Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Peres ve Abbas Mecliste konuşacak

ABD’nin Annapolis şehrinde Ortadoğu barış sürecinin tartışılacağı kritik zirve öncesinde, Türkiye’ye resmî ziyarette bulunacak olan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, yarın TBMM Genel Kurula hitap edecekler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Genel Kurulda komisyon sırasına oturarak liderlerin konuşmasını dinleyecek.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Beraberinde bir heyetle Ankara’ya gelen Peres, Esenboğa Havaalanı’nda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından karşılandı. Karşılamada İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi ve Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan ile diğer yetkililer de hazır bulundu.

Peres havaalanında basına açıklama yapmazken, basın mensuplarının görüntü almalarına izin verildi. Konuk Cumhurbaşkanı için alanda olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekerken, polis teşkilatının özel eğitimli köpekleriyle bomba araması yapıldı. Peres, ziyareti çerçevesinde ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından Bilkent Üniversitesine geçen Peres, üniversiteden fahri doktora unvanı aldı ve bir konferans verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü’nde resmi törenle bugün karşılanacak olan Konuk Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile de görüşecek. Peres bugün ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ı da kabul edecek. Cumhurbaşkanı Gül, Konuk Cumhurbaşkanı onuruna bugün akşam yemek verecek. Peres, 13 Kasım Salı günü ise TBMM’ye hitap edecek. Peres, TBMM’ye hitap eden ilk İsrail cumhurbaşkanı olacak.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, geçen hafta başında Peres’in Türkiye ziyaretini “tarihi” olarak nitelendirerek, Peres’in Türkiye parlamentosunda konuşmak için dâvet edilmesini de “olağanüstü bir olay” olarak değerlendirmişti. TBMM Genel Kurulunda bugüne kadar 25 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ya da parlamento başkanları konuştu. Mecliste en fazla konuşan lider, KKTC’nin eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu. Denktaş 7 kez, hayatını kaybeden Azerbaycan’ın eski Devlet Başkanı Haydar Aliyev 3 kez milletvekillerine hitap etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Türkiye ziyaretinden önce verdiği demeçlerde Türkiye’nin bir yandan terörle savaşırken bir yandan da barışa liderlik edebileceğini söylemişti. “Nüfusu Müslüman olan bir ülkenin, bütün taraflarca kabul edilmiş bir arabulucu olarak ortaya çıkıyor olması, tarihte ilk kez rastlanan bir durum” diyen Peres, Türkiye’nin Annapolis’te yapılacak Orta Doğu Barış Zirvesi öncesinde önemli bir olumlu hava oluşturabileceğini, Arapların ve Müslümanların Türkiye’ye duyduğu saygı sebebiyle böylesi bir katkının kendileri için çok önemli olduğunu bildirmişti.

Peres, Irak konusunda ise, “Biz de İsrail olarak Irak’ın parçalandığını görmek istemiyoruz” derken, çözümün 3 bölgeden oluşan federal bir Irak olduğunu söylemişti. Peres, “Bence Irak en sonunda 3 bölgeden oluşan federal bir devlet olacak. Burada gerçekten fazla bir seçenek yok. Bu bölgelerin birbirlerinden tamamen bağımsız olması, yani parçalanmış bir Irak pek mümkün değil. Ama tamamen entegre olmuş merkezi bir devlet de çok zor. Bu nedenle ikisinin ortasında bir çözüm bulunmalı” diye konuşmuştu.

/ ANKARA

12.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Peres ve Abbas Mecliste konuşacak

  Butto yürüyüşünü başlatıyor

  “ABD Irak’ı terk etmez”

  Suha Arafat kendisini savundu

  Pakistan başbakanı: İran, Türkiye ve Pakistan ortaklığı yaralara merhem olur

  Cami arsasında domuz gezdirdi

  ABD'de yağmur duası

  Müşerref’ten seri geri adım ve şantaj

  İngilizler duâya güveniyor


 Son Dakika Haberleri