Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

“ABD Irak’ı terk etmez”

Saddam Hüseyin döneminde Irak’ta tümgeneral olarak görev yapan ve işgal yıllarında Bağdat Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Nazım Suphi, "Saddam sonrası çok kötü oldu. Toplum birbirine girdi. Kan, ölüm, adam kaçırma gibi ürpertici olaylar hayatın içinde sıradanlaştı.” dedi.

Saddam Hüseyin döneminde Irak’ta tümgeneral olarak görev yapan ve işgal yıllarında Bağdat Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Nazım Suphi, ABD işgali ve sonrasında yaşanan gelişmeleri Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Saddam yönetiminden halkın kurtulmak istediğini ve işgale başlangıçta çok da karşı gelinmediğini ifade eden emekli general Suphi, “Malesef şimdi Saddam Hüseyin’e rahmet okuyoruz. Saddam sonrası çok kötü oldu. Toplum birbirine girdi. Kan, ölüm, adam kaçırma gibi ürpertici olaylar hayatın içinde sıradanlaştı.” dedi.

Suphi’ye göre bölgede karmaşayı isteyen çok gizli el var. Ülkeye istikrar ve huzurun gelmesini istemeyen bu gizli elleri tanımlayan emekli genarel, “İsrail’in Mossad’ından, İtalyan ve Malta mafyalarına kadar dünyanın en kötü insanları Irak’a üşüştü. Çalmak için buradalar. Kimi para çalıyor, kimi petrol. Bu gruplar da bölgede kaosu teşvik ediyor. Yakın zamanda istikrar görünmüyor.” değerlendirmesi yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Diyalog Avrasya Platformu’nun işbirliği ile St. Petersburg’da düzenlenen ‘Medeniyetlerarası diyalog ve Ortadoğu’nun geleceği’ konferasında da bir sunum yapan Suphi, ABD’nin bölgeye petrol için geldiğini ve uzun vadede bölgeden ayrılma niyetinde olmadığını söyledi. ABD’nin günlük petrol tüketiminin 17 milyon varil olduğunu söyleyen general, bu rakamın 2020 yılında 31 milyon varile çıkacağını belirtti. Dünyada belirlenen petrol rezervlerinin en fazlasının Irak’ta olduğunu ve buradan Körfez ülkelerinin de rahatlıkla kontrol edilebildiğine işaret eden Suphi, “Irak’ın stratejik konumu da ABD’yi yakından ilgilendiriyor. Irak’a el koymakla Türkiye, İran, Suriye ve Körfeze sınır oldu. Bu çok önemli. Şimdi ABD Irak’ta 14 askeri üs kurdu. ABD uçaklarının hepsi orada. Şu andaki durumdan kurtulmanın yolu orta vadede gözükmüyor.” dedi.

Emekli tümgeneral ABD’nin şehirleri terketse bile en fazla 100 bine indireceği askeri kapasitesi ile 14 askeri üste varlığını uzun yıllar devam ettireceğini belirtti. Suphi açıklamasında, “Irak yönetimi de ABD’nin gitmesini istemiyor. ABD’nin kalması demek kendilerinin kalması demek. ABD giderse bu yönetimler de gider. Halk bu insanları sevmiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

/ İSTANBUL

12.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Peres ve Abbas Mecliste konuşacak

  Butto yürüyüşünü başlatıyor

  “ABD Irak’ı terk etmez”

  Suha Arafat kendisini savundu

  Pakistan başbakanı: İran, Türkiye ve Pakistan ortaklığı yaralara merhem olur

  Cami arsasında domuz gezdirdi

  ABD'de yağmur duası

  Müşerref’ten seri geri adım ve şantaj

  İngilizler duâya güveniyor


 Son Dakika Haberleri