belirtildi. Bölgedeki polis yetkilisi, saldırının Waygal civarında düzenlendiğini, askerlere havadan destek sağlandığını, ancak direnişçilerin zayiat verip vermediklerinin bilinmediğini kaydetti.

/ KABİL

11.11.2007


 

Endonezya’da mehtere büyük ilgi

‘İstanbul-Cakarta, kardeş şehir’ faaliyetleri çerçevesinde İstanbul Belediyesi Mehter Grubu Endonezya’nın başşehri Cakarta’daki Pribadi Depok ve Karizma Bangsa Türk okullarında mehter gösterisi sergiledi.

Okul öğrencileri ve çalışanlarının yanı sıra bölgede yaşayan birçok kişi de söz konusu gösteriye büyük bir ilgi gösterdi.

Pribadi Depok Türk okulunda 15 kişilik mehter ekibinin performansını seyretmek için okul önüne yığılan kalabalığın trafiğin akışını engellememesi için polis ekipleri görevlendirildi. Yaklaşık kırk beş dakika süren mehter gösterisi seyircilerden tam not alırken benzeri gösteri Cakarta’daki bir diğer Türk okulu Karizma Bangsa’da da gerçekleşti.

/ CAKARTA

11.11.2007


 

ABD yanlısı aşiret liderleri infaz edildi

Irak’ın başşehri Bağdat’ın kuzeydoğusundaki Diyala bölgesinde önceki gün düzenlenen intihar saldırısı sonucu Amerikan ordusu yanlısı 4 aşiret liderinin öldüğü bildirildi.

Irak polis yetkilisi, bir intihar bombacısının Şeyh Fayez Lafta’nın Halis şehri yakınlarındaki evinde üzerindeki bombaları patlatması sonucu aralarında Lafta’nın da bulunduğu 4 aşiret liderinin öldüğünü belirtti. Yetkili, ölenlerin tümünün Amerikan ordusunu destekleyen aşiret liderlerini bir araya getiren “Diyala Uyanış Konseyi” üyesi olduğunu kaydetti.

/ BAĞDAT

11.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri